ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Πλησιάζουν τα 9 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος για την πλαστική σακούλα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018,... Υπερδιπλασιάζεται από 1ης Ιανουαρίου το τέλος για τις πλαστικές σακούλες

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Πλησιάζουν τα 9 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος για την πλαστική σακούλα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, τέλος το οποίο υπερδιπλασιάζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Αργυρώ Ρεμούνδου στο συνέδριο «Κυκλική Οικονομία και Πλαστικά» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, το ποσό που συλλέχθηκε στο πρώτο μισό του 2018 από το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου ήταν 8.830.842 ευρώ ενώ – όπως η ίδια ανέφερε – τα έσοδα των εταιρειών της βιομηχανίας των πλαστικών που παράγουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς έχουν μειωθεί ως αποτέλεσμα του περιβαλλοντικού τέλους».

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος είναι σήμερα 3 λεπτά ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 αυξάνεται σε 7 λεπτά ανά τεμάχιο και επιβάλλεται σε όλες τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο των 50 μm.

Εξαιρούνται οι πολύ λεπτές σακούλες , με πάχος μικρότερο των 15 μm, εφόσον χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων ή για λόγους υγιεινής, οι λεπτές πλαστικές σακούλες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως βιοαποδομήσιμες και οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που διατίθενται μέσω του υπαίθριου εμπορίου και των περιπτέρων. Επίσης δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος για πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος ίσο ή μεγαλύτερο των 50 μm. Οι σακούλες με πάχος από 50 μέχρι 70 μικρά υπόκεινται υποχρεωτικά σε τιμολόγηση και από το μικρά και πάνω, προαιρετικά.

Προτάσεις από τη βιομηχανία για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, η οποία να συνδέει τον οικολογικό σχεδιασμό και την ανακυκλωσιμότητα, με κίνητρα και αντικίνητρα που θα τροφοδοτήσουν την καινοτόμο αγορά πλαστικών και τη βιομηχανία πλαστικού της χώρας μας ζήτησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Τόνισε ακόμη ότι η προσαρμογή της εγχώριας βιομηχανίας πλαστικού στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις πλαστικές ύλες στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας συνδέεται εκ των πραγμάτων με την επιβίωση του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος θα πρέπει να εισαγάγει στην παραγωγή του νέα τεχνολογικά μοντέλα και καινοτόμες δράσεις.

«Για να υπάρξει αποτελεσματική κυκλική οικονομία στην χώρα μας απαιτείται να εκπληρωθούν τρεις στόχοι. Να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Να υπάρξει παρακολούθηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων και φυσικά εκπαίδευση των καταναλωτών» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, Δημήτρης Σύρμος

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας