Υπερκαλύφθηκαν οι πόροι για επενδύσεις στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 2 Ιουλίου 2024 Αργύρης
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορούν στις ηπειρωτικές περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι δράσεις αυτές καλύπτουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ.
Κατατέθηκαν, συνολικά, 136 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικής υποβεβλημένης δημόσιας δαπάνης σχεδόν 393 εκατομμυρίων ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 40%.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασαν το 118% της συνολικής διαθέσιμης δαπάνης, αγγίζοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, οι αντίστοιχες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν κατά 42% το σύνολο της διαθέσιμης δαπάνης, πλησιάζοντας τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες δημόσιες δαπάνες κατά 330%, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβεβλημένες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 216%.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επιχειρεί την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με βασικούς άξονες την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνολικά έξι μεγάλες επιχειρήσεις, τρεις νέες και τρεις υφιστάμενες, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 73 εκ. ευρώ για τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, διοχετεύοντας στην οικονομία και στην κοινωνία των περιοχών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κάθε διαθέσιμο ευρώ, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκάλεσε η οικονομική κρίση, και, φυσικά, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αποδεικνύεται στην πράξη πως ανάλογες δράσεις, προωθούν την Πράσινη και την Ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας στη συνολική κοινωνική συνοχή και στην ευημερία της νέας εποχής.
Η υπερκάλυψη των διαθέσιμων πόρων, και μάλιστα σε αυτά τα ποσοστά, σηματοδοτεί την κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την πλευρά της επενδυτικής κοινότητας. Συνεχίζουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματός μας με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους συμπολίτες μας».
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, τόνισε: «Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας αναδεικνύεται έμπρακτα πλέον σε μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία για τις επηρεαζόμενες περιοχές. Με το πέρας της υποβολής των αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων, καταδεικνύεται το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας για την ανάπτυξη των περιοχών ενεργειακής μετάβασης. Η υπερκάλυψη των διαθέσιμων πόρων κατά 40% αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Με αυτές τις δράσεις, συμβάλλουμε στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι οι περιοχές δίκαιης μετάβασης μπορούν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους πολίτες. Ενδεικτικά, τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία άνω των 2500 θέσεων εργασίας, με τις 1800 να αφορούν στη Δ. Μακεδονία και τις 700 στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης. Η δέσμευσή μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε αυτές τις περιοχές παραμένει ακλόνητη, καθώς αποτελούν κρίσιμο μοχλό για την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή της χώρας μας».
Σχετικά Άρθρα
- Νέα δράση 151 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ενέργεια
- Πελοπόννησος: δύο νέες δράσεις για ίδρυση μικρών επιχειρήσεων
- Δίκαιη μετάβαση: κτιρικά έργα σε τέσσερις νέες δράσεις 280 εκατ. ευρώ
- Νέα ΚΥΑ για περιοχές εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ενέργειας
- Ανάπτυξης: ορίστηκε διοικητής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
- Πως προχωρούν τα έργα Δίκαιης Μετάβασης, ΣΔΙΤ και χρηματοδοτήσεις