ecopress
Η συμφωνία χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, ύψους 875 εκατ. ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων «Ηλέκτρα» και «Αντώνης Τρίτσης» υπογράφηκε το  απόγευμα... Υπογράφηκε χρηματοδότηση 875 εκατ. ευρώ για «Ηλέκτρα» και «Αντώνης Τρίτσης»

Η συμφωνία χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, ύψους 875 εκατ. ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων «Ηλέκτρα» και «Αντώνης Τρίτσης» υπογράφηκε το  απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαρτίου 2021.

Η έγκριση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ  ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ηλέκτρα» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και το πρόγραμμα «Τρίτση» για τη χρηματοδότηση έργων σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε  παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών  Θεόδωρου Σκυλακάκη, ΥΠΕΝ  Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών  Μάκη Βορίδη και του  αναπληρωτή υπουργού  Στέλιου Πέτσα. Επίσης με αναφορά στο πρόγραμμα «Τρίτση» και τις  σημαντικές επενδύσεις σε όλη την επικράτεια από την Αυτοδιοίκηση  συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και  ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.

Προκήρυξη το φθινόπωρο 

Ειδικότερα για «Ηλέκτρα», όπως ανακόινωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προγραμματίζεται η προκήρυξη και η έκδοση Οδηγού του προγράμματος από το φθινόπωρο του 2021  για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ ως το 2026 για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του Δημοσίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που συνδέονται με την τυπική χρήση του εκάστοτε κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ.

Τα κτήρια που εντάσσονται στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων.

Χρηματοδότηση

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησής του και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέρος ή και το σύνολο των έργων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών ή τρίτους, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Κριτήρια επιλογής και ένταξης

Κριτήρια για την επιλογή και ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αποτελούν:

α) Η επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

β) Ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ

γ) Η επαρκής τεχνική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο κέλυφος και τα τεχνικά συστήματα του κτηρίου

δ) Η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης

ε) Η οικονομική βιωσιμότητα

στ) Η εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης όπου απαιτείται από το νόμο.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι φορείς θα πρέπει να συντάσσουν έκθεση από την οποία πρέπει να προκύπτει η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και η αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας μετά τις παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμα βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης» αφορά σε έργα συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ από τους Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Έχουν εκδοθεί οι σχετικές προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Εσωτερικών και γίνεται επαναξιολόγηση των προτάσεων, ώστε να προκριθούν ώριμα έργα με ενιαία κριτήρια.

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων

Επισημαίνεται  ότι το 2020 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά από πλευράς προτάσεων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και οι συμβάσεις στα 2,4 δισ. ευρώ που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ από την αρχή της συνεργασίας που κρατά σχεδόν 57 χρόνια.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας