Υπογράφηκε στο Μαξίμου το ΠΔ για το Ελληνικό – «Ο λόγος είναι πλέον στο ΣτΕ», λέει η κυβέρνηση – Αλλαγές στο σχήμα του επενδυτή
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 22 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς το Προεδρικό Διάταγμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό.
Το τελικό κείμενο ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού, όπως δημοσίευσε κατ΄αποκλειστικότητα το ecopress «κλείδωσε», μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΠ), με ουσιαστικές προσθήκες και σημαντικές αλλαγές, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις επιταγές της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως επίσης όρους και κατευθύνσεις ανάδειξης και προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς.
“Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας”, τόνισε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό, από τους αρμόδιους υπουργούς. Το ΠΔ “οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο”, υπογράμμισε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Τσίπρας.
«Ο λόγος είναι πλέον στο ΣτΕ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης , γνωστοποιώντας και επισήμως την υπογραφή του επίμαχου ΠΔ για το ΣΟΑ Ελληνικού. Πιο συγκεκριμένα «ως το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό», χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης την υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εισηγήθηκε η γγ Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου του υπουργού Επικρατείας, υπογράφτηκε το σχέδιο Π.Δ. από τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση κ. Φλαμπουράρης, «το προς έγκριση σχέδιο αποτυπώνεται η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου, όπως το αναδιαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές και συνιστά απόδειξη της τήρησης των δεσμεύσεών της, αλλά και της εξακολουθητικής μάχης που δίνει καθημερινά με τις αγκυλώσεις, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές».
Ο σχεδιασμός της επένδυσης, τα ύψη των κτιρίων για τους έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων, όπως επίσης και τα υψηλά κτίρια ύψους 50 έως 70 μέτρων, που θα ανεγερθούν περιμετρικά του μητροπολιτικού πάρκου, τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, όπως επίσης τα όρια ειδικότερων περιοχών και ζωνών, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης σε γενικές γραμμές υιοθετούν τις προτάσεις του επενδυτή από την πλευρά του οποίου φαίνεται να υπάρχει ικανοποίηση. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τους αρμόδιους υπουργούς, νέοι επενδυτές εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, της επικεφαλής του σχήματος που θα υλοποιήσει την επένδυση.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές και προσθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΚΣΔΑΠ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμοδίων παραγωγικών υπουργείων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή και μακρά περίοδο διεργασιών κινούνται στις εξής βασικές κατευθύνσεις και επιλογές:
- Ανοίγουν την πρόσβαση του κοινού στο μελλοντικό Πάρκο και στη θάλασσα.
- Διατηρούν και αναδεικνύουν σημαντικά κτίρια και τα μνημεία που βρίσκονται στην έκταση.
- Δημιουργούν δίκτυο πολιτιστικής διαδρομής.
- Διασώζουν και αναδεικνύουν το σταθμό του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου και το «Αγγλικό υπόστεγο» (Παγόδα).
- Καθορίζουν τις οριογραμμές των ρεμάτων και θέτουν κατεύθυνση διευθέτησης και αναβίωσης τους.
- Βάζουν μέσα στο πάρκο μία επιπλέον ανοιχτή έκταση 300 στρεμμάτων για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
- Το τραμ παραμένει με χάραξη νέας γραμμής μαζί με άλλες προσβάσεις και δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων για να μην είναι αδιάβατη η αχανής έκταση.
- Ορίζονται εναλλακτικές χωροθετήσεις για τους ουρανοξύστες επί βασικών αξόνων.
Οι εκκρεμότητες
Ακολουθεί η νομοτεχνική επεξεργασία του σχεδίου ΠΔ ΣΟΑ Ελληνικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν επί μέρους εκκρεμότητες αλλά εφόσον δοθεί «πράσινο φως» από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μετά και τη χθεσινή υπογραφή του ΠΔ, θεωρείται ότι ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση του αναδόχου και την έναρξη των εργασιών της μεγάλης επένδυσης από τους πρώτους μήνες του 2018.
Οι βασικές εκκρεμότητες που ακολουθεί να αντιμετωπιστούν είναι:
- Δημόσιο και επενδυτής να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζητήματα, που έχει ήδη υπογράφει μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και επενδυτή. Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνει μετά την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικράτειας.
- Σειρά αποφάσεων για τις αδειοδοτήσεις και τις πολεοδομικές εγκρίσεις της επένδυσης.
- Προκήρυξη διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών για την αδειοδότηση καζίνο.
- Μετεγκατάσταση χρήσεων και υπηρεσιών του δημοσίου, που παραμένουν στην έκταση του Ελληνικού, με αιχμή την μετακίνηση του αμαξοστασίου των λεωφορείων της ΟΣΥ.
- Οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης με τη μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα έως τα μέσα του 2018, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές και βάσει του οποίου επιχειρείται να κλείσει η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση..
Είσοδος νέων επενδυτών
Στο μεταξύ λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τους αρμόδιους υπουργούς, νέοι επενδυτές εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, της επικεφαλής του σχήματος που θα υλοποιήσει την επένδυση.
Ειδικότερα, η Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, και η NVK Capital της οικογένειας του φαρμακοβιομηχάνου Βασίλη Κότσου εξαγόρασαν από κοινού (50-50) το 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.
Πωλητής ήταν το αμερικανικό κεφάλαιο PSO, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του private equity Blackatone, το οποίο και είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο από το καταστατικό του χρονικό όριο διακράτησης της εν λόγω συμμετοχής.
Το τίμημα διαμορφώθηκε στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος των τίτλων της Lamda την Πέμπτη στα 6,48 ευρώ, δηλαδή με diacount της τήξεως του 15%. Ητοι με 55,1 εκατομμύρια αγοράστηκαν μετοχές τρέχουσας αξίας 66,9 εκατομμυρίων. Η επένδυση των Π.
Γερμανού και Β. Κότσου (ο οποίος στις αρχές του 2016 πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο της Pharmathen στην BC Partnera σε τίμημα που αποτίμησε τη φαρμακοβιομηχανία πλησίον των 500 εκατ. ευρώ) συμπίπτει με το «ξεκλείδωμα» της υπόθεσης του Ελληνικού.
Σχετικά Άρθρα
- Συνάντηση πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο
- Προσεισμικός έλεγχος κατά προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία
- ΣΗΤΑ: με εντολή υφυπουργού κόπηκε η γραμμή τραμ στο Ελληνικό
- Η εκτός σχεδίου δόμηση χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και σήμερα στο Μαξίμου
- Βουλή: ο παραλιακός ποδηλατόδρομος στην πίσω αυλή του Ελληνικού
- Ενεργειακή ακρίβεια: πάνω από 10 δις ευρώ οι φετινές επιδοτήσεις