ecopress
Ανατροπή στην φιλοσοφία πολλών δεκαετιών, που δίνει προτεραιότητα στην κεντρική διαχείρισης των έργων και έμφαση στα μεγάλα έργα και μετάβαση σε νέα μία νέα... Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας: Ανατροπή στην κεντρική διαχείριση μεγάλων έργων – Πολλά μικρά και μεσαία έργα με χρηματοδότηση 2 δις ευρώ στους δήμους

Ανατροπή στην φιλοσοφία πολλών δεκαετιών, που δίνει προτεραιότητα στην κεντρική διαχείρισης των έργων και έμφαση στα μεγάλα έργα και μετάβαση σε νέα μία νέα φάση  υλοποίησης πολλών μικρών και μεσαίων έργων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμους τομείς,  όπως η αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση, άρδευση, οδοποιία κλπ  επιχειρούν να σηματοδοτήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας Ανάπτυξης. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσαν δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους ΟΤΑ για υλοποίηση έργων σε τομείς που έχουν καταγραφεί μεγάλες ανάγκες.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν εντός του 2018 από τα δύο υπουργεία με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει προοπτική σε βάθος πενταετίας να ανέλθει έως και τα 2 δισ. ευρώ.

  • Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους και τις περιφέρειες, (με έμφαση στους πρώτους), στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Το δεύτερο θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Π. Σκουρλέτη και Α. Χαρίτση η έναρξη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για τις υποδομές των δήμων θα γίνει χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ.  Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος, που  θα ξεκινήσει το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2018, θα είναι τριμερής, από το ενισχυμένο σε πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η καινοτομία αυτού του προγράμματος εδράζεται στο γεγονός ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από την δανειοδότηση των δήμων, καθώς το Ελληνικό δημόσιο μέσω του ΠΔΕ θα αναλάβει την υποχρέωση της εξόφλησης τόκων και κεφαλαίου για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Συνεπώς, θα μπορούν να συμμετάσχουν και δήμοι, που με τα σημερινά δεδομένα δεν είχαν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας. Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτηρίων.

 Νέες προτεραιότητες

“Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση έθεσε σε προτεραιότητα τα μεγάλα έργα υποδομής όπως οι αυτοκινητόδρομοι ή το μετρό της Θεσσαλονίκης. Τώρα θέτει σε προτεραιότητα νέα έργα για τους δήμους”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι, αυτή η στόχευση απαντά στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει “σημαντικό”, όπως είπε, ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Με την επισήμανση ότι τα εν εξελίξει έργα και δράσεις για τους δήμους ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 3 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, τόνισε ότι, “η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών”.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μέσω του υπουργείου Οικονομίας υλοποιούνται προγράμματα άνω του 1,6 δισ. ευρώ για τους δήμους. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε κάποιες από τις δράσεις για τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Ενημέρωσε για την χρηματοδότηση μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για 460 εκατ. ευρώ στην διαχείριση απορριμμάτων, 430 εκατ. ευρώ στην διαχείριση αστικών λυμάτων, 85 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης, 70 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση τουριστικού κτηριακού αποθέματος για δήμους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης για αύξηση των εθνικών πόρων του ΠΔΕ, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2018. Έτσι, ενώ το 2017 οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ ήταν 700 εκατ. ευρώ, το 2018 αυτοί ανεβαίνουν στο 1 δισ. ευρώ. “Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε εθνικούς πόρους για έργα που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας