ΣΥΡΙΖΑ: μήνυμα στήριξης των φορέων διαχείρισης από το Μαραθώνα
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 9 Ιουνίου 2020 Αργύρης
Τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον, στους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τους εργαζόμενους στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο επισκέφτηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στο πευκοδάσος του Σχινιά, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη για το περιβάλλον και μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης στους φορείς διαχείρισης, κάνοντας λόγο για ουσιαστική αποδόμηση των φορέων αυτών και υποβάθμιση της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Δήμου Μαραθώνα για το επίπεδο προστασίας του Πάρκου από κατασκηνωτές, για θέματα πυρασφάλειας κ.α. για τα οποία απάντησε με μακροσκελή επιστολή του στην οποία τονίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ουσιαστικό έργο και ότι καταλογίζονται στον φορέα ευθύνες που ανήκουν στο Δήμο και σε άλλους φορείς.
Περιφέρεια
Στο μεταξύ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Αυγερινός σε άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» μεταξύ άλλων σημειώνει ότι :
-«Για πολλά χρόνια η αδιαφορία του κράτους, η ρίψη απορριμμάτων από τους επισκέπτες, η βόσκηση, το κυνήγι, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στο δάσος, είχε σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του τοπίου.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι το πευκοδάσος κινδυνεύει από πυρκαγιές λόγω της σύνθετης βλάστησης και της πίεσης που ασκείται από τους χιλιάδες λουόμενους οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούν τους 15.000 και δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν συμπεριφέρονται με την ίδια φροντίδα στο πευκοδάσος, ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» πρόκλησης πυρκαγιάς την ίδια στιγμή που το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης δεν λειτουργεί λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δίκτυο δασοπυρόσβεσης που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ουδέποτε λειτούργησε αλλά φαίνεται πως δεν θα ήταν και ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την πυρόσβεση λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του που μπορεί να υποστηρίξει την πρόληψη και όχι την πυρόσβεση. Εύλογα προκαλείται μεγάλη ανησυχία και αγωνία για το τι θα συμβεί σε πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς εφόσον δεν υφίστανται οι αναγκαίοι έξοδοι διαφυγής ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών.
Από το 2003 έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου που είναι αποκλειστικά αρμόδιος να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική και τον Δήμο. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του ν.4685/2020 (ΦΕΚ 92/τ. Α’) για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ο Φορέας πρόκειται να υπαχθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από όπου και αναμένουμε καταλυτικές παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού πλούτου όλων των προστατευόμενων περιοχών και φυσικά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά».
Α. Τσίπρας
«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντική νομοθεσία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Σχινιά, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορονοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μία ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση, την κλιματική κρίση».
Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συνεπώς, όλες μας οι αποφάσεις από δω και στο εξής, που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη, δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική κρίση». «Δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντική προστασία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στο Πάρκο, έκανε αναφορά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, αναφορικά με τις ταβέρνες στον αιγιαλό, εντός της προστατευόμενης περιοχής, παρ΄όλο που είχαν κηρυχθεί αυθαίρετες από το 1999.
«Σήμερα, λοιπόν, πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική, αλλά και ατομική ευθύνη. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη. Αυτό πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα. Αυτό πολλές φορές απαιτεί μία πολιτική αρχών, διότι αν κάτι έρχεται να μας διδάξει και αυτή η τελευταία κρίση της πανδημίας, είναι ότι τα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να ρυθμίζονται από την αγορά και από τους κανόνες της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο νερό που «τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει». «Το περιβάλλον λοιπόν πρέπει να είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα, αν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο που θα έχει προοπτική», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσίες
Ο φορέας διαχείρισης ανακοίνωσε ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής υποδέχθηκε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα. Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Γ. Λυριντζής, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό ενημέρωσαν τον κ. Αλ. Τσίπρα, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκ. Φάμελλο, τον πρώην Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρ. Δούρου, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου, την Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κα Χ. Καφαντάρη, τους Βουλευτές κ. Ν. Αθανασίου και κ. Π. Σκουρολιάκο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκε ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Αττικής, που τροφοδοτείται με νερό μέσω του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου, το σπάνιο πευκοδάσος κουκουναριάς, η παραλία με τις αμμοθίνες, τα οποία αποτελούν ορισμένους από τους βιότοπους του Εθνικού Πάρκου. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων του και η ανάγκη διατήρησης και προστασίας τους. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα αποτυπώματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία είχαν κριθεί κατεδαφιστέα από το 1999 και κατεδαφίστηκαν το 2018, ενέργεια που οδήγησε στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του τοπίου.
Τέλος, ζητήθηκε η άποψη του Φορέα Διαχείρισης για τα διαχρονικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές και οι εργαζόμενοι σε αυτές, όπως και τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000».
Σχετικά Άρθρα
- ΟΦΥΠΕΚΑ: δωρέαν μεταφορά στο πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα: δωρεάν μεταφορά επισκεπτών
- ΟΦΥΠΕΚΑ: δύο νέα έργα αντιπυρικής θωράκισης στο Σχινιά
- ΥΠΕΝ: καταργούνται 7 φορείς προστατευόμενων περιοχών
- Εργασιακή αβεβαιότητα στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών
- ΚΙΝΑΛ: οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων διαχείρισης