Ζώα ελεύθερα και όχι σε βιτρίνα
ΑποδελτίωσηΑστικό περιβάλλονΦυσικοί πόροι 6 Ιανουαρίου 2019 Αργύρης
Του Κώστα Παπαντωνίου/
Η απόφαση στη Βρετανία να προχωρήσει την εφαρμογή σχετικού μέτρου ενισχύει τη διεκδίκηση του δικού μας φιλοζωικού κινήματος για αντίστοιχη θεσμική παρέμβαση και στην Ελλάδα. Μιλά στην “Αυγή” η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας
Άλλο τα ρούχα, άλλο τα ζώα. Μια εντελώς προφανής διαφορά, στην οποία όμως η πραγματικότητα θα συνεχίζει να αντιστέκεται όσο ο κόσμος δεν αντιστέκεται στις βιτρίνες των pet shops και όσο το κάθε κράτος ανέχεται τις μαζικές αγοραπωλησίες που πολλαπλασιάζονται αυτές τις ημέρες.
Φιλοζωικές οργανώσεις και σύλλογοι ανά τον κόσμο αγωνίζονται σταθερά εδώ και χρόνια να ανατρέψουν την αντιμετώπιση των ζώων ως προϊόντα. Παλιότερα τους έβλεπαν ως γραφικούς με υπερβολικές διεκδικήσεις. Πλέον τους ακούν πολύ περισσότεροι, καθώς όλο και περισσότερες καταγγελίες για κακή μεταχείριση των ζώων στα καταστήματα βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Πολύτιμο πρώτο βήμα
Η πιο σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε πρόσφατα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ζώων, είναι αδιαμφισβήτητα η απόφαση από τη βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πώληση σκύλων και γατών στα pet shops. Η απόφαση πρόκειται να εφαρμοστεί σε λιγότερο από έξι μήνες και έγινε τώρα γνωστή, καθώς στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών πωλούνται στα pet shops τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, ειδικά σκυλάκια και γάτες.
Σύμφωνα με το νέο μέτρο, όποιος θέλει να αγοράσει σκύλο ή γάτα μετά από έξι μήνες θα πρέπει να το κάνει απευθείας στον εκτροφέα των ζώων, διαδικασία που θα εμποδίζει την πώληση από μεσάζοντες, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννησή τους και την υποβολή τους σε μακρινά ταξίδια στον τόπο πώλησης, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου ασθένειας μεταξύ των ζώων.
Τραγικές οι συνθήκες
Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά pet shops και στη χώρα μας. Ακόμη και σε γνωστά μεγάλα καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Zoo Planet στη Σοφοκλέους, όπου οι συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα είναι τραγικές. Σε σχετικό δημοσίευμα από το έγκριτο σάιτ zoosos.gr, ύστερα από συμβολική παρέμβαση αναρχικής συλλογικότητας, αναφέρεται ότι «η εικόνα των εκτεθειμένων στα πεζοδρόμια, σχεδόν στον δρόμο, κλουβιών με κουνέλια, κότες, πουλιά, ποντίκια κ.ά. αποτελούσε συνήθεια. Τόσο τα κλουβιά που βρίσκονταν έξω, όσο και τα κλουβιά που βρίσκονταν μέσα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, συνήθως χωρίς νερό και μέσα στη βρόμα. […] Στις αποθήκες-φυλακές τα μη ανθρώπινα ζώα στοιβάζονταν σε μικρά, βρόμικα κλουβιά, ενίοτε χωρίς νερό και φαγητό για πολλές ώρες. Πολλές φορές, τα ετοιμοθάνατα ή ήδη νεκρά ζώα τρώγονται από τα υπόλοιπα ή από ποντίκια».
Πολλές καταγγελίες έχουν υπάρξει και για pet shop στο Παγκράτι, που βρίσκεται επί της οδού Φιλολάου. Αποκορύφωμα αποτέλεσε ο εντοπισμός νεκρού κουταβιού στη βιτρίνα, το οποίο δεν δόθηκε ποτέ για νεκροψία – νεκροτομή, όπως υπογραμμίζεται από το zoosos. Συνεπώς, δεν έγινε ποτέ γνωστό αν τελικά έφερε ευθύνη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης για τον θάνατο του σκυλιού.
Μητέρες – μηχανές παραγωγής κουταβιών
Για το ζήτημα μιλά στην «Αυγή» η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. «Είναι παγκόσμιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος να μην πωλούνται τα ζώα σαν αντικείμενα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Δεν γίνεται να τοποθετούνται τα ζώα στη βιτρίνα σαν να θέλει να αγοράσει ο άλλος ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια, όπου θα επιλέγει μεταξύ του ενός και του άλλου» μας λέει.
Για το τέλος στις πωλήσεις ζώων συντροφιάς από τα pet shops μας είπε ότι θα συμβάλει πάρα πολύ «στον περιορισμό των αδέσποτων ζώων. Είναι άγνωστο τι γίνονται τα ζώα που δεν πουλιούνται». Επιπλέον, «τα ζώα αυτά κατά κύριο λόγο εισάγονται και εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες. Τα θηλυκά ζώα αντιμετωπίζονται κυριολεκτικά σαν μηχανές παραγωγής κουταβιών σε όλη τους της ζωή».
Τα ζώα, καθότι καταπονημένα πεθαίνουν πρόωρα: «Επειδή δεν εμβολιάζονται και δεν ακολουθούνται οι κτηνιατρικές οδηγίες, εμφανίζονται συχνά μυοσκελετικά προβλήματα και είναι πολύ ευάλωτα στις ασθένειες».
“Δεν λέμε να κλείσουν τα pet shops”
Η απόφαση στη Βρετανία είναι ένα σημαντικό βήμα σύμφωνα με τη Ν. Μπομπολάκη, που διευκρινίζει σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου και στην Ελλάδα: “Δεν λέμε να πάψουν να αναπαράγονται τα ζώα ράτσας. Να εκτρέφονται όμως κάτω από σωστές συνθήκες, να υπάρχει άδεια από το κράτος και να είναι περιορισμένος ο αριθμός κουταβιών που διοχετεύονται στην αγορά».
Η πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης, αν και χαιρετίζεται ως θετική, δεν αντιμετωπίζει πάντως στο σύνολό του το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα άγρια ζώα που πωλούνται. «Δεν γίνεται να πουλιέται η άγρια ζωή στα pet shops, όπως συμβαίνει με κροκοδειλάκια και ιγκουάνα. Δεν έχουν εξημερωθεί σαν ζώα συντροφιάς και δυστυχώς όταν μεγαλώνουν, πολλά εγκαταλείπονται, ειδικά τα ιγκουάνα. Ισχυρίζονται ότι τα αφήνουν δήθεν ελεύθερα στη φύση, όμως έτσι προκαλείται πρόβλημα και στα ζώα που εγκαταλείπονται, και στην ενδημική πανίδα».
Η Ν. Μπομπολάκη ξεκαθαρίζει ότι δεν αποτελεί αίτημα των οργανώσεων να κλείσουν τα pet shops, αλλά να πωλούνται μόνο όσα προϊόντα έχουν σχέση με ζώα και όχι τα ίδια τα ζώα.
«Δεν θα υπάρχει οικονομικό ζήτημα» τονίζει η Ν. Μπομπολάκη, καθώς «έχει πέσει κάθετα ο τζίρος στις αγορές ζώων ράτσας και ήδη πολλά pet shops έχουν βγάλει τα ζώα από την πώληση». Αντίθετα, η απευθείας διάθεση των ζώων από τους εκτροφείς θα αυξήσει εκεί τη ζήτηση και θα υπάρξει «ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους.» Η διαφορά που θα προκύψει μπορεί να γίνει αντιληπτή από την κατάσταση που επικρατεί τώρα, καθώς μόλις το 10% των ζώων προέρχονται από εκτροφείς στην Ελλάδα. Το παρόν καθεστώς επιβαρύνει και τον αγοραστή, καθώς η τιμή που προκύπτει είναι πολύ μεγαλύτερη.
Καταλήγοντας, η Ν. Μπομπολάκη τονίζει ότι είναι ώριμο το αίτημα του φιλοζωικού κινήματος να μπει τέλος στις αγοραπωλησίες ζώων σε καταστήματα και θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει την απόφαση. Απευθυνόμενη προς τον κόσμο, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας τον καλεί να στραφεί στις υιοθετήσεις αδέσποτων. «Κάθε χρόνο το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο με τα αδέσποτα ζώα. Τα αδέσποτα ζώα όμως, καθότι γονιδιακά περιλαμβάνονται πολλές ράτσες, είναι σε αφάνταστο βαθμό πιο έξυπνα, κοινωνικοποιημένα και φιλικά από ένα ζώο ράτσας που γεννήθηκε και σε ένα κλουβί και μεταφέρθηκε μετά σε ένα pet shop”.
Πηγή: Αυγή
Σχετικά Άρθρα
- Δήμοι: ποιά είναι τα επιχειρησιακά προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα
- Iδρύεται τμήμα προστασία ζώων στην Ελληνική Αστυνομία
- Le Figaro: το ελληνικό νησί πρότυπο κατά του υπερτουρισμού
- pet.gov.gr: τι προσφέρει η νέα πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς
- ΟΖΩΣΩΕΛ: γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για κακοποίηση ζώων
- ΥΠΕΝ: τρία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση