Ζώα συντροφιάς: λουκέτα και αντιδράσεις για στείρωση και γενετικό υλικό
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧρήμα 17 Ιανουαρίου 2024 Αργύρης
Λουκέτα και αντιδράσεις προκαλεί η ενεργοποίηση του νόμου 4830/2021 για υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς ενώ παράλληλα ετοιμάζονται προσφυγές στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2023 κλείνουν τα κτηνιατρεία σε όλη τη χώρα και παράλληλα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προσφεύγει εναντίον του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) έχει, ήδη, προσφύγει εναντίον του νόμου στο ΣτΕ και καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του λέγοντας ότι: «η πραγματικότητα θα εκδικηθεί όσους την αγνοούν!
Στις 21 Ιανουαρίου 2024 ξεκινά η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του (DNA) αναφέρει απόφαση, που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του Εργαστήριου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) και την εκκίνηση της προθεσμίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Δείτε εδώ στο ecopress
Υποχρεωτικές στειρώσεις: Ξεκινούν με απεργία κτηνιάτρων
Με απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου προχωρά ο πρώτος μήνας λειτουργίας του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει εξαρχής έχοντας μεταφέρει τη σχετική αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διατηρούσε ήδη μητρώο από το 2015 αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και σημειώνεται ότι:
Νέο μητρώο παρά τις αντιδράσεις
To νέο Μητρώο δημιουργήθηκε εκ θεμελίων παρά τις αντιδράσεις των ειδικών αναφορικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις στειρώσεις και την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κόστους καθώς δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της απόφασης να μην αναβαθμιστεί το υφιστάμενο Μητρώο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων είναι υποχρεωμένοι να τα στειρώσουν ή να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού στην ειδική βάση δεδομένων προκειμένου να μην τα στειρώσουν από τις 21 Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο, ενώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο 15 ευρώ για τη λήψη γενετικού υλικού και επιπλέον τα έξοδα αποστολής του δείγματος, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.
Μειώνονται οι εμβολιασμοί λόγω ακρίβειας
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο την ίδια στιγμή οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς εξαιτίας της ακρίβειας και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ (24%) και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες φαίνεται ότι εμβολιάζουν όλο και λιγότερο τα ζώα τους, ενώ συχνά καταφεύγουν σε αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας φάρμακα, τα οποία καταφέρνουν να βρουν προκαλώντας πιθανά προβλήματα υγείας στα ζώα, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.
Σε ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σημειώνει:
- Απεργούμε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024
- Κλείνουμε τα κτηνιατρεία μας
- Αντιστεκόμαστε & Απέχουμε από την υλοποίηση όλων των αντεπιστημονικών διατάξεων του νόμου 4830/21
- Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
- Όχι στην υποχρεωτική λήψη dna και το χαράτσι των 150€ σε ιδιοκτήτες. Είναι επιστημονικά έωλη και προβληματική στην εφαρμογή της
- Απαιτούμε την αναγνώριση του βιβλιάριου υγείας του ΠΚΣ ως επίσημο πιστοποιητικό υγείας των ζώων συντροφιάς παράλληλα με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το διαβατήριο
- Ζητάμε τη στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι το μόνο μέτρο φροντίδας αδέσποτων.
ΚΣΕ: οι αστοχίες του νόμου να επανεξεταστούν εκ του μηδενός
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην ενεργοποίηση της διάταξης του ν. 4830/2021 που αφορά την υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς. Προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι «θα είναι υπεύθυνη για όλο το χάος που θα ακολουθήσει» και «καλεί την αρμόδια Υπουργό και την Κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να “θεραπευτούν” οι αστοχίες του νόμου, έστω και αν χρειαστεί να επανεξεταστεί εκ του μηδενός».
Σε ανακοίνωση με τίτλο: Η πραγματικότητα θα εκδικηθεί όσους την αγνοούν!» η ΚΣΕ αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:
«Μέχρι τις 21 του μήνα έχει προθεσμία το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για να αναστείλει την εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, ώστε η Κυβέρνηση να μην έρθει αντιμέτωπη με μία παταγώδη αποτυχία της.
Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι για τρία ολόκληρα χρόνια ο ίδιος νόμος παρέμενε αδρανής και ανεφάρμοστος, όπως ακριβώς έχουν προειδοποιήσει από το 2021 η ΚΣΕ και όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Είναι φανερό ότι ο 4830/2021 εξαντλείται σε έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα, που από τη μία δεν προστατεύει τα ίδια τα ζώα, και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες ενός ιδιότυπου «εκβιασμού», εις βάρος των πολιτών που συμβιώνουν με κατοικίδια ζώα.
Αν η Κυβέρνηση επιμείνει να αγνοεί όλες τις κοινωνικές ενστάσεις και παρατηρήσεις, αν συνεχίσει να περιφρονεί τους χιλιάδες πολίτες και επιστημονικούς φορείς που στη δημόσια διαβούλευση απέρριψαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τις διατάξεις του νόμου, θα είναι υπεύθυνη για όλο το «χάος» που θα ακολουθήσει.
Αναρωτιόμαστε σε ποιο εργαστήριο «αποθήκευσης» γενετικού υλικού (D.N.A) θα σταλούν τα δείγματα χιλιάδων δεσποζόμενων ζώων, όταν ακόμα και οι κτηνίατροι δεν έχουν τη διεύθυνση του εργαστηρίου, ή όταν ακόμα και οι κτηνίατροι δηλώνουν αδυναμία να τηρήσουν τους όρους βιοασφάλειας που απαιτούνται για την αποστολή των δειγμάτων.
Είναι ανεξήγητη η επιμονή της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς να εκδίδει «τελεσίγραφα», με συνέπεια χιλιάδες κάτοχοι κατοικίδιων ζώων, αλλά και οι κτηνίατροι, να ζουν υπό το συνεχές καθεστώς ποινικών ευθυνών και διοικητικών προστίμων.
Η Κ.Σ.Ε. έχει, ήδη, προσφύγει εναντίον του νόμου στο ΣτΕ, ενώ ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε παρόμοια προσφυγή εναντίον του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Και αυτό γιατί ο ν. 4830/2021 ενσωματώνει ένα πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» εφαρμοστικών διατάξεων, που κινούνται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση:
– Ο νόμος δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτό και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.
– Όσο για τη βάση τήρησης γενετικού υλικού, είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την αρμόδια Υπουργό και την Κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να «θεραπευτούν» οι αστοχίες του νόμου, έστω και αν χρειαστεί να επανεξεταστεί εκ του μηδενός!»
Σχετικά Άρθρα
- Ζώα συντροφιάς: δαπάνη 160 ευρώ για γενετικό υλικό ή πρόστιμο 1000 ευρώ
- Ζώα συντροφιάς: αρχίζει η υποχρέωση για στείρωση ή γενετικό υλικό
- Παραμονεύει πρόστιμο 1000 ευρώ για ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας
- Ορκίστηκε η νέα γραμματέας Προστασίας των Ζώων
- Ζώα συντροφιάς: αλλαγές για γενετικό υλικό και τροχαία από αδέσποτα
- ΓΕΩΤΕΕ: εξαιρετικό προβληματικό το νέο Μητρώο Ζώων Συντροφιάς