ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Περί τα σαράντα οικοδομικά τετράγωνα, που βρίσκονται στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι αφορά η απόφαση του ΥΠΕΝ για... Ακρόπολη: Σε 40 οικοδομικά τετράγωνα οι περιορισμοί δόμησης στα ύψη των κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Περί τα σαράντα οικοδομικά τετράγωνα, που βρίσκονται στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι αφορά η απόφαση του ΥΠΕΝ για την αναστολή οικοδομικών εργασιών ανέγερσης νέων κτιρίων και προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 17,5 μέτρων.

Πρόκειται, για συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία  αποκαλύπτεται τώρα ότι υπάρχει νομοθετική «μαύρη τρύπα» άνω των 40 ετών, καθώς δεν καλύπτεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1975, που θέτει περιορισμούς για τα ύψη των κτιρίων, στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης, εμβληματικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Η νέα απόφαση

Η απόφαση του ΥΠΕΝ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019  υπογράφηκε από τον υπουργό Γ. Σταθάκη και προωθήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΥΠΕΝ στο ΦΕΚ μαζί με συνοδευτικό χάρτη, που προσδιορίζει με ακρίβεια την περιοχή επιβολής των περιοριστικών μέτρων δόμησης στα ύψη των κτιρίων αναμένεται να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στο μεταξύ  κορυφώνεται το ενδιαφέρον για το πεδίο εφαρμογής της απόφασης του ΥΠΕΝ, καθώς στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας διακυβεύονται μεγάλα επενδυτικά και κατασκευαστικά συμφέροντα, για δρομολογημένες και νέες κτιριακές επενδύσεις, κυρίως τουριστικής εκμετάλλευσης (ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων) αλλά και εδικών χρήσεων γραφείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress, στην τελική απόφαση του ΥΠΕΝ, που προωθήθηκε για δημοσίευση στο ΦΕΚ, ( με αριθμό πρωτοκόλλου  ΓΔΠ 37/1.3.2019), τα νέα μέτρα περιορισμού δόμησης, όσον αφορά το ύψος των κτιρίων περιλαμβάνουν την περιοχή που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι.

Όπως περιγράφεται αρμοδίως πρόκειται για περιοχή, συνολικά περί των 40 οικοδομικών τετραγώνων, που περιβάλει τον Ιερό Βράχο, ορίζεται από τις παρυφές του Μετς έως το Κουκάκι και εκτείνεται κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε ακτίνα 300 μέτρων εκατέρωθεν της λεωφόρου Συγγρού.

Με πολεοδομικούς όρους πρόκειται για την περιοχή, που δεν καλύπτεται μέχρι τώρα από τις προβλέψεις του ΠΔ (ΦΕΚ 53/Δ/1975), που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς για τα ύψη των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες, οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ. Πράγμα που έγινε και για τα δύο κτίρια για τα οποία ξεσηκώθηκε σάλος αντιδράσεων.

Κανονικά και με το νόμο

Έτσι αποδείχθηκε ότι υπάρχει «νομοθετική τρύπα» άνω των 40 ετών, όσον αφορά τους αυστηρούς περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν για τα ακίνητα επί των οδών α) Φαλήρου 5 και β) Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης,  ότι το πρώτο που ήδη ολοκληρώθηκε και το δεύτερο που αδειοδοτήθηκε και σταματά η ανέγερση του πως σε κάθε περίπτωση εγκρίθηκαν από τις αρχαιολογικές και πολεοδομικές υπηρεσίες κανονικά και με το νόμο.

Πολεοδομική «καραντίνα»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ecopress αποκλειστήκαν οι  αρχικές εισηγήσεις παραγόντων του ΥΠΕΝ και του ΥΠΠΟ και τα νέα μέτρα περιορισμού δόμησης, όσον αφορά το ύψος των κτιρίων η απόφαση του ΥΠΕΝ τελικά ΔΕΝ καλύπτει  ολόκληρο το νότιο τομέα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, που θα σήμαινε «πολεοδομική καραντίνα» για σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το νότιο τομέα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών ορίζεται από τις οδούς : Ακαδημίας, Σίνα, Μερλιέ, Ασκληπιού, Καλλιδρομίου Μετσόβου, Πατησίων, Χαλκοκονδύλη, Φαβιέρου, Δεληγιάννη, Ανδρομάχης, Λένορμαν, Μίλωνος, Βορείου Ηπείρου, Προποντίδος, Δωδώνης, Αντιγόνης, Λεωφ. Αθηνών, Σπύρου Πάτση, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Περσεφόνης, Τριών Ιεραρχών, Κηφισοδότου, Καλλιρόης, Ηρακλέους, Βρεσθένης, Απολοδώρου, Ζευξίδος, Ιόλης, Λογγίνου, Μάρκου Μουσοούρου, Υμηττού, Πύρρωνος, Πρόκλου, Ερατοσθένους, Ησιόδου, Ρηγίλλης, Ηροδότου, Καψάλη, Κανάρη και Ακαδημίας.

Aνακοίνωση του ΥΠΕΝ

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2019 αναλυτικά αναφέρει ότι:

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναστέλλεται προσωρινά η έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας