ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις αποφάσεις του  για  τα πρόστιμα των αυθαιρέτων,  ενώ κορυφώνεται ο αγώνας δρόμου ιδιοκτητών... ΥΠΕΝ: Οι τελικές αποφάσεις για έκπτωση προστίμου και υπαγωγές αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις αποφάσεις του  για  τα πρόστιμα των αυθαιρέτων,  ενώ κορυφώνεται ο αγώνας δρόμου ιδιοκτητών και μηχανικών να προλάβουν τις  ισχύουσες ευνοϊκές ρυθμίσεις  υπαγωγής αυθαιρέτων στις διατάξεις τακτοποίησης.

Ασφαλείς πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι τη  Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας,  το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να ανακοινώσει παράταση  της έκπτωση ύψους 10% στο ενιαίο πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση για την έκπτωση του προστίμου θα είναι διάρκειας ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τις 9 Μαΐου 2019. Επίσης ότι η παράταση της έκπτωσης του προστίμου αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων συμβούλων του αλλά και πολλών αιτημάτων, που κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία  του υπουργείου το τελευταίο διάστημα. Κρίθηκε σκόπιμο από το ΥΠΕΝ  η ανακοίνωση της νέας παράτασης να γίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την εκπνοή της ισχύουσας προθεσμίας,  για να μην ανακοπεί ο διαρκώς αυξανόμενος ρυθμός υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρά  στο ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων.

Ολοκλήρωση υπαγωγών

Οι νεότερες πληροφορίες του ecopress από πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι παράλληλα εξετάζεται θετικά από τον υπουργό  ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη  να δοθεί νέα παράταση μεγάλης  διάρκειας έως 6 μηνών της σχετικής προθεσμίας που λήγει στις  αρχές Μαΐου για την υποβολή των απαιτούμενων μελετών για τις εκκρεμείς δηλώσεις του ν.4178/13. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες υπαγωγές  αυθαιρέτων και  οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Σημειώνεται ότι αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη. Η σχετική παράταση  λένε οι πηγές του ΥΠΕΝ θα αποφασιστεί και θα γίνει γνωστή πάλι λίγες ώρες πριν την εκπνοή της σχετικής  προθεσμίας.

Πρόστιμο αυθαιρέτου

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν και ένα αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ  όσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν τα αυθαίρετά τους έως τις 9 Μάιου 2019 θα έχουν επιπλέον έκπτωση 10%. Ακολούθως όσοι το δηλώσουν  από 9 Μαΐου  και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%. Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου 2019, που λήγει οριστικά η ισχύς του πολεοδομικού νόμου των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων  θα έχουν προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20%.

Παράδειγμα: Για πρόστιμο αυθαιρέτου ύψους 2.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης που θα το δηλώσει μέχρι τις 8 Μαΐου θα πληρώσει 1.800 ευρώ, σε περίπτωση που δηλώσει το ίδιο αυθαίρετο από 9 Μαΐου  έως 8 Οκτωβρίου, θα πληρώσει 2.200 ευρώ, ενώ όταν το δηλώσει από 9 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου το πρόστιμο που θα καταβάλλει ανέρχεται στα 2.400 ευρώ.

Δηλαδή ιδιοκτήτης που θα κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και προθεσμιών, με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα κερδίζει από τις εκπτώσεις του προστίμου αυθαιρέτου έως 600 ευρώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας