ecopress
Με πιστωτικούς λογαριασμούς στο ΤΑΧΙS, μέσω των οποίων θα πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία, θα ανταμειφθούν οι ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν το επόμενο... Πως θα εφαρμοστεί η φορολογική έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση και επισκευή ακινήτου

Με πιστωτικούς λογαριασμούς στο ΤΑΧΙS, μέσω των οποίων θα πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία, θα ανταμειφθούν οι ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση, επισκευή ή αισθητική αναβάθμισης του ακινήτου τους.

Τους φορολογικούς κουμπαράδες, μέσω των οποίων θα επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες το 40% των δαπανών ανακαίνισης, επισκευής ή αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων τους, θα δημιουργήσει η νομοθετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να τη συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο τρέφει μεγάλες προσδοκίες για την απήχηση της ρύθμισης αξιολογώντας το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», όπου οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλούνται ανά Περιφέρεια σε ελάχιστο χρόνο (μόλις 90 λεπτά για την Αττική).

Η ρύθμιση που αποτελεί πρόταση του τεχνικού κόσμου και της αγοράς, απευθύνεται στους ιδιοκτήτες που αντέχουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι από το εισόδημα τους  ή μέσω τραπεζικού δανείου την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους και να περιμένουν το συμψηφισμό του  40% των δαπανών τους με το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

Πίστωση λογαριασμού

Για να πιστώνεται ο λογαριασμός τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια, ασφαλιστικές εισφορές και βεβαιώσεις καταβολής ΦΠΑ). Θα ανοίγει έτσι ένας κουμπαράς, όπου θα αποταμιεύεται στο όνομα του ιδιοκτήτη του ανακαινισμένου ακινήτου, το 40% των δαπανών που αυτός κατέβαλε. Π.χ. για δαπάνες 15000 ευρώ η πίστωση στον κουμπαρά θα είναι 6000. Με αυτά τα χρήματα ο ιδιοκτήτης του ανακαινισμένου ακινήτου θα μπορεί να πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις είτε πρόκειται για το φόρο εισοδήματος είτε για τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναστέλλονται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Ιταλικό μοντέλο

Ο φορολογικός κουμπαράς είναι μέτρο ιταλικής προέλευσης. Στην Ιταλία, όπου εφαρμόζεται με επιτυχία, η έκπτωση ανέρχεται στο 50% των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης. Στην Ελλάδα οι επιβαρυμένες δημοσιονομικές συνθήκες επέβαλαν μικρότερη έκπτωση.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης «ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης»: Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών, βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους».

Απασχόληση και έσοδα

Σύμφωνα με μελέτες «για κάθε €1 επένδυσης στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, στο ΑΕΠ της Ελλάδας προστίθενται συνολικά €1,4 και στα έσοδα του Δημοσίου προστίθενται συνολικά €0,5. Για κάθε €1 εκατ. επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση δημιουργούνται στην Ελλάδα συνολικά 37 θέσεις εργασίας».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του συμψηφισμού δαπανών και φόρων το ΙΟΒΕ σημειώνει σε έκθεσή του:  « Υποθέτοντας ότι η προσφορά ενός τέτοιου κινήτρου θα ωθήσει ιδιώτες επενδυτές να αξιοποιήσουν αδρανείς αποταμιεύσεις για τη χρηματοδότηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις τέτοιων επενδύσεων, είναι φανερό ότι η αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα λόγω της έκπτωσης φόρου θα αντισταθμιστεί εν μέρει, ή και εξ ολοκλήρου, από τη θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιφέρουν οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας