Κτηματολόγιο: Βρίσκουν λανθασμένες δηλώσεις και διπλοδηλωμένες ιδιοκτησίες
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 7 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων, ακόμη και εκπρόθεσμα με «σιωπηρή παράταση», ενώ ανακοίνωσε ότι σε μεγαλύτερο του 60% κυμάνθηκε το ποσοστό υποβολής δηλώσεων για τις περιοχές που η διορία έληξε το Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά τους, οι ανάδοχοι-μελετητές των υπό κτηματογράφηση περιοχών αναφέρουν ότι σε αυτές τις καταγραφές υπάρχει άγνωστος αριθμός διπλοδηλωμένων ακινήτων, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από ιδιώτες και ταυτοχρόνως τις Δασικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πολυπληθείς ενστάσεις και ισάριθμες εξετάσεις στις αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης οι μελετητές αναφέρονται σε «δύσκολες περιοχές», όπως πχ η Μεσσηνία, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 27% και διατυπώνουν προβληματισμό εάν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος Νοεμβρίου, χωρίς προοπτική νέας παράτασης, θα επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής 55%, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου.
Παράλληλα σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλογιαννάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) ορισμένα λάθη μπορεί να οφείλονται και στη λανθασμένη επιλογή επαγγελματία που έχει συντάξει και έχει υποβάλει τη δήλωση.
ΥΠΕΝ
Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή του ANT1 «Πρωινοί Τύποι», ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου και πως θα υπάρξει μια «σιωπηρή παράταση», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να επαναπαυτούν.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υποβάλουν τον φάκελό τους, ακόμα κι αν δεν είναι ολοκληρωμένος. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως τόνισε, κανείς δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θα επιβληθούν πρόστιμα.
Στοιχεία
Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο στο 33% ανέρχεται η κτηματογράφηση στο σύνολο της χώρας, ενώ ακόμη 58% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλη τη χώρα έχουν ήδη καταγραφεί τα 12,9 εκατ. και ακόμα 22,7 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται υπό καταγραφή.
Εκκρεμούν 2,7 εκατ. δικαιώματα από τις πέντε «ορφανές» μελέτες (7% της χώρας) και ακόμη 800.000 δικαιώματα (2% της χώρας) από ειδικές περιπτώσεις, όπως το ιταλικό κτηματολόγιο των Δωδεκανήσων. Όσο για τις περιοχές στις οποίες «έκλεισε» το τελευταίο δεκαπενθήμερο η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ξεπερνά κατά μέσον όρο το 60%. Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει το 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης.
Διπλές δηλώσεις
«Στις περιοχές που κτηματογραφούνται αυτήν την περίοδο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι αστικές, τα δασαρχεία έχουν υποβάλει δηλώσεις για πολλά γεωτεμάχια, τα οποία όμως έχουν δηλωθεί και από ιδιώτες. Αυτό λοιπόν έχει καταμετρηθεί βάσει δηλώσεων ως δύο δικαιώματα. Ωστόσο αυτό που θα προκύψει μετά την επεξεργασία των δηλώσεων είναι στην πραγματικότητα ένα ενεργό δικαίωμα» επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των μελετητών-αναδόχων, Σωτήρης Λιάρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των περίπου 600.000 προεκτιμώμενων δικαιωμάτων για τον Νομό Ηλείας, έως τώρα περίπου 130.000 έχουν υποβληθεί από το Δασαρχείο. Και ενώ η τελευταία παράταση λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, έως τώρα εκτιμάται ότι έχει υποβληθεί μόλις το 27% των δικαιωμάτων, ενώ στα στοιχεία το ποσοστό φαίνεται 40%.
Στόχος 55%
Από τα εκτιμώμενα 810.000 δικαιώματα έχουν ολοκληρωθεί 210.000 και φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ενσωματωθούν όσες ιδιοκτησίες χρειάζονται ακόμα για να επιτευχθεί ο τεχνικός και συμβατικός στόχος του 55% που εξαρχής είχε τεθεί από τον ανάδοχο, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σημειώνει σε δηλώσεις του στην «Ελευθερία της Μεσσηνίας», ο Νίκος Λαμπρόπουλος, τοπογράφος-μηχανικός, συντονιστής της ομάδας μελέτης της ΠΕ Μεσσηνίας και ανάδοχος του Κτηματολογίου της πόλης της Καλαμάτας, που λειτουργεί από το 2004.
-«Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει το 27% περίπου των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, από αυτά που προβλέπονται λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι αν είναι λοιπόν να πάμε στο στόχο του 55%, είναι απαραίτητο να έχουμε μια ροή 1.000 με 1.500 δικαιώματα ημερησίας , γιατί δεν προλαβαίνουμε αλλιώς την εμπρόθεσμη προσέλευση μέχρι το τέλος Νομεβρίου». Για να γίνουν όμως, όπως επισημαίνει, όλα αυτά «οι πολίτες θα πρέπει να πιστέψουν ότι τελειώνει η προθεσμία, αλλά και οι επαγγελματίες να καταλάβουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους».
Εξηγεί ακόμα ότι ναι μεν “η ιστορία της διαπίστωσης του εμπροθέσμου δεν είναι κάτι παράνομο, είναι κάτι που τηρεί περίπου τον τύπο”, ωστόσο, “θα πρέπει να υπάρχει πλήρης προετοιμασία και περιγραφή του δικαιώματος, με ελλείψεις μόνο στην τεκμηρίωσή του (τίτλους, ένορκες, χαρτιά κληρονομιών)”. Προσθέτει δε πως “χωρίς την περιγραφή των ακινήτων, χωρίς να ξέρουμε πού και ποια είναι τα ακίνητά μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πότε θα πάμε, ούτε τι θα πάμε”.
Σφάλματα στην οριοθέτηση των ακινήτων
Επιπλέον προβλήματα πιθανολογείται ότι θα ανακύψουν σε διάφορες υπό κτηματογράφηση περιοχές, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί σφάλματα από τις αστοχίες της θέασης των ορθοφωτοχαρτών, με αποκλίσεις που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε μέτρα. Μεγάλο τμήμα των περιπτώσεων αυτών θα καταλήξει επίσης σε ενστάσεις, καθώς κάποιες ιδιοκτησίες θα «πατάνε» η μία στην άλλη.
Σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλοπούλου στο «Έθνος» σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλη Καλογιαννάκη, ορισμένα λάθη μπορεί να οφείλονται και στη λανθασμένη επιλογή επαγγελματία που θα συντάξει και θα υποβάλει τη δήλωση. Παρόλο που το ελληνικό Κτηματολόγιο δεν διατηρεί αρχείο με το ποιος υποβάλλει τη δήλωση (ιδιώτης ή επαγγελματίας), υπολογίζεται ότι στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, την οποία επιλέγει περίπου το 17% των ιδιοκτητών, οι μισές υποβάλλονται από επαγγελματίες.
Τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί αλλά και λογιστές ή ακόμα και δικηγόροι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δηλώσεων με αντίτιμο, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 100 ανάλογα με τον αριθμό των γεωιεμαχίων κ.λπ. Κάποιοι μάλιστα προβαίνουν και σε δωρεάν συμπλήρωση δήλωσης και χρεώνουν μόνο το τοπογραφικό όπου χρειάζεται. Το κόστος ενός απλού τοπογραφικού για χρήση κτηματολογίου ξεκινά από 100-150 ευρώ, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις στην επαρχία μπορεί να το βρει κανείς και με 50-60 ευρώ.
Άνθρωποι κοντά στη διαδικασία μάλιστα επισημαίνουν ότι πολλές από τις πιέσεις για συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες προέρχονται από επαγγελματίες, οι οποίοι συγκεντρώνουν υπερβολικό όγκο δηλώσεων προς υποβολή στο τέλος των προθεσμιών και δεν προλαβαίνουν να τις διεκπεραιώσουν.
Ελληνικό Κτηματολόγιο
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο πάντως καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.
«Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Μαρίνας Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο», με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει.
Αποτελεί, επίσης, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και, φυσικά, τα όρια των οικοπέδων.
Εμπρόθεσμη προσέλευση
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό κ.λπ.
Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: τι ισχύει για όσους δεν δήλωσαν και όσους δεν έχουν τίτλους
- Οικονομικών: ανακοινώθηκε η παράταση για φορολογικές δηλώσεις
- Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
- Χανιά: με ντουντούκες στα χωριά για Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες
- ΤΕΕ: πρόσκληση για στελέχωση των επιτροπών του Κτηματολογίου
- ΤΕΕ Μαγνησίας: παράταση στο Κτηματολόγιο για τις πληγείσες περιοχές