ΥΠΕΝ: Έρχονται οι «ενεργειακοί μάνατζερ», ενόψει του προγράμματος μαμούθ 2 δις ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων – Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες τους
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλον 15 Απριλίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιερώνει το θεσμό του «ενεργειακού υπεύθυνου» στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τον νέο θεσμό με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, θα στελεχώσουν επιλεγμένοι κρατικοί λειτουργοί, με διακριτή υπηρεσιακή ευθύνη και την αναγκαία επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, κατά βάση μηχανικοί με εξειδίκευση στα θέματα της ενέργειας και των κατασκευών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ecopress έρχονται στην ελληνική πραγματικότητα, κατ΄ επιταγή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών στόχων και του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) «ενεργειακοί μάνατζερ» του δημοσίου.
Οι ενεργειακοί υπεύθυνοι θα αναλάβουν τον κομβικό ρόλο επιτελικής εποπτείας της διαμόρφωσης, εκπόνησης και συνεχούς παρακολούθησης συγκεκριμένων σχεδίων δράσης ανά κτίριο και ανά περιοχή, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων της κεντρικής διοίκησης και των κοινωφελών υποδομών του κράτους, όπως επίσης των κτιριακών υποδομών των Δήμων και Περιφερειών της χώρας.
Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ecopress προωθεί άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και καθιερώνει τους ενεργειακούς υπεύθυνους και τα σχέδια δράσης κτιρίων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο τη προετοιμασίας του νέου προγράμματος μαμούθ εξοικονόμησης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια, συνολικού ύψους άνω των 2 δις ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια του δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη προετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί από τους επόμενους μήνες και πάντως εντός του 2018, με την αξιοποίηση πόρων 2 δις ευρώ, που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων, το οποίο θα συμπεριλάβει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, νοσοκομείων κι άλλων δημόσιων κτιρίων.
Για την καθιέρωση και ενεργοποίηση του θεσμού των «ενεργειακών μάνατζερ» του δημοσίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ecopress, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νέα υπουργική απόφαση, με αναπροσαρμογή και τις αναγκαίες συμπληρώσεις της κοινής υπουργικής απόφασης (υπ’ αριθμ. Δ6/Β/14826/17-06-2008 (ΦΕΚ Β’, 1122) «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του ενεργειακού υπευθύνου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση αναλύονται οι αρμοδιότητες των ενεργειακών υπευθύνων, ενώ καθορίζεται και η ευθύνη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου από συγκεκριμένους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Οι αρμοδιότητες
Το συγκεκριμένο μέτρο του ενεργειακού υπευθύνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ecopress θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο αριθμό κτιρίων, ενώ επισημαίνεται ότι ο ενεργειακός υπεύθυνος μπορεί να είναι αρμόδιος για ένα ή περισσότερα του ενός κτίρια κάθε φορέα, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες, το συνολικό υπαλληλικό δυναμικό, την ωφέλιμη επιφάνεια και όγκο των κτιρίων του φορέα.
Οι αρμοδιότητες του ενεργειακού υπευθύνου περιλαμβάνουν:
1) Τη συλλογή στοιχείων για τις ενεργειακές καταναλώσεις των κτιρίων.
2) Την υποχρεωτική τήρηση αρχείου ή βάσης δεδομένων για τις ενεργειακές καταναλώσεις του κτιρίου.
3) Τη σύνταξη ετήσιας συνοπτικής έκθεσης ενεργειακής καταγραφής και ελέγχου σύμφωνα με τις διαδικασίες, απαιτήσεις και κατευθύνσεις για τη διεξαγωγή ενεργειακών επιθεωρήσεων που απαιτεί η κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. Δ6/Β/οικ. 11038/08-07-1999 (ΦΕΚ Β’, 1526).
4) Τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης-ψύξης και την ευθύνη διενέργειας της περιοδικής συντήρησης των λεβήτων-καυστήρων και μονάδων κλιματισμού.
5) Την παρακολούθηση έργων συντήρησης ή επισκευών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα σχέδια δράσης
Παράλληλα καθιερώνονται από το ΥΠΕΝ τα σχέδια δράσης, τα οποία περιλαμβάνουν την ενεργειακή καταγραφή και μελέτη κάθε κτιρίου, τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και το σχεδιασμό μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί.
Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης σχεδίου δράσης ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 12 του ν. 4342/2015 (ΦΕΚ Α’, 143, 09-11-2015).
Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, για τα κτίρια αρμοδιότητάς τους, εκπονείται σχέδιο ενεργειακής απόδοσης, το οποίο περιέχει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Το σχέδιο αναθεωρείται ανά δύο έτη και υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μέθοδος
Η μεθοδολογία υπολογισμού που θα χρησιμοποιηθεί είναι η μέθοδος της προβλεπόμενης εξοικονόμησης εφαρμόζοντας πρότυπο συντελεστή εξοικονόμησης 5% επί της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κάθε κτιρίου έως το 2016 και συντελεστή εξοικονόμησης 15% την περίοδο 2017-2020.
Η επιλογή του υψηλότερου συντελεστή εξοικονόμησης ενέργειας πραγματοποιήθηκε διότι αναπτύχθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της ενεργειακής καταγραφής κάθε κτιρίου ξεχωριστά.
Το σύνολο των νέων εξοικονομήσεων ενέργειας στον κτιριακό τομέα του δημοσίου κατά την περίοδο έως το 2020 εκτιμάται σε 170,2 ktoe (ισοδύναμοι κιλότονοι πετρελαίου)
Παρακολούθηση
Η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κάθε κτίριο του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, θα ασκείται από το Γενικό Γραμματέα εκάστου Υπουργείου, στο οποίο υπάγεται ή από το οποίο εποπτεύεται ο οικείος φορέας, ο οποίος οφείλει να ενημερώνει τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης, εγγράφως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα τηρείται συστηματικά πρωτόκολλο ελέγχων.
Παράλληλα προβλέπεται ότι ο καθορισμός των ποιοτικών προδιαγραφών για την παρακολούθηση εφαρμογής του μέτρου πραγματοποιείται από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.
Σημειώνεται επίσης από το ΥΠΕΝ ότι η διάρκεια υλοποίησης του μέτρου εκτείνεται πέραν της δεκαετίας.
Ο ΥΠΕΝ
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε πρόσφατα, στο 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο. Αφού υπενθύμισε ότι ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει τεθεί ο στόχος μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 30% έως το 2030, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με «βαριά παράδοση περιβαλλοντικής προστασίας» και άρα αναμενόμενο είναι να πρωταγωνιστεί σε αυτού του είδους τις προσπάθειες.
Ο Υπουργός περιέγραψε δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, σε τομείς όπως η κατοικία και οι μεταφορές. Στο πλαίσιο του πρώτου τομέα εντάσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» το οποίο, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, ξεκίνησε με πολλά προβλήματα που όμως θα επιλυθούν. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων, το οποίο θα συμπεριλάβει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, νοσοκομείων κι άλλων δημόσιων κτιρίων.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΕ: μέτρα πολιτικής για ενεργειακούς ελέγχους σε επιχειρήσεις
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- ΥΠΕΝ: παράταση αιτήσεων στο Εξοικονομώ για επιχειρήσεις
- Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: νέες αιτήσεις, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις
- ΥΠΕΝ: υποστήριξη και παρακολούθηση των ενεργειακών έργων Δήμων
- Προδημοσίευση «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα