ecopress
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα είναι προ των πυλών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, νομικών και ανθρώπων της κτητηματογοράς,  τον... 100 δις η αύξηση της αξίας των ακινήτων, με όρους αντικειμενικών τιμών

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα είναι προ των πυλών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, νομικών και ανθρώπων της κτητηματογοράς,  τον τρέχοντα μήνα, που οι εκτιμητές πιάνουν δουλειά για να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης και να τις εξισώσουν με τις  εμπορικές, είναι πολύ πιθανό, ότι θα εισηγηθούν σημαντικές αυξήσεις σε χιλιάδες περιοχές.

Σύμφωνα με τραπεζικούς και νομικούς παράγοντες «η αύξηση των φορολογικών εσόδων στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα προσδιοριστεί περίπου στο 20%.  Ενα  ποσοστό, που  μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας των ακινήτων σε όρους αντικειμενικών αξιών κατά περίπου 100 δισ. ευρώ».

Κατά συνέπεια, οι ίδιοι  παράγοντες, υποστηρίζουν, πως το γεγονός ότι «εκτιμάται, πως η  τρέχουσα φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων υπολείπεται της εμπορικής κατά τουλάχιστον 100 δισ.,  φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για την επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών.

Τιμές ακινήτων

Μάλιστα, οι γνωρίζοντες  αναφέρουν ακόμη, ως σημαντικό δείγμα την ανατιμητική τάση στις αξίες των ακινήτων.  Πριν από λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε στοιχεία που αναδείκνυαν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% ότι το γ’ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Για τα «νέα» διαμερίσματα, ( έως 5 ετών), η  αύξηση των τιμών το γ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 9,0% , και 9,2% για τα «παλαιά», (άνω των 5 ετών).

Η διαφορά με το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαοτική, καθώς  ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 2,0% και 1,6% αντίστοιχα.

Η σύγκριση είναι επίσης συντριπτική και κατά γεωγραφική περιοχή: Η  αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 11,9% στην Αθήνα, 8,5% στη Θεσσαλονίκη, 6,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις υπόλοιπες π περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2017 ήταν 2,8%, 1,1%, 0,8% και 1,1% αντίστοιχα.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η θετική ανάγνωση στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, είναι η διεύρυνηση της φορολογικής βάσης, επί της οποίας θα  επιβάλλονται οι φόροι των ακινήτων και ειδικά ο ΕΝΦΙΑ δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν, αγροτικές γαίες σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες ενώ έχουν απίστευτη εμπορική αξία, φορολογούνται όμως ως αγροτεμάχια.

Παράγοντες της κτηματαγοράς μιλούν «για μία  εγγενή ανισορροπία στο σύστημα: Επιβαρύνεται συνεχώς και συνειδητά η αστική ακίνητη περιουσία επιβαρύνεται για να παραμείνει αφορολόγητοι ή εκτός σχεδίου περιουσία στην οποία συγκαταλέγονται και οι τεράστιες αξίας τουριστικές περιοχές. Αυτό το βλέπουμε στον ΕΝΦΙΑ με τον πιο κραυγαλέο τρόπο.

Υπάρχουν περιοχές πού φορολογούνται με ένα ευρώ το στρέμμα τη στιγμή που η  ανώτερη αξία σε οικοπεδική περιουσία εντός σχεδίου στην Αθήνα είναι 9.000 το στρέμμα το χρόνο: Κάτι πρέπει να δηλώσει όμως και η  εκτός σχεδίου περιουσία . Τουλάχιστον να πληρώνει 3 ευρώ το χρόνο το στρέμμα.  Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα προέκυπτε μία πολύ σοβαρή εξισορρόπηση στα βάρη του ΕΝΦΙΑ».

Πιθανή η αύξηση των μεταβιβάσεων – δεν καταγράφεται φρενίτιδα πράξεων

Για τους γνωρίζοντεςς, ειναι πιθανό λογικό επακόλουθο,  ότι στις περιοχές, όπου  αναμένεται  υψηλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα για αυτό και  πολλές πλευρές μιλούν για κύμα μεταβιβάσεων το προσεχές διάστημα και πριν το τέλος του χρόνου που μόλις εξέπνευσε. Πράγματι τα έσοδα από τις γονικές παροχές παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης, καταγράφοντας αύξηση στις πράξεις που κυμαίνεται μεταξύ 30 έως 35% σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά.

Από την Πανελλήνία Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, (ΠΟΜΙΔΑ)η οποία έχει σαφή εικόνα της κοινωνικοικονομικής πτυχής της ελληνικής ιδιοκτησίας, δεν συνάγεται το συμπέρασμα της φρενίτιδας, παρουσιάζοντας την αύξηση των μεταβιβάσεων ως φυσικό επακόλουθο της σημερινής φορολογικής πραγματικότητας στη χώρα.

«Κάθε τέλος της χρονιάς παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των Μεταβιβάσεων και των γονικών παροχών κι ο λόγος είναι, όρι η 1η Ιανουαρίου είναι η πρώτη είναι ημέρα υπολογισμού το ΕΝΦΙΑ για άλλον το χρόνο. Αν κάποιος έχει περιουσιακά στοιχεία από τα οποία θέλει για χ ψ λόγους να αποδεσμευτεί και να ελαφρύνει τον ΕΝΦΙΑ, τότε, προχωράει στις σχετικές πράξεις πριν τη λήξη του παλιού χρόνου». Σε κάθε περίπτωση, όμως επιβεβαιώνει και ο εν λόγω φορέας, το ενδιαφέρον του κόσμου. «Παίρνουν και ρωτάνε, αν πράγματι θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ζητάσει συστάσεις».

Σύσταση να προχωρήσουν οι ώριμες μεταβιβάσεις

Επισημαίνει επίσης, ότι πολλοί πολίτες, δεν έχουν σαφή αντίληψη αν η τιμή ζώνης στην περιοχή του θα ανέβει. Με δεδομένο το γεγονός, οτι τα  χρήματα που απαιτούνται για μία γονική παροχή  ένα εξαιρετικό υπολογίσιμο χρηματικό ποσό, «ο καθένας ο οποίος είναι ώριμος να κάνει μία μεταβίβαση και πιθανολογεί ότι ο το ακίνητό του βρίσκεται σε μία περιοχή όπου η τιμή ζώνης αναμένεται να αυξηθεί έχει κάθε λόγο να το κάνει».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας