ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: νέο αυτοματοποιημένο σύστημα με στοιχεία από την κτηματαγορά.  Τι έχει γίνει με τις ενστάσεις των Δήμων.... Ακίνητα: αντικειμενικές αξίες με αυτόματο σύστημα και στοιχεία κτηματαγοράς

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: νέο αυτοματοποιημένο σύστημα με στοιχεία από την κτηματαγορά.  Τι έχει γίνει με τις ενστάσεις των Δήμων. Τα επόμενα βήματα για την καθολική υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακινήτων.

Η περιοχή που εντάχθηκε τελευταία στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά με τις τιμές να κυμαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα

Στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθιερώνοντας μια νέα διαδικασία αυτόματης προσαρμογής των «φορολογικών» τιμών στις διακυμάνσεις των πραγματικών (αγοραίων) τιμών.

Το νέο σύστημα το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες ακυρώνει το σημερινό καθεστώς, με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά.

Με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων, π.χ όπως:

  • συμβόλαια,
  • μισθώματα,
  • αξίες απαλλοτρίωσης

Kαι δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων π.χ όπως:

  • θέση,
  • επιφάνεια,
  • όροφος,
  • χρήση γης,
  • εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάθε χρόνο ή και σε συντομότερο χρονικό διάστημα, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Πρακτικά, οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Τα δύο επόμενα βήματα 

Για να φτάσει το υπουργείο Οικονομικών στο όνειρο του να δημιουργηθεί ένα σύστημα καθολικής εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα επικαιροποιείται αυτόματα με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, θα πρέπει να γίνουν ακόμη δύο βήματα:

Ø  Το πρώτο είναι να επεκταθεί το σύστημα υπολογισμού στις περισσότερες από 2.100 περιοχές που έχουν μείνει εκτός.

Ø  Και το δεύτερο είναι να καθιερωθεί ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός, που θα αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες αυτόματα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς.

Οι ενστάσεις των Δήμων

Την τρέχουσα περίοδο, προτεραιότητα έχει δοθεί στην αξιολόγηση των αιτημάτων δεκάδων Δήμων της χώρας, οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών υποστηρίζοντας ότι κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των αγοραίων τιμών.

Η επιτροπή που ασχολείται με το θέμα, καλείται να εκδώσει ετυμηγορία για 150 περίπου ενστάσεις, πολλές από τις οποίες ωστόσο δεν διαθέτουν ισχυρή τεκμηρίωση.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου τη σκυτάλη θα πάρουν οι ιδιώτες εκτιμητές για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που οι αυξήσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή υπερβολικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται μεγάλες διορθώσεις παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά πήραν την ανιούσα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών διευρύνεται με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια, γίνονται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών.

Επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Μεταρρυθμίσεις για τις μεταβίβασεις ακινήτων

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί τον τομέα της μεταβίβασης ακινήτων:

Ø  Καθολική υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακινήτων

Ø  Υποχρεωτική καταβολή του αντιτίμου με ηλεκτρονικό τρόπο

Ø  Πλήρη λειτουργία του κτηματολογίου κλπ.

Έτσι, η πληροφορία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων εκτιμάται ότι θα γίνει και περισσότερη και πιο αξιόπιστη. Αυτή την πληροφορία θέλουν να αξιοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να δημιουργηθεί ένα σύστημα e-αντικειμενικών αξιών.

Η περιοχή που εντάχθηκε τελευταία στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά με τις τιμές να κυμαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας