ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Πλατφόρμα για τη σύνδεση δωρητών με φιλανθρωπικές οργανώσεις για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων, που θα διασυνδέσει τουλάχιστον 1000 δωρητές (παραγωγούς, λιανέμπορους,... 1000 επιχειρήσεις σε πλατφόρμα αποφυγής σπατάλης τροφίμων

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Πλατφόρμα για τη σύνδεση δωρητών με φιλανθρωπικές οργανώσεις για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων, που θα διασυνδέσει τουλάχιστον 1000 δωρητές (παραγωγούς, λιανέμπορους, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης) με 500 φιλανθρωπικές οργανώσεις με στόχο την διανομή 40 τόνων πλεονάσματος τροφίμων το χρόνο χρηματοδοτεί η ΕΕ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα.

Η χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ επί συνόλου προϋπολογισμού 15,9 εκατ. για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης αποβλήτων σε 9 Δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επισήμανση ότι το έργο «Διαχείρισης αποβλήτων» στην Ελλάδα (σχετική είναι η αναφορά στις 27 Δεκεμβρίου 2019, δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress ) «θα προαγάγει την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, μειώνοντας την ποσότητα αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επίσης θα αναπτυχθούν νέοι δείκτες και πρότυπα για τα απόβλητα που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της κυκλικής οικονομίας».

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν μεγάλο ποσοστό των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (σχεδόν 80 % το 2017). Το έργο LIFE θα μειώσει αυτό το ποσοστό, προάγοντας την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίησή τους μέσα από σειρά μέτρων. Στα μέτρα αυτά, εκτός από την πλατφόρμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, περιλαμβάνονται:

Σύστημα «πληρωμής κατά την απόρριψη» (Pay as you throw). Θα εφαρμοστεί στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που αριθμεί 48.000 κατοίκους.

Φόρουμ για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και ένα πάρκο επισκευής και επαναχρησιμοποίησης που θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, δωρεές και κοινή χρήση προϊόντων.

Τρία «Πράσινα Κέντρα» (ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα) για τη βελτίωση των ποσοστών συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων. Κάθε ένα από αυτά θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους και εκτιμάται ότι τα απόβλητα που θα συλλέγονται για επανάχρηση και ανακύκλωση θα φθάσουν σε 8.250 τόνους και για προετοιμασία επανάχρησης σε 1.650 τόνους.

Πέντε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων θα εγκατασταθούν σε τέσσερα νησιά και μία ορεινή περιοχή, αυξάνοντας κατά τουλάχιστον 55 % την ποσότητα αποβλήτων που προετοιμάζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Από αυτά προβλέπεται η δημιουργία 94 θέσεων εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες επένδυση ύψους 101,2 εκατ. ευρώ για 10 έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Την ανακοίνωση της ΕΕ  δείτε εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας