ecopress
«Η αποτελεσματικότητα της νέας εταιρίας «Ανάπλαση ΑΕ» θα κριθεί από το  έργο της», είπε  η πρόεδρος του τμήματος Αττικής, του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-... Αρχιτέκτονες για «Ανάπλαση ΑΕ»: “Να προχωρήσει σε έργο” (ηχητικό) 

«Η αποτελεσματικότητα της νέας εταιρίας «Ανάπλαση ΑΕ» θα κριθεί από το  έργο της», είπε  η πρόεδρος του τμήματος Αττικής, του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ) Τζούλια Τσαλίκη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου της Αθήνας «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ως αρχιτέκτονες, ως επιστήμονες αλλά και ως πολίτες θέλουμε να δούμε πραγματικό έργο για την πόλη και τους πολίτες της Αθήνας». 

Ταυτοχρόνως η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων της Αττικής ζήτησε να υπάρξει ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινήτρων, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων, που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα ιδιωτικά κτίρια και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, στο κέντρο και σε περιοχές της Αθήνας, ώστε να  έχουμε συνολικές και όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις.

Έργο

Η κ Τσαλίκη απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το νέο φορέα «Ανάπλαση ΑΕ» επισήμανε το γεγονός ότι «η Αθήνα είναι πεδίο εφαρμογής πολλών πολιτικών, οι οποίες είναι στην αρμοδιότητα πολλών φορέων,  επειδή δεν έχει γίνει η μητροπολιτική διοίκηση». Σημείωσε ότι «έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες, από τις οποίες άλλες πήγανε καλά άλλες καλύτερα, όπως η εταιρεία για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει ατονήσει και ο Οργανισμός της Αθήνας”,  που όπως σημείωσε «δυστυχώς στα πλαίσια κάποιας διαπραγμάτευσης καταργήθηκε».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής για το νέο φορέα «Ανάπλαση ΑΕ»  τόνισε την εκπροσώπηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων στο διοικητικό συμβούλιο του, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ίδιο τραπέζι αυτής της εταιρείας» και τόνισε ότι «θα πρέπει να αποδείξει με το έργο της ότι έχει λόγο ύπαρξης».

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να μην στείλει εκπρόσωπο στο ΔΣ της νέας εταιρίας είπε ότι αυτή είναι «πολιτική απόφαση», τονίζοντας παράλληλα ότι σε τέτοια εγχειρήματα απαιτείται κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, όλων των πλευρών. Ζήτησε επίσης να μην χαθεί χρόνος σε διαδικασίες και να προχωρήσει το έργο της «Ανάπλαση ΑΕ», σημειώνοντας ότι βασικοί σκοποί του νέου φορέα είναι αναπλάσεις στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο  Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Αρχιτέκτονες

-«Για την καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων έχουμε και εμείς ως σύλλογος αρχιτεκτόνων να καταθέσουμε μία πάρα πολύ καλή δουλειά,  που έχει γίνει από την πλευρά των μελών μας», είπε η κ. Τσαλίκη, εξηγώντας ότι αυτή αφορά σε κτίρια διαφόρων περιόδων, όχι μόνο διατηρητέα αλλά και κτίρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του μεσοπολέμου, που είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα σε πολλές συνοικίες της Αθήνας,  πέραν του ιστορικού Τριγώνου, και από αυτά πάρα πολλά εγκαταλελειμμένα.

-«Σε πολλές συνοικίες της Αθήνας αναδεικνύεται λοιπόν ένα θέμα για πάρα πολλές σημειακές παρεμβάσεις. Εκεί είναι σημαντικός ο ρόλος του Δήμου Αθηναίων,  ο οποίος έχει προχωρήσει σε μία συνολική δουλειά χωρικής επένδυσης μέσα από το ΕΣΠΑ»  τόνισε η ίδια και συνέχισε λέγοντας:

-«Θέλω να αναδείξω τη φωνή των συναδέλφων μου αρχιτεκτόνων, οι οποίοι όχι συντεχνιακά αλλά περισσότερο για το θέμα της πόλης ενδιαφερόμενοι και την ενίσχυση της οικοδομής έχουν επανειλημμένα θέσει θέμα και έχουν  διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πολιτικής για αυτά τα κτίρια τα εγκαταλειμμένα και τα διατηρητέα» .

Σύμβαση της Γρανάδας

Η κ Τσαλίκη αναφέρθηκε στην Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις πόλεις, που μας δεσμεύει σαν κράτος, λέγοντας ότι «αφορά βέβαια σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία  προσπαθούν να ενισχύσουν αυτή την πολιτική, εκτός από μας».

Η ίδια ζήτησε «να σταματήσει η εγκατάλειψη και η εικόνα της ερήμωσης στην Αθήνα, με κίνητρα τα οποία όμως δεν θα πρέπει να τα διαχειρίζεται ένας δημόσιος φορέας, αναλαμβάνοντας να φτιάξει ιδιωτικά σπίτια αλλά ένας  φορέας, ο οποίος θα μπορέσει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους ιδιοκτήτες και με τον Δήμο,  ο οποίος μπορεί από την πλευρά του να κάνει αναπλάσεις δημόσιων χώρων και σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις των ιδιωτικών οικιών να έχουμε να έχουμε σύνολα και όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν προστιθέμενη αξία».

Ακούστε τη συνέντευξη της Τζ. Τσαλίκη στον “Αθήνα 9,84”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας