ecopress
Φιλί ζωής στα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, που άφησε πίσω της η θύελλα της αποβιομηχάνισης της ελληνικής οικονομίας δίνει μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μικρής... 18 micon Str: Από ετοιμόρροπο βιομηχανικό κτίριο εμβληματικό παράδειγμα αναβίωσης του ιστορικού κέντρου

Φιλί ζωής στα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, που άφησε πίσω της η θύελλα της αποβιομηχάνισης της ελληνικής οικονομίας δίνει μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μικρής και μεσαίας κλίμακας, που αναπτύσσεται  το τελευταίο διάστημα, με ραγδαίους ρυθμούς, σε μία από τις παλαιότερες  συνοικίες της Αθήνας, τη γειτονιά του Ψυρρή. Η τουριστική αναβίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας γίνεται κινητηρίους μοχλός και το αστικό περιβάλλον αρχίζει σιγά- σιγά να αλλάζει. 

Το 18 micon Str ένα κομψό μικρό ξενοδοχείο, μόλις 15 δωματίων, στην οδό Αισώπου 14 αναδεικνύει εκτενές ρεπορτάζ της Telegraph ως εμβληματικό παράδειγμα. Κάνει λόγο για τη μεταμόρφωση, που έγινε στο ετοιμόρροπο κτίριο, χτισμένο από έναν  έμπορο εργαλείων στη δεκαετία του 1950, σημειώνοντας ότι  «αυτή η εγκαταλελειμμένη αποθήκη επανατοποθετήθηκε σε ένα οικείο ξενοδοχείο με μια δροσερή, βιομηχανική αίσθηση». Το ίδιος δημοσίευμα κάνει λόγο για το  «ξεχωριστό σχεδιασμό»  του ξενοδοχείου,  και ταυτοχρόνως εκθειάζει τη «ζωντανή τοποθεσία», τη  «ζεστή εξυπηρέτηση»  αλλά και  την «προσιτή τιμή» του ξενοδοχείου και των υπηρεσιών που προσφέρει..

Νέες δραστηριότητες

Ο Γιώργος Τσουκαλάς, μηχανικός,  υπεύθυνος της Celetrum, ιδιοκτήτριας εταιρίας  του 18 micon Str δηλώνει στο ecopress.gr  την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δημιουργείται μία σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα  στον τομέα του τουρισμού στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκει μεγάλη απήχηση και εκτός συνόρων της χώρας. Ταυτοχρόνως σημειώνει ότι  χωρίς ιδιαίτερη πρόνοια του κράτους,  η κατασκευαστική και τουριστικά αγορά  συμπράττουν και βρίσκουν διέξοδο και δυνατότητα,  όχι μόνον να διασώσουν σημαντικά βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτίρια του κέντρου αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπλαση της ιστορικής περιοχής.

Ο Γ. Τσουκαλάς δηλώνει ότι η εταιρία του είναι έτοιμη να μετατρέψει σε μικρά ξενοδοχεία άλλα 4 έως 5 κτίρια στην ίδια περιοχή, τα οποία ήταν αποθήκες η μικρές βιοτεχνίες, κυρίως υποδηματοποιίες, καθώς αυτή ήταν η κυρίαρχη χρήση της περιοχής  τονίζοντας ότι αυτά τα κτίρια  πάνω από δύο δεκαετίες  παραμένουν κλειστά και είναι ετοιμόρροπα.

Το ίδιο παράδειγμα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού και των κατασκευών λέει ο ίδιος, δίνοντας ότι μήνυμα ότι σταδιακά και αθόρυβα θα είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αναμόρφωσης και διάσωσης του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής.

Για την αναμόρφωση  μεγαλύτερων  εγκαταλελειμμένων κτιρίων του κέντρου, με νέες χρήσεις ο κ Τσουκαλάς σημειώνει ότι δεν προτιμώνται διότι δεν καλύπτουν επαρκώς το κόστος της επένδυσης.  Τονίζει ωστόσο ότι αυτή η νέα τάση που δημιουργείται  για την αναβίωση των παλαιών κτιρίων θα μπορούσε να αποτελέσει καλή ευκαιρία, ώστε  να διασωθούν και να ζωντανέψουν διατηρητέα κτίρια στο κέντρο.  Για τα νεοκλασικά κτίρια, λέει ο Γ. Τσουκαλάς ότι είναι δυσεύρετα, κυρίως όμως ότι αποτελούν επισφαλή επιλογή, διότι  η επένδυση σε αυτά συνεπάγεται περιπέτειες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.  Χαρακτηριστικά τονίζει ότι δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).

Η αρχιτεκτονική πρόταση

Το 18 micon  Str από ετοιμόρροπη βιομηχανική αποθήκη μεταμορφώθηκε σε μικρό οικείο ξενοδοχείο του κέντρου από την αρχιτέκτονα Νάνσυ Παπαζώη. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της  Telegraph ότι «ο σχεδιασμός αποδίδει φόρο τιμής στο τσιμέντο, το τούβλο και το ξύλο».  Επίσης ότι το ισόγειο είναι ένα open-plan lobby, με παράθυρα από όλες τις πλευρές για άτομα που παρακολουθούν και ένα κοινόχρηστο τραπέζι για κοινωνικοποίηση με δωρεάν καφέ.

Ο μικρός ναός δίπλα στην είσοδο εμφανίζει μια εικόνα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής – μια περίεργη αφή που συνοψίζει το ιδιοσυγκρασιακό στυλ του ξενοδοχείου.

Παρόλο που διαθέτει μόνο 15 δωμάτια, το ξενοδοχείο δεν αισθάνεται ποτέ περιορισμένο. Ακόμα και τα standard δωμάτια είναι μεγαλύτερα από το μέσο όρο. Οι σουίτες και οι σοφίτες στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο είναι θεαματικά τεράστιες, ανοίγουν σε γενναιόδωρα μπαλκόνια με ξαπλώστρες για  την απόλαυση  του ήλιου.

Δείτε το δημοσίευμα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας

Προτιμήσεις Cookies

Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα cookies αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του, όπως πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές. Τα cookies αυτά είναι αναγκαία για τη λειτουργία του ιστοτόπου και χωρίς αυτά δεν θα ήταν τεχνικά εφικτή η παροχή υπηρεσιών του ιστοτόπου.

Cookies Aνάλυσης

Η υπηρεσία Google Analytics χρησιμοποιείται για την ανάλυση στατιστικών στοιχείων με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιούνται για να συλλέξουν πληροφορίες και να αναλύσουν πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τον ιστότοπο (για παράδειγμα τις κινήσεις από και προς αυτόν, τις σελίδες που έχουν την πιο συχνή επισκεψιμότητα και αυτές που παρουσιάζουν λάθη) ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία περιήγησης στον ιστότοπό μας. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα cookies είναι ανώνυμες και δε χρησιμοποιούνται για να σας ταυτοποιήσουν.Η πολιτική χρήσης της Google όσον αφορά την νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα βρίσκεται εδώ: https://privacy.google.com/businesses/compliance/

Cookies Τρίτων Προμηθευτών

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies τρίτων για λόγους εξατομίκευσης του περιεχομένου τους καθώς επίσης και για λόγους διαφήμισης.