ecopress
Η διοίκηση του Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) ζητά να αποχωρήσει η Τράπεζας Αττικής από το κτίριο της Κλαυθμώνος και τα... Αρχιτέκτονες: παρέμβαση για τα κτίρια των μηχανικών στο κέντρο της Αθήνας

Η διοίκηση του Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) ζητά να αποχωρήσει η Τράπεζας Αττικής από το κτίριο της Κλαυθμώνος και τα κτίρια στην Κολοκοτρώνη και στην Κλαυθμώνος να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των μηχανικών.

Συγκεκριμένα σε ψήφισμα του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ σχετικά με τα κτίρια των Μηχανικών στην οδό Π. Π. Γερμανού 3-5 (πλατεία Κλαυθμώνος) και στην οδό Κολοκοτρώνη 4, στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται τα ακόλουθα:

-“Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ εκφράζει την αντίθεση της στην εγκατάσταση της Τράπεζας Αττικής στο εμβληματικό κτίριο των Μηχανικών, στην οδό Π. Π. Γερμανού 3-5 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το κτίριο αυτό φτιάχτηκε με αιματηρές προσπάθειες καταβολής υπέρογκων εισφορών ασφάλισης των μηχανικών, κατασκευάστηκε ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφάλισης και συναφούς εγγυοδοσίας τους και πρέπει να επανέλθει στην αρχική του χρήση. Η διασπορά των υπηρεσιών ασφάλισης των μηχανικών και η απογύμνωσή του από το προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα, να είναι αόρατος ο φορέας, να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις καταβολής των συνταξιοδοτικών αποδοχών, να μην υπάρχει φυσικό πεδίο απεύθυνσης σε επείγουσες καταστάσεις. Επιπλέον η Τράπεζα Αττικής δεν προσφέρει πλέον εγγυοδοτήσεις, ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και καμιά άλλη διευκόλυνση τους μηχανικούς.

Παράλληλα εκφράζουμε την αντίθεσή μας και στην εκποίηση για ξενοδοχείο του κτιρίου μας στην οδό Κολοκοτρώνη 4, Καρύτση και Ανθ. Γαζή, που στέγαζε επί δεκαετίες το ΤΣΜΕΔΕ και δόθηκε με ένα νόμο στον ΕΦΚΑ, μαζί με τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, που τα διεκδικούμε για τις ασφαλιστικές ανάγκες των μηχανικών, αυτών που τα τροφοδότησαν με τον κόπο τους. Το κτίριο αυτό ανακαινίστηκε πρόσφατα, με συνεννόηση του ΤΕΕ, του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ για να στεγαστούν συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ και να σταματήσει η διασπορά τους και η ταλαιπωρία των μηχανικών. Έχουμε μεγάλη ανάγκη ενιαίας στέγασης των εξειδικευμένων υπηρεσιών  ασφάλισης των μηχανικών καθώς και το να βρίσκονται στον ίδιο χώρο τα σχετιζόμενα σωματεία τους, όπως αυτό γινόταν επί δεκαετίες, αφού η δραστηριότητά τους είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή την εξυπηρέτηση. Έχουμε επίσης ανάγκες χώρων πολιτισμού, βιβλιοθήκης κλπ, που καλύπτονται σε νοικιασμένα κτίρια, καθώς και ανάγκες γενικότερης συνδικαλιστικής στέγασης των Μηχανικών, αλλά και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών που τους αφορούν. Τα συλλογικά όργανα των μηχανικών, οι Σύλλογοί τους, το ΤΕΕ και το ΤΜΕΔΕ, οφείλουν να δρομολογήσουν συγκεκριμένη, πλήρους λειτουργίας κοινωνική χρήση για το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη, με βάση τις παραπάνω ανάγκες και να μην αφήσουν να χαθεί από τα χέρια τους αυτό το πολύτιμο κτίριό τους.

Ο κοινωνικός δομημένος και ελεύθερος χώρος πρέπει να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες που είναι τεράστιες. Τα όργανα των Μηχανικών και η σχετιζόμενη με την ασφάλισή τους Δημόσια Διοίκηση, οφείλουν να ανασχέσουν την τάση ιδιωτικοποίησης των πάντων και τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, χωρίς κοινωνική οργανωμένη ζωή.

Ζητάμε:

-Να μεταφερθούν άμεσα οι ασφαλιστικές υπηρεσίες των μηχανικών, από τα διασκορπισμένα διάφορα σημεία της Αθήνας, στους ανακαινισμένους γι΄ αυτό το σκοπό χώρους της οδού Κολοκοτρώνη.

-Να μελετηθεί και προγραμματισθεί με ευθύνη του ΤΕΕ και με συμβολή των συλλόγων των μηχανικών πλήρης συντονισμένη λειτουργία για τα κτίρια μας στην οδό Κολοκοτρώνη και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

-Να ανακοινωθεί άμεσα στους Συλλόγους των μηχανικών ότι η μεγάλη αίθουσα του κτιρίου της Κλαυθμώνος είναι στη διάθεσή τους, καθώς και η αίθουσα του υπογείου.

-Να προγραμματιστεί μια συντεταγμένη αποχώρηση της Τράπεζας Αττικής από το κτίριο μας της Κλαυθμώνος και η πλήρης συνδυασμένη λειτουργία των κτιρίων μας στην Κολοκοτρώνη και στην Κλαυθμώνος, αποκλειστικά για τις ανάγκες των μηχανικών.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Απόφαση του ΔΣ του Τμήματος  Αττικής του ΣΑΔΑΣ

Το  Διοικητικό Συμβούλιο Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας