Αυθαίρετα: πόσο μειώνεται το πρόστιμο κτηνοτροφικών μονάδων
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 18 Νοεμβρίου 2021 Αργύρης
Σημαντικό όφελος για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχει η ρύθμιση μείωσης του προστίμου διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στη Βουλή και παρουσίασε παράδειγμα μονάδας 180 τετραγωνικών μέτρων, με βάση το οποίο, το πρόστιμό από 5.500 μειώνεται σε 1.375 ευρώ.
-«Λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων, δίνει το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις», είπε ο κ Λιβανός στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσιάζοντας τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχέδιου για τα πρόστιμα αυθαιρέτων, τις οικοδομικές άδειες, την καθιέρωση νέων οικοδομικών υλικών, τις αποστάσεις των μονάδων από άλλες χρήσεις και το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Οι βασικές ρυθμίσεις
Οι άξονες στους οποίους κινείται το νομοσχέδιο, όπως το παρουσίασε ο κ. Λίβανος, είναι οι εξής:
1ον: Προσαρμόζεται το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευζωία των ζώων
ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ για πρώτη φορά στον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος, υλικά όπως το πάνελ πολυουρεθάνης και το μπετόν.
Τα υλικά αυτά, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους κτηνοτρόφους, μέχρι σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτά από το προηγούμενο πλαίσιο. Οι κτηνοτρόφοι μας τα χρησιμοποιούν, γιατί έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ως προς τη μόνωση και την τήρηση της υγιεινής, βασικές προϋποθέσεις για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Αυτό αλλάζει. Έτσι καταφέρνουμε και να επενδύσουμε στην ευζωία των ζώων και να ακούσουμε και να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας.
ΔΙΝΕΤΑΙ για πρώτη φορά τη δυνατότητα τροποποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωϊκού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα για να κατασκευάσουν αρμεκτήρια.
2ον: Απλοποιούνται οι διαδικασίες και χτυπάμε τη γραφειοκρατία
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ρητά τα πρόχειρα καταλύματα από την υποχρέωση βεβαίωσης απαλλαγής από την οικοδομική άδεια.
Αίρεται, δηλαδή, κάθε ζήτημα διοικητικού προσκόμματος ή νομικής ερμηνείας, που μέχρι σήμερα μπλόκαρε την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
ΤΙΘΕΤΑΙ ρητή προθεσμία 60 ημερών για την εισήγηση του δασαρχείου σε περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η πρόβλεψη, δεδομένου ότι παρατηρούνταν τεράστιες καθυστερήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η υποχρέωση υποβολής ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας, όταν πρόκειται να εγκατασταθούν ή βρίσκονται ήδη σε περιοχές natura.
3ον: Ελαχιστοποιείται το κόστος για τους κτηνοτρόφους μας
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευασθεί μετά την 28η.07.2011 στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Παράδειγμα αυθαιρέτου
Ο κ Λιβανός ανέφερε παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το όφελος που έχει αυτή η διάταξη ως εξής: Για μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση 180m2 το πρόστιμο μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 5.500€.
Με τη δική μας πρόβλεψη ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει, για την ίδια ακριβώς νομιμοποίηση το ¼ του ποσού, δηλαδή, 1.375 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε το όφελος είναι τεράστιο για τους κτηνοτρόφους μας.
ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πρόχειρων καταλυμάτων με απλά σκαριφήματα, μειώνοντας το κόστος στο μισό. Αυτό έχει ως παράλληλο αποτέλεσμα και την μείωση του χρόνου για τη σύνταξή τους.
4ον: Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα
ΔΙΝΕΤΑΙ η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για καθετοποίηση της επιχείρησής τους, αφού θα μπορούν να επεξεργάζονται τόσο τα ζωικά προϊόντα (όπως γάλα, κρέας, αυγά) όσο και τα υποπροϊόντα (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής τους, είτε εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασής τους είτε σε όμορο ακίνητο. Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και η λειτουργία ωοσκοπικών κέντρων, μέσα στην κτηνοτροφική εγκατάσταση ή σε όμορο ακίνητο, γιατί δεν αναφερόταν στη σχετική διάταξη.
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ μια σειρά αλλαγών που αφορούν στις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από άλλα σημεία ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:
- Εξαιρούνται οι αποθήκες και οι χώροι στέγασης των εργατών γης από τον λειτουργικό χώρο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από τον οποίο μετρούνται οι αποστάσεις.
- Δίνεται η δυνατότητα μείωσης των αποστάσεων κατά 25%, όχι μόνο στον κτηνοτρόφο αλλά και στον επιχειρηματία, για παράδειγμα τον βιοτέχνη, τον βιομήχανο, που δραστηριοποιείται πλησίον του κτηνοτρόφου. Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζεται η διαδικασία.
- Καταργείται η απαίτηση τήρησης απόστασης από τα σφαγεία.
5ον: Ενισχύονται οι απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές
- Επιτρέπεται η μείωση των αποστάσεων μέχρι 50%, δηλαδή στο μισό απ’ όσο επιτρέπεται μέχρι σήμερα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας μας και σε απόσταση έως 10 χιλιομέτρων απ’ αυτά.
Βασικοί στόχοι
Ο υπουργός παρουσίασε τιους βασικούς στόχους του νομοσχέδιου, λέγοντας ότι:
- Αντιμετωπίζει την διαχρονική πραγματικότητα και ακινησία και ξεπερνά τις αγκυλώσεις του χτες.
- Αφήνει πίσω του τις αδυναμίες ενός συστήματος που για χρόνια δεν επέτρεπε ούτε την νομιμότητα ούτε τη φυγή προς τα εμπρός.
- Συνδυάζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον Έλληνα κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του.
- Ενισχύει την παραγωγή και την μεταποίηση των προϊόντων του, επενδύοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Υπηρετεί τον Έλληνα κτηνοτρόφο ενσκήπτοντας στα προβλήματά του και αυτό επιτυγχάνεται ουσιαστικά με μόλις 9 άρθρα.
Ο κ. Λιβανός είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν ουσιαστικού, εξαντλητικού και παραγωγικού διαλόγου, τον οποίο είχε ξεκινήσει η πρώην υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή.
Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το παραγωγικό μας μοντέλο και δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών. Και τόνισε ότι αυτό γίνεται και σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς αποτελεί μια ουσιαστική πολιτική μεταρρύθμιση.
Σχετικά Άρθρα
- Ανάπτυξης: ψηφιακές οι αδειοδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα
- Αυθαίρετα: στη Βουλή η νομιμοποίηση κατηγορίας 5, με φθηνότερα πρόστιμα
- ΥΠΑΑΤ: οι στόχοι για το 2022
- Στο ΦΕΚ οι παρατάσεις για αυθαίρετα, μικρά οικόπεδα και Κτηματολόγιο
- Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια