ecopress
Υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης με 255 εκατ. ευρώ για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ και... Χρηματοδότηση 255 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

Υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης με 255 εκατ. ευρώ για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, που καλύπτουν αντίστοιχα δύο προγραμματικές περιόδους του ΕΣΠΑ. 

Με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110,44 εκατ. ευρώ) και την δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη υπεγράφη σήμερα από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργο Ζερβό η ένταξη του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με δικαιούχο την περιφέρεια Αττικής, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η παρέμβαση αφορά στην ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

-Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

-Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος

-Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων

-Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ

-Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ

-Πεζογέφυρες

-Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο

-Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο

-Υδραυλικά – Αντιπλημμυρικά Έργα

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει:

-Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.

-Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.

-Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.

-Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.

-Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων πολιτών και θα προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες. Είμαι υπερήφανος για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη συμβολή του στο έργο αυτό. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης τόνισε: «Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη χρηματοδότηση της α΄ και β΄ φάσης του έργου με ευρωπαϊκούς πόρους. Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής και ένα από τα εμβληματικότερα της χώρας, που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ και το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Με το συγκεκριμένο έργο αναγνωρίζουμε τη σημασία στήριξης των επενδύσεων που δεν διαθέτουν μόνο κερδοφόρο και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά παράλληλα ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και οφέλη για την τοπική κοινωνία και επιβεβαιώνεται ότι το ΕΣΠΑ είναι για όλους».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε την χρηματοδότηση με 365,4 εκατ. ευρώ ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό, Γ. Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Γ. Ζερβό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την εξαιρετική μας συνεργασία, καρπός της οποίας είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές μας υπηρεσίες και τη Διαχειριστική μας Αρχή. Με την σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ένα έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας