ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Από το περασμένο Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, καταργήθηκαν οι ενεργοβόροι λαμπτήρες αλογόνου οι οποίοι, εφόσον εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα δεν θα επιτρέπεται... Λαμπτήρες αλογόνου τέλος! Οι  LED δέκα φορές πιο αποδοτικοί

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Από το περασμένο Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, καταργήθηκαν οι ενεργοβόροι λαμπτήρες αλογόνου οι οποίοι, εφόσον εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται πλέον πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λαμπτήρες αλογόνου θα αντικατασταθούν από λαμπτήρες LED οι οποίοι ενσωματώνουν τεχνολογική καινοτομία που τους καθιστά ασφαλέστερους, οικονομικότερους και αποτελεσματικότερους.

Οι λαμπτήρες LED διαρκούν 5 έως 10 φορές περισσότερο από τους αντίστοιχους αλογόνου και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια, συχνά το ένα δέκατο των λαμπτήρων αλογόνου εξασφαλίζοντας  σημαντική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές. Εκτός από το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, τα τα νοικοκυριά θα πρέπει να αλλάζουν λιγότερο συχνά τους λαμπτήρες. Υπολογισμοί που έγιναν το 2013 κατέδειξαν ότι η αντικατάσταση μιας μέσης λάμπας αλογόνου από ένα ενεργειακά αποδοτικό LED εξοικονομεί τουλάχιστον 115 ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας και επιστρέφει στον χρήστη το κόστος αγοράς σε 12-18 μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, με την εφαρμογή των κανόνων σε επίπεδο ΕΕ, οι αλλαγές θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 9,4 TWh – ισοδύναμη με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας σε διάστημα 5 ετών. Αυτές οι εξοικονομήσεις αντιστοιχούν σε μείωση 3,4 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Οι αλλαγές θα σημαίνουν επίσης σημαντική μείωση των αποβλήτων, καθώς οι καταναλωτές της ΕΕ θα χρησιμοποιούν κάθε χρόνο πολύ λιγότερους λαμπτήρες και επιπλέον οι νέοι λαμπτήρες LED θα ανακυκλώνονται.

Οι νέοι κανόνες οι οποίοι αρχικώς είχαν αποφασιστεί το 2009 από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώθηκαν το 2015, αλλά η εισαγωγή τους μετατέθηκε κατά μια διετία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ώστε να διασφαλιστεί ότι υπήρχαν διαθέσιμες επαρκείς, οικονομικά προσιτές, εναλλακτικές λύσεις. Οι αλλαγές στους κανόνες αφορούν τους κοινούς λαμπτήρες αλογόνου αλλά εξαιρούν όσους χρησιμοποιούνται σε επιτραπέζια φωτιστικά και σε προβολείς ενώ δεν θα ισχύουν για προϊόντα που βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων, αλλά μόνο για τα νέα προϊόντα που παράγονται ή εισάγονται στην ΕΕ

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος της δράσης της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση. Φέτος τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», οι αρχές της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με την οποία τέθηκε νέος στόχος για ενεργειακή απόδοση 32,5% έως το 2030.

Δείτε περισσότερα σχετικά με το θέμα στη διεύθυνση https://ec.europa.eu/info/news/new-lightbulb-rules-will-enable-household-energy-savings-and-help-reduce-ghg-emissions-2018-aug-31_en

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας