ecopress
Συμβουλές για να θωρακίσουμε ενεργειακά τα σπίτια μας, με παρεμβάσεις χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και με ενεργειακές δράσεις που απαιτούν δαπάνες... ΤΕΕ/ΤΔΕ: συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

Συμβουλές για να θωρακίσουμε ενεργειακά τα σπίτια μας, με παρεμβάσεις χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και με ενεργειακές δράσεις που απαιτούν δαπάνες προσφέρει το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, σε ειδική έκδοση που δημιούργησε.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας στην προσπάθεια όλων μας για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά μας, δίνει ορι­σμένες απλές συμβουλές, η εφαρμογή των οποίων μειώνει τις ενεργειακές μας καταναλώσεις μειώνοντας κατ’ επέκταση το απαιτούμενο μηνιαίο κόστος ενέργειας» τονίζει στο μήνυμα του ο πΠρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλειος Ν. Αϊβαλής.

-«Η συνολική κατανάλωση ενέργειας κατ’ έτος για ένα μέσο νοικοκυ­ριό φθάνει τις 14.000kWh. Οι ενεργειακές καταναλώσεις κατανέμονται για θέρμανση (63,7%) για μαγείρεμα (17,3%), για παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (5,7%), για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (10,2%)» σημειώνει ο ίδιος  και αναφέρει ότι:

«Τον τελευταίο χρόνο η τιμή της ενέργειας στην χώρα μας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα η ενεργειακή ένδεια να χτυπά την πόρτα των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών».

Στο Οδηγό ενεργειακή εξοικονόμησης του ΤΕΕ/ΤΔΕ σημειώνεται ότι:

-Η μείωση τnς θερμοκρασίας κατά 1°C περιορίζει 5-10% την ενεργειακή κατανάλωση.

-Η επιλογή κατάλληλης θερμοκρασίας το βράδυ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 10%.

-Η κατάλληλη επιλογή θερμοκρασίας στο ψυγείο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 5%.

-Απενεργοποιώντας την κατάσταση αναμονής των συσκευών μειώνουμε έως και 7% την κατανάλωση.

Το ΤΕΕ/ΤΔΕ συμβουλεύει ότι σε κάθε περίπτωση:

Μελετούμε με το μηχανικό μας την κατάλληλη επιλογή του συστήματος θέρμανσης – ψύξης – κλιματισμού. Η εξοικονόμηση πόρων που θα έχετε θα είναι πολύ σημαντική αν ακούσετε τον ειδικό. Συνεργαστείτε μαζί του για τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παρεμβάσεις χωρίς κόστος

Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα.

Απομονώνουμε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Αφήνουμε ελεύθερα τα θερμαντικά σώματα και καλό είναι να τα εξαερώνουμε τακτικά.

Τοποθετούμε τις οικιακές συσκευές σε κατάλληλη απόσταση από θερμαντικά σώματα.

Κλείνουμε τις συσκευές, όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ή τις βγάζουμε από την πρίζα

Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη των συσκευών στην κατάλληλη θερμοκρασία (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κλπ) ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υπερβολές στην επιλεγμένη θερμοκρασία (επιλέγουμε θερμοκρασία για θέρμανση 18-20oC και για ψύξη 26-27oC) και την διατηρούμε σταθερή.

Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της (κύρια στις ορεινές περιοχές)

Αερίζουμε κατάλληλα το χώρο, προσέχοντας να μην μένουν ανοιχτά τα θερμαντικά σώματα στη διάρκεια του αερισμού. Επιλέγουμε κατάλληλες ώρες ανάλογα με τις ημερήσιες κλιματολογικές συνθήκες και την περιοχή (σε διαφορετική ώρα για τις πεδινές και τις ορεινές περιοχές)

Επιλέγουμε μαγειρικά σκεύη με σωστή εφαρμογή στην εστία και σβήνουμε το φούρνο την κατάλληλη στιγμή αξιοποιώντας τη θερμοκρασία που ήδη υπάρχει.

Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουμε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουμε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Κάνουμε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και κατά προτίμηση στην αρχή της σεζόν. Γενικότερα συστήνεται η προληπτική συντήρηση μηχανημάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.

Αξιοποιούμε τη χρήση των ρολών/εξωφύλλων ώστε να κρατάμε την θερμότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας(ανοιχτά) και να μειώνουμε την επαφή των υαλοπινάκων με τον ψυχρό αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας(κλειστά). Κατά την διάρκεια της ημέρας αξιοποιούμε το φυσικό φωτισμό.

Περιορίζουμε τον αριθμό πλύσεων

Παρεμβάσεις με κόστος

Εγκαθιστούμε συστήματα ενεργειακής διαχείρισης

Αντικαθιστούμε παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα

Αντικαθιστούμε λαμπτήρες φωτισμού με τεχνολογία led

Ελέγχουμε τα μονωτικά λάστιχα στις ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων) και τα αντικαθιστούμε αν υπάρχει αναγκαιότητα

Εγκαθιστούμε συστήματα Α.Π.Ε. (π.χ. φωτοβολταϊκά)

Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες μόνωσης (θερμομόνωση και αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά)

Εγκαθιστούμε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα και επιλέγουμε κατάλληλα διαστασιολογημένο θερμικό σύστημα

Τοποθετούμε συστήματα σκίασης

Όταν βάψουμε τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού μας χρησιμοποιούμε ανοιχτά χρώματα ή ακόμα καλύτερα «ψυχρά χρώματα».

Τοποθετούμε ανεμιστήρες οροφής

Τοποθετούμε αισθητήρες φωτισμού

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας