ecopress
Του  Μανώλη Βέμη* Η υπέρβαση του εκλογικού μέτρου 3% και η αυτόνομη εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ο στρατηγικός στόχος... Η Οικολογία στην Ελλάδα

Του  Μανώλη Βέμη*

Η υπέρβαση του εκλογικού μέτρου 3% και η αυτόνομη εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ο στρατηγικός στόχος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Εκφράζει την ανάγκη των καιρών για  ανάπτυξη και διεύρυνση ενός σύγχρονου κόμματος που οι δομές του ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις. Εκφράζει όμως και  την κινηματική και θεσμική παρουσία ενός οικολογικού πράσινου κόμματος στη συνολική πολιτική σκηνή – σε τοπικό, εθνικό  και ευρωπαϊκό επίπεδο – μέσα από την ανάπτυξη μεγαλύτερης σχέσης με την κοινωνία των πολιτών, τα κινήματα και τις επαγγελματικές ομάδες.

Είναι ξεκάθαρο, ότι την περίοδο αυτή, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία ανοίγματος σε πολιτικούς χώρους, εγγραφής νέων μελών και πιθανής συμπλήρωσης του τίτλου του, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, επίσημοι εκφραστές της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δεν  συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές.

Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε ότι η προεκλογική συνεργασία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019 έγινε στη βάση της πολιτικής αυτονομίας των δυο πολιτικών χώρων, της Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Χώρων που είναι διακριτοί και στην Ευρώπη αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, βασικό στοιχείο του προγραμματισμού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι η τεχνικο-υλική προετοιμασία και η βιωσιμότητα της αυτόνομης καθόδου, η οποία διερευνάται τόσο με βάση τις σημερινές οργανωτικές και οικονομικές δυνατότητες του Κόμματος, αλλά και μέσα από τη διερεύνηση εναλλακτικών και συμπληρωματικών προοπτικών, στα πλαίσια και του ανοίγματος στην κοινωνία και κυρίως στους ανθρώπους που διαβλέπουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι ελπιδοφόρο μόνο μέσα από τις προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και

Η ενότητα του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας είναι κομβικής σημασίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι στο τελευταίο Πανελλαδικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα η διεύρυνση της βάσης του κόμματος με πρόσκληση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ σε νέα μέλη, με σαφή προσανατολισμό στους νέους, αλλά και σε μέλη που έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί.

Το έργο που παρήχθη από τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησαν οι  βουλευτές μέλη των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είχαν θετικό και σημαντικό αποτύπωμα.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη σημαντική συνεισφορά των βουλευτών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ ή ακόμα και την πατρότητα: στα νομοσχέδια για τις περιοχές Natura, την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, την επιτάχυνση των δασικών χαρτών και την εθνική στρατηγική για τα δάση, την εθνική στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, τον νέο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την αποκέντρωση, τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και τις ενεργειακές κοινότητες;

Αν και υπάρχει κοινή αναγνώριση της συνεισφοράς των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, όχι μόνο στις πολιτικές αλλά και στις εκλογικές επιδόσεις της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η όποια συμμετοχή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο μέλλον, θα εκπροσωπεί το χώρο της αυτόνομης Πολιτικής Οικολογίας, ενώ σε οποιαδήποτε μελλοντική κοινοβουλευτική συνεργασία στη παρούσα Βουλή, η σχέση θα πρέπει είναι απολύτως διακριτή και αυτόνομη. Θα εκφράζει, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο την πολιτική οικολογία μέσω μίας αυτόνομης  ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

  *Μανώλης Βέμης*, Συντονιστής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας