ecopress
 Σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel Athens, ώρες 10.30 πμ- 18.00 μμ Σε μία περίοδο μεγάλης κινητικότητας στην  εξοικονόμηση  ενέργειας , με... Α- Εnergy Investments: Σήμερα το Αναπτυξιακό-Επενδυτικό Φόρουμ – Επενδύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας

 Σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel Athens, ώρες 10.30 πμ- 18.00 μμ

Σε μία περίοδο μεγάλης κινητικότητας στην  εξοικονόμηση  ενέργειας , με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης έργων του τομέα  και με δεκάδες διαγωνιστικές διαδικασίες σε εξέλιξη , το καίριο ερώτημα είναι, πώς μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό,  το ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό «αίτημα» της εποχής, που είναι οι  επενδύσεις ευρείας κλίμακας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ενεργειακές υπηρεσίες και στις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

 

Το επίκαιρο ερώτημαεπιχειρεί να απαντήσει το φόρουμ με θέμα ««ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΑΜΑ». Η εκδήλωση, υλοποιείται την ερχόμενη Τρίτη  14 Νοεμβρίου (ξενοδοχείο Αthens Divani Caravel), με τη συνεργασία της ΕΕ (Αντιπροσωπεία ΕΕ στην Ελλάδα – Γεν. Διεύθυνση Ενέργειας), τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ του ΚΑΠΕ, του TEE, Περιφερειών, τραπεζών  και του ιδιωτικού τομέα.  Φορέας της διοργάνωσης είναι η επενδυτική πρωτοβουλία Α- Εnergy Investments.

 

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης , θα γίνουν πρωτότυπες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις από τον Όμιλο ΔΕΗ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/ ΕΒRD, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων /ΕΤΕπ  και  το  Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων, Περιφερειών, του ΕΤΕΑΝ, του ΔΕΔΔΗΕ, δήμων που δημοπρατούν αυτήν την περίοδο σημαντικά έργα εξοικονόμησης, φορείς  των ΑΠΕ  και άλλους.

 

Θα γίνουν επίσης, παρουσιάσεις εκπροσώπων της αγοράς, ενώ θα δοθεί και η ευκαιρία μίας επίκαιρης συζήτησης ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς και τις επιχειρήσεις για τους τρόπους ωρίμανσης έργων και επίσπευσης διαγωνιστικών διαδικασιών που ήδη τρέχουν σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας κυρίως από τους Δήμους. Οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν τον οδοφωτισμό, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, και το πρόγραμμα « Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» καθώς επίσης  τις βασικές εξελίξεις στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών και των  ΑΠΕ.

 

Οδοφωτισμός- Δημόσια Κτίρια-ΑΠΕ –Net Metering

 

Στόχος της εκδήλωσης, είναι, η εξειδίκευση σε αυτό το ώριμο timing των ευκαιριών, αλλά και των προκλήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη  έργων- επενδύσεων- υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς: οδοφωτισμού, προδιαγραφών και προτύπων, χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (και ειδικότερα δημόσιων κτιρίων) σε ευρεία κλίμακα, ανάπτυξης Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ στον τομέα της εξοικονόμησης συνολικότερα, του νέου προγράμματος « Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» κα. Το συνέδριο θα αναδείξει επίσης τα επίκαιρα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-  ΑΠΕ με έμφαση στο netmetering, την αυτοπαραγωγή και την προοπτική των ενεργειακών συνεταιρισμών στη χώρα μας. Η ενεργή εμπλοκή των Δήμων/ τοπικής κοινωνίας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως μία ακόμα σημαντική παράμετρος για να πετύχει η στροφή στην εξοικονόμηση είναι ένα θέμα στο οποίο επίσης δίνεται σημαντική έμφαση.

Εξοικονόμηση: πηγή ενέργειας και  μέσο  ανάκαμψης

Τις σκέψεις τους σχετικά με την εξοικονόμηση ως πηγή ενέργειας και μέσο  οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα απευθύνουν κατά την εισαγωγική ενότητα: ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής  Αντιπροσωπείας  ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας – Ορυκτών Πόρων, o κ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ DG ENERGY (σύνδεση με Skype), ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ,  βουλευτής Τρικάλων, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου , ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ,  κ. Σωτήρης Μανωλκίδης κα. Xαιρετισμό προς την εκδήλωση έχουν κληθεί να απευθύνουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα  χρηματοδοτικά προγράμματα στον οδοφωτισμό

 

Στα Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης των ΟΤΑ, των Περιφερειών  και το επόμενο χρηματοδοτικό βήμα θα αναφερθεί αναλυτικά ο  κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) στα πλαίσια του πρώτου πάνελ του συνεδρίου με θέμα:

 «Η επενδυτική πρόκληση του Οδοφωτισμού, Χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας και έργων Οδοφωτισμού στους Δήμους, Προδιαγραφές, «κλασσική» χρηματοδότηση, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ΣΔΙΤ». Στο ίδιο πάνελ, ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ θα αναφερθεί  στον τομέα του Οδοφωτισμού  ως επένδυση. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό/χρηματοδότηση του οδοφωτισμού  σε τρεις δήμους  θα παρουσιάσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/ ΕΒRD, η κ. Ιωάννα Σαμπράκου, Σύμβουλος Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης θα παρουσιάσει σχετικά χρηματοδοτικά θέματα, ενώ στις προϋποθέσεις επιτάχυνσης των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και οδοφωτισμού θα αναφερθεί ο κ. Γιώργος Καναβάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανίας και μετρήσεων ΕΞΕ, Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας,  Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

 

 Περί  σωστού σχεδιασμού και προτύπων 

 

Στη σημασία του σωστού Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού θα αναφερθεί ανάμεσα σε άλλα  ο κ. Κωνσταντίνος Σταματάκης, Διευθυντής Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων ΔΕΗ- ΚΔΕΠ, ενώ ο  κ.  Μιχάλης Αγγελόπουλος,  Δήμαρχος Σάμου, Αντιπρόεδρος Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Συμβουλίου της Ευρώπης  θα αναφερθεί στις προσκλήσεις και προκλήσεις για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Οδοφωτισμό στους Δήμους.

 

Οι διαγωνισμοί που τρέχουν και οι πρωτοβουλίες των ΟΤΑ

 

Με τη συμμετοχή  εξάλλου πολλών δημάρχων , οι δήμοι των οποίων βρίσκονται ήδη σε στάδιο διαγωνιστικών διαδικασιών με την κλασσική μέθοδο ανάθεσης, αλλά και δήμων που  έχουν επιλέξει την αυτοχρηματοδότηση διαθέτοντας ώριμα έργα έτοιμα να βγουν στην αγορά, θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο κ. Δημήτρης Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας, ο κ. Παναγιώτης Νίκας,  Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κ. Τάσος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων, ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς , Δήμαρχος Ζακύνθου, ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου,  ο κ. Κώστας Νικολούζος,  Δήμαρχος Κέρκυρας , ο κ. Γιώργος Μπουραντάς, Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κα.  Εχουν επίσης κληθεί, οι  Δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στο ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ( με κάλυψη του δανείου από την εξοικονόμηση πόρων που προκύπτουν από την ίδια την επένδυση).
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τάσος Ηλίας,  Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ θα αναφερθεί στη νέα οδηγία του ΤΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Πώς θα επιταχυνθούν τα έργα : με το βλέμμα του Ιδιωτικού Τομέα

 

Την εμπειρία και προτάσεις του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τους τρόπους μόχλευσης διατιθέμενων ευρωπαϊκών πόρων ,κυρίως της ΕΤΕπ με νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και αξιοποίησης της μεθόδου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για επιτάχυνση των μεγαλύτερων έργων εξοικονόμησης ενέργειας που τρέχουν σήμερα με έμφαση στα έργα οδοφωτισμού θα καταθέσουν: ο κ. Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Εταίρος της «TREK Development» και ο κ. Γιάννης Γιάνναρος,  Διαχειριστής της  «WW&E Private Company, Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ενεργειακής Αναβάθμισης». Από τη δική του πλευρά, ο κ. Λεωνίδας Βέργος , Project Developer  της Sirecled HELLAS A.E. θα αναπτύξει την προσέγγιση Total Cost of Ownership στον τομέα του Οδοφωτισμού.

 

                                    Εξοικονόμηση και κτίρια

Στη συμμετοχή των 10 τραπεζών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» θα αναφερθεί ο κ. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, Πρόεδρος, Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στα πλαίσια του δεύτερου πάνελ με θέμα τους άμεσους στόχους και προσδοκίες του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων /έργων μεγάλης κλίμακας. Από τη δική της πλευρά η κ. Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει τους δεσμευτικούς στόχους για τα κτίρια και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης έργων μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερα των παλαιών δημόσιων κτιρίων με ιδιωτικά κεφάλαια, θα αναφερθεί αναλυτικά εκπρόσωπος της ΕΤΕπ – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΔΕΗ

 

Στις υπηρεσίες βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις του Ομίλου ΔΕΗ θα αναφερθούν ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ και η κ. Ιωάννα Γιαννούλη, Υπεύθυνη Ενεργειακών Υπηρεσιών ΔΕΗ, ενώ ο κ. Μιχάλης Τσερέκλας, Διευθυντής Υπηρεσιών Στέγασης ΔΕΗ θα παρουσιάσει  χαρακτηριστική περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου της.

           

Η «επιστράτευση» των ΑΠΕ και το NetMetering

 

Στις επενδύσεις σε μικρές υποδομές  για την μείωση του ενεργειακού κόστους και  στο Net-Metering θα αναφερθεί σε χαιρετισμό εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Νικόλαος Δρόσος, Διευθυντής  της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ,  στα πλαίσια του τρίτου πάνελ με θέμα την «επιστράτευση» και παραπέρα αξιοποίηση των ΑΠΕ για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κρήτης, θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό έργο  «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων» και την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων που προγραμματίζεται σε  δήμους της Κρήτης. Ο κ. Hλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα αναφερθεί στην επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας στον τομέα της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, την  προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ.

Την υποδοχή  αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης θα παρουσιάσει η κ. Δήμητρα Τελάκη, Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων, Διευθ. Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναφερθεί στο επίκαιρο θέμα του θεσμικού πλαισίου και στις πρϋποθέσεις επιτυχίας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τις απόψεις και πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την ενεργειακή δημοκρατία θα μεταφέρει ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Προέδρος της ΕΕΤΑΑ – Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

 

Το συνέδριο θα κλείσει με παρεμβάσεις –συζήτηση με φορείς των ΑΠΕ στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Στέλλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), του Ενεργειακού  / Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου και άλλων φορέων.

 

Οι συντονιστές

 

Τον συντονισμό των συζητήσεων του συνεδρίου  θα κάνουν ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) κ. Γιώργος Αγερίδης , ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ

( Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης) κ.  Γιάννης Χατζηβασιλειάδης , ο κ. Κώστας Αραβώσης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,   η κα Άντα Σεϊμανίδη, συντονίστρια της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS, οι κύριοι Γιώργος Σιδερής και Αλέξανδρος Βραχνός , Επιστημονικοί σύμβουλοι της πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS.

 

Οι υποστηρικτές

Υποστηρικτές του συνεδρίου, είναι ο Ομιλος ΔΕΗ, η «Sirecled HELLAS A.E» και άλλες εταιρείες. Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, τα πόρταλς www.ecopress.gr, www.maritimes.gr, η εκπομπή Ευρώπη κα.

Το πρόγραμμα 

Α- ΕΝΕRGY FORUM ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΩΣ 6.11.2017

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας