ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Λύση στα πρότυπα του ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των μονάδων ανανεώσιμων... ABO Wind: «λύση ΕΦΚΑ» για τις ΑΠΕ- καθυστερούν επενδύσεις 650 εκατ. €.

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Λύση στα πρότυπα του ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρότεινε την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021  σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ABO Wind Παναγιώτης Σαρρής, που δραστηριοποιείται την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα. 

Όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ABO Wind,  το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ισχύος 100 γιγαβάτ, που υπερβαίνουν κατά 20 φορές τις τεχνικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος.

Στη συνέντευξη Τύπου, όπου  ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG και δεύτερος ομιλητής ο Σπυρίδων Παπαλάμπρου, Διευθυντής της ABO Wind Hellas ΑΕ επισημάνθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις στα πολύ σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, που προκαλούνται από τις αδειοδοτούσες αρχές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι:

-Η ABOWind αντιμετωπίζει αδειοδοτικές καθυστερήσεις στα έργα της στην Ελλάδα.

-Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων από τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, η συνολική χρονική υστέρηση στην υλοποίηση των έργων υπερβαίνει ήδη τα 2 έτη.

-Ζητείται επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις άνω των 650 εκατ. €.

Aσφυκτικές καταστάσεις

-«Το κλίμα έχει αλλάξει, όλοι αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία, την θετική δυναμική και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχουν, προκειμένου να μειώσουμε γρήγορα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και μετά από 3 – 4 χρόνια. Δεν ξέρω για πόσο καιρό εταιρείες, όπως η δική μας θα συνεχίσουν να περιμένουν, τη στιγμή που υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Παπαλάμπρου κάνοντας λόγο για εμπλοκή και ασφυκτικές καταστάσεις στη διαδικασία υλοποίησης των έργων.

 -«Οι αιτήσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν με τη μέθοδο του outsourcing, όπως γίνεται τώρα για την απονομή των συντάξεων. Πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα για να μη χάσουμε την ευκαιρία», είπε ο κ Σαρής και υπογράμμισε ότι:

-«Oι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος».

Έξι σημεία καθυστέρησης

Ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι τα δύο τρίτα των αιτήσεων που εκκρεμούν δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά σε προσπάθεια ορισμένων να εξασφαλίσουν μια άδεια προκειμένου να την μεταπωλήσουν. Εντόπισε δε 6 σημεία καθυστέρησης στην αξιολόγηση των αιτήσεων:

-τον ΑΔΜΗΕ, όπου εκκρεμούν αιτήματα για λήψη όρων σύνδεσης των ΑΠΕ στο σύστημα,

-την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ άλλων για πολιτικούς λόγους,

-τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπου χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση για να εκκαθαριστούν οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής,

-την διατήρηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας που έπρεπε να έχουν καταργηθεί,

-τις τοπικές αντιδράσεις και

-τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ επενδυτών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η προτεραιότητα που έχει δοθεί με καλές προθέσεις σε ορισμένες κατηγορίες μικρότερων έργων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αλλά και σε κίνδυνο επιβάρυνσης των καταναλωτών λόγω υψηλότερου κόστους και τιμών αποζημίωσης των επενδυτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλες χώρες της ΕΕ – αν και δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση λόγω μεγέθους αγοράς και διασυνδέσεων – οι τιμές για την “πράσινη” ενέργεια διαμορφώνονται ακόμη και 50 % χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές που επιτεύχθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ στην Ελλάδα. “Πρέπει να φέρουμε και στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές. Οι τιμές δεν πέφτουν με διοικητικές ρυθμίσεις αλλά με τον ανταγωνισμό”, είπε.

Αργά και η περιβαλλοντική αδειοδότηση

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση. Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής και τόνισε ότι:  “παρά τα τα εμόδια , η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ.€ για τα επόμενα 3 έτη”.

Διεθνής παρουσία

 Η ABO Wind έχει παρουσία σε 16 χώρες του κόσμου και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα έχει κατασκευάσει έργα ισχύος 45 μεγαβάτ και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω των 880 μεγαβάτ. Από αυτά τα 50 MW είναι σε φάση κατασκευής, τα 36 MW αναμένουν προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και άλλα  780 μεγαβάτ αναμένουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων και όρους σύνδεσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας