ecopress
  Εντός Ιουνίου υπογράφεται η απόφαση περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας ανακοίνωσε ο αν. ΥΠΕΝ. Να μην υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα ... Αχελώος:  Διχάζει η απόφαση περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας

 

Εντός Ιουνίου υπογράφεται η απόφαση περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας ανακοίνωσε ο αν. ΥΠΕΝ. Να μην υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα  ζητούν οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και οι αλληλέγγυοι πολίτες από τις άλλες περιοχές.

 

Η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για τo υδροηλεκτρικό έργο στην Μεσοχώρα είναι έτοιμη και θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου ανακοίνωσε ο Αν. ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, με θέμα “Κλιματική Αλλαγή: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση”, 9 & 10 Ιουνίου, στην πόλη της Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου o  Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για τo υδροηλεκτρικό έργο στην Μεσοχώρα είναι έτοιμη και θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου.  Σημείωσε δε, ότι το έργο είχε δύο σημαντικές ελλείψεις. Τη σύνδεσή του με την λανθασμένη περιβαλλοντικά εκτροπή του Αχελώου, που είχε απορριφθεί και από το ΣτΕ, και την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος των κατοίκων που βρίσκονται στη ζώνη πλημμύρισης του έργου.  Ωστόσο, σημείωσε πως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου είναι η αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας πριν  την περίοδο πλημμύρισης. Ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε, λοιπόν, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον τοπικό Δήμο,  μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να πάρουν θέση για το πού θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός της Μεσοχώρας, κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει εδώ και χρόνια. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους που θα υπογραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, το φράγμα της Μεσοχώρας είναι αποκλειστικά υδροηλεκτρικό έργο και απεμπλέκεται πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου.    Επιπλέον, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση για να λύσει το ζήτημα της παραμονής ή της μετεγκατάστασης του οικισμού, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού. “Παρότι πολλοί διαχρονικά υποστήριξαν το έργο, στην ουσία κανείς δεν είχε λύσει ούτε το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπήρχε στο “ευρύτερο σχέδιο Αχελώου”, ούτε το κοινωνικό θέμα των κατοίκων του χωριού», σχολίασε.  Η ανακοίνωση του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοχώρας έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με τον  Πρόεδρό της και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό να εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη και να δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση θα πάρει θέση και θα καταθέσει την άποψή της την προσεχή εβδομάδα. «Η διαχείριση των υδατικών πόρων πρέπει να αναθεωρηθεί και να διαχειριστούμε τη ζήτηση, να δημιουργήσουμε νέους διαθέσιμους πόρους, να καταγράψουμε τις αντλήσεις και να χρησιμοποιήσουμε όσο νερό χρειαζόμαστε» είπε  ο κ Φάμελλος και πρόσθεσε ότι  «με την νέα τιμολογιακή πολιτική θα έχουν μέχρι και μηδενικές χρεώσεις οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όσοι έχουν χαμηλή κατανάλωση και σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες».

 

Απόφαση της συνέλευσης κατοίκων της Μεσοχώρας και αλληλέγγυων πολιτών

Με ανακοίνωση τους  οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και οι αλληλέγγυοι πολίτες από τις άλλες περιοχές, που πήραν μέρος σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσοχώρα το Σάββατο 3/6/2017, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:

Εκτιμούμε ότι:

  • Η εκτροπή του Αχελώου εξακολουθεί να υφίσταται σαν κρατικός σχεδιασμός.
  • Το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου.
  • Η επαπειλούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί την τμηματική προώθηση του έργου της εκτροπής.
  • Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της εκτροπής ή μη, η επιλογή της κατασκευής και λειτουργίας νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι μια μη αποδεκτή επιλογή, γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, θα αποτελέσει το τελειωτικό «χτύπημα»στον ποταμό Αχελώο και θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας.

 

Για τους λόγους αυτούς, απαιτούμε:

 

  • Να μην υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα.
  • Να ακυρωθεί, οριστικά, το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου και αυτή η επιλογή να αποτυπωθεί ρητά στα νέα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
  • Να κατεδαφιστούν τα φράγματα στον άνω ρου του Αχελώου και να σφραγιστεί η σήραγγα εκτροπής των νερών προς τη Θεσσαλία.
  • Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας