ecopress
Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε τι θα γίνει με την παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά ενώ οι ειδικοί της ΠΟΜΙΔΑ δίνουν οδηγίες για... Αδήλωτα τετραγωνικά: οι «εισπρακτικές παγίδες» και τι θα γίνει με την παράταση

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε τι θα γίνει με την παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά ενώ οι ειδικοί της ΠΟΜΙΔΑ δίνουν οδηγίες για τις «εισπρακτικές παγίδες»,  ιδίως πως θα αποφύγουν  οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ΤΑΠ και για τους βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια.

Όπως έγραψε το ecopress κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών  η παράταση που θα δοθεί για τα αδήλωτα τετραγωνικά, συμπαρασύροντας και την αντίστοιχη παράταση για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων θα είναι «κολοβή», δίμηνης διάρκειας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020.

Τι είπε ο ΥΠΕΣ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, με δηλώσεις του έκανε έμμεση και συγκρατημένη προαναγγελία για την  παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά που λήγει στις 30 Ιουνίου 2020 και ταυτοχρόνως παρέπεμψε για την ανακοίνωση της,  λίγο πριν την εκπνοή της τρέχουσας προθεσμίας, συνδέοντας παράλληλα τις τελικές αποφάσεις  με το «πώς θα  εξελιχθούν οι αιτήσεις αυτήν την εβδομάδα» δίνοντας το μήνυμα ότι το υπουργείο έχει κατά νου να μην ανακοπεί το κύμα των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή «τώρα ό,τι συμβαίνει», στο ΟΡΕΝ, σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά «θύμισε ότι με την  απόφαση που έχει ληφθεί σώθηκαν πολλοί από πρόστιμα και απαλλάχθηκαν από την ατομική ευθύνη ρυθμίζοντας οριστικά τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Επίσης οι Δήμοι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο και έργο οι υπηρεσίες τους.

Στο ερώτημα  αν θα δοθεί παράταση, ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις  10 τελευταίες ημέρες, πριν λήξει η προθεσμία, αναγνωρίζοντας, ωστόσο  υπάρχουν και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το διαδίκτυο και γι’  αυτό πολλοί καταφεύγουν στους λογιστές τους. Για το λόγο αυτό πριν τις  τελικές αποφάσεις οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθήσουν πώς θα  εξελιχθούν οι αιτήσεις αυτήν την εβδομάδα».

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους δήμους.

Οι εισπρακτικές παγίδες

Παράλληλα επισημάνθηκαν οι εισπρακτικές παγίδες, που καιροφυλακτούν  για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

ΤΑΠ βοηθητικών χώρων

Επισημάνθηκε ότι όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους. Όμως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το εξής:

-Πολλοί Δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς, σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια, για να μη χάνουν έσοδα (οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ).

Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης τέτοιων ακινήτων και οι χρεώσεις να έχουν ήδη γίνει μέχρι τότε ορθά ώστε να μην προκύψει εκ των υστέρων οφειλή ΤΑΠ προς το δήμο, προτείνεται οι χώροι αυτοί να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος. Αν όμως οι χώροι αυτοί προσμετρώνται σαφώς στους κοινόχρηστους για τους οποίους οφείλονται μόνο δημοτικά τέλη και όχι ΤΑΠ, τότε πρέπει να δηλώνονται ως ρευματοδοτούμενοι από το κοινόχρηστο ρολόι.

Στο σεμινάριο, το οποίο συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και στην οποία συμμετείχαν οι έγκριτοι φοροτεχνικοί, κ.κ. Αντ. Μουζάκης, Ορ. Σεϊμένης και I. Λαϊάκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος»  τονίστηκαν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία και προβλήματα της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

  1. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιπλέον διαφορές τετραγωνικών μέτρων ώστε οι δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων στους δήμους να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9 της εφορίας.

Ειδικότερα, πρέπει να δηλώνονται:

► διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων,

► επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων,

► επιφάνειες ολόκληρων μη δηλωθέντων ποτέ στο παρελθόν ακινήτων

2.Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται, δηλαδή, στην πραγματική τους κατάσταση.

  1. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.
  2. Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  3. Τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος Τ.Π. ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 ή για τη δεκαετία 2010-2019).
  4. Για τα κτίσματα των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η υπαγωγή τους στη ρύθμιση, μέσω της δήλωσής τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα έχει ως συνέπεια την απαλλαγή των ιδιοκτητών τους από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλώσουν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31 η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότησή τους. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν θα μπορούν να απαλλαγούν είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης..
  5. Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι την 31η-12-2019, ενώ από την 1η-1-2020 θα πρέπει να πληρώνουν μόνο ΤΑΠ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας