Της Ντίνας Καράτζιου/ Παράταση έως τις 31 Αυγούστου και στις αιτήσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020... Αδήλωτα τετραγωνικά: Και τα μη ηλεκτροδοτούμενα στην παράταση του Αυγούστου

Της Ντίνας Καράτζιου/

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου και στις αιτήσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υπενθυμίζεται, ότι σε τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούσε τη δίμηνη παράταση λειτουργίας αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ, δεν περιλαμβάνονταν ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας δήλωσης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Το γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, αρχής γενομένης από την ΠΟΜΙΔΑ η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι μία τέτοια εξέλιξη μετατρέπει την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ «σε παγίδα ανυποψίαστων πολιτών», επισείοντας υπέρογκα πρόστιμα: «Όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους μέχρι 30.6.2020, θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους οικείους Δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κλπ. αναδρομικά έως και το 2010, λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους που θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030!», τόνιζε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Η διόρθωση

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε διόρθωση, και ο  κ. Θεοδωρικάκος, από το Άργος όπου γίνεται ημερίδα με θέμα το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, ανακοίνωσε την ένταξη στη δίμηνη παράταση και των δηλώσεων που αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ως εξής: «Ξέρετε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών πήρε την πρωτοβουλία να διευκολύνει τους πολίτες που έχουν αδήλωτα τετραγωνικά, που έχουν απόκλιση ανάμεσα στο Ε9 και στα τετραγωνικά που δηλώνουν στη ΔΕΗ. Το μέτρο αυτό έχει στεφθεί από τεράστια επιτυχία. Έχουν δηλωθεί πάνω από 12 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και πάνω από 450.000 νοικοκυριά τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν οι πολίτες, κερδίζει το κράτος και η Αυτοδιοίκηση γιατί θα αρχίσουν να εισπράττουν φόρους και τέλη με βάση την πραγματικότητα και όχι τα μειωμένα τετραγωνικά. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε σε εμπιστοσύνη. Όλοι μαζί. Εμπιστεύεται το κράτος τους πολίτες και οι πολίτες το κράτος. Κάνουμε μια νέα αρχή.  Το πρόγραμμα που αφορούσε τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών που είναι μη ηλεκτροδοτούμενα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει μια ιστορία δύο ετών. Είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς δώσαμε παράταση και δίνουμε για τελευταία φορά παράταση σε αυτό έως τις 31 Αυγούστου. Άρα και οι πολίτες που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των σπιτιών που είναι μη ηλεκτροδοτούμενα πρέπει να το κάνουν τώρα μέχρι τις 31 Αυγούστου».

Για τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» στην Πελοπόννησο

Από την Πελοπόννησο ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι εντάσσει 52 έργα προϋπολογισμού 115,5 εκατομμυρίων ευρώ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». «Στόχος είναι η ενημέρωση των Δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Τα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνουν πράξη περίπου 5.000 έργα σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Έργα που αφορούν όλους τους πολίτες και όλους -χωρίς καμία εξαίρεση- τους δήμους της χώρας.  Με τον Δήμαρχο Άργους που είναι πρόεδρος της ΠΕΔ και όλους τους Δημάρχους αλλά και τον Περιφερειάρχη, έχω μια εξαιρετική συνεργασία για να προετοιμάσουμε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα έργων το οποίο θα βιώσουν οι πολίτες και θα βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής τους, τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Δήλωσε.

Όσον αφορά στα έργα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ο υπουργός προέταξε «πάρα πολλά σοβαρά έργα που αφορούν το Άργος, το Ναύπλιο, αλλά και σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες και πολλές πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχουν σχέση με την ύδρευση, την αποχέτευση και τη βελτίωση των υποδομών βιολογικών καθαρισμών. Τα έχουμε διασφαλίσει με 115 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούν τους Δήμους της Πελοποννήσου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας