ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με σοβαρές εκκρεμότητες πλησιάζει η λήξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ, η οποία ενεργοποιήθηκε για 3η φορά από... Αδήλωτα τετραγωνικά: λήγει η διορία με σοβαρές εκκρεμότητες

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με σοβαρές εκκρεμότητες πλησιάζει η λήξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ, η οποία ενεργοποιήθηκε για 3η φορά από το 2020 και μετά. Τι πρέπει να  γνωρίζουν οι πολίτες για να αποφύγουν υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Προθεσμία ενός μήνα, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να υποβάλλουν οικιοθελώς δηλώσεις με το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, η οποία σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Απαλλαγή προστίμων

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να απαλλαγούν από το άγος προστίμων και προσαυξήσεων, σε περίπτωση ελέγχου ή μεταβίβασης, οι οποίες ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα είναι υπέρογκες, καλούνται να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις, θα αντιμετωπιστούν μεν ευνοϊκά σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι  για τις υποβληθείσες δηλώσεις στο 3ο άνοιγμα της πλατφόρμας, προβλέπονται  έξτρα επιβαρύνσεις, ήτοι, προσαύξηση 20%  επί των οφειλών από 1.1.2020,  μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι  διαγράφεται το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέχρι την 1-1-2020.  Από εκεί και πέρα οι υποβάλλοντες τη δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά, υπολογιζόμενα από 1ης -1-2020.

Οι εκκρεμότητες

Εκκρεμεί ακόμη, η αντιμετώπιση από το κράτος των πολιτών που έσπευσαν να δηλώσουν στους οικείους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους,  τους μήνες του τρέχοντος έτους που η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε. Το ζήτημα αφορά τους “εγκλωβισμένους” πολίτες που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τέλη 14 ετών συν πρόστιμα και προσαυξήσεις, επειδή εμφάνισαν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους στο διάστημα προ της δημοσίευσης του νόμου  επανεργοποίησης της πλατφόρμας  στον ενδιάμεσο χρόνο, ήτοι από 1.1 έως 24.3.2022.

Εσφαλμένη ερμηνεία

Όπως έχει επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ πρόκειται ουσιαστικά για μια εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Mε τη νέα ισχύουσα διάταξη, η προθεσμία υποβολής δήλωσης παρατάθηκε, αντικαθιστώντας το «έως 31.12.2021» με το «έως 30.6.2022», καλύπτοντας όλους όσους έχουν κάνει ή θα κάνουν δηλώσεις μέχρι 30.6.2022».  Σε σχετική της επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ζήτησε την άμεση παρέμβασή της προκειμένου να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση ή να εκδοθεί ανακοίνωση, με την οποία να διευκρινίζεται το αυτονόητο,  όπως υποστήριξε: «ότι δηλαδή  η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει όλες τις δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών που θα υποβληθούν έως 30.6.2022, χωρίς να εξαιρούνται αδίκως οι πολίτες που υπέβαλαν τέτοιες δηλώσεις στο μεσοδιάστημα προ της δημοσίευσης του Ν. 4915/24.3.2022».  Προς το παρόν όμως, δεν υπήρξε κάποια σχετική κίνηση από το ΥΠΕΣ, είτε με τη μορφή ερμηνευτικής εγκυκλίου προς τις υπηρεσίες εσόδων των δήμων, είτε με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.

Εκτός τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Η πλατφόρμα λειτούργησε με μία σοβαρή εξαίρεση, η οποία έχει επισημανθεί πολλές φορές από την ΠΟΜΙΔΑ. Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα,  που κρύβουν  μία τεράστια παγίδα στους ανύποπτους πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων, δεν κατάφερε να γλυτώσει. Τα πρόστιμα ειδικά για τα επαγγελματικά ακίνητα είναι θηριώδη, και προσμετρούνται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, όπως εξηγεί στο «Ecopress»ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Νομικός κ. Στράτος Παραδιάς : «Δεν έχει λυθεί το θέμα της αυτόματης διακοπής χρέωσης δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στην εποχή όπου το ρεύμα συνδέεται και διακόπτεται  με ηλεκτρονικές δηλώσεις των ενδιαφερομένων, θα έπρεπε αντίστοιχα, η έναρξη και η διακοπή του ρεύματος να λειτουργεί αυτόματα υπέρ και κατά των δημοτικών τελών», τονίζει.

Πραγματική παγίδα

Προσθέτει ακόμη, ότι «σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί πραγματική παγίδα για τους ανυποψίαστους πολίτες. Για λόγους χρηστής διοίκησης επιβάλλεται οπωσδήποτε να αλλάξει, και η διακοπή της ρευματοδότησης να διακόπτει αυτόματα τη χρέωση δημοτικών τελών.  Αυτό είναι σήμερα απόλυτα δυνατό και ασφαλές για τους Δήμους με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων ηλεκτρονικών φορολογικών διαδικασιών, ώστε στο στάδιο της διακοπής του ρεύματος, ούτε ο πολίτης, ούτε η  υπηρεσία εσόδων του Δήμου θα χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

Μόνο ο ΤΑΠ στην πενταετία

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επαναφέρει επίσης το μείζον ζήτημα της παραγραφής των δημοτικών οφειλών στην πενταετία. Εξηγεί επ΄αυτού, ότι ενώ με  την καινούρια διάταξη για τον ΤΑΠ επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις μόνο για την τελευταία πενταετία,  η ρύθμιση δεν έχει επεκταθεί και σε κάθε άλλο είδος οφειλής δημοτικών τελών. Υποστηρίζει ότι υπάρχει αδήριτη αναγκαιότητα «να καθιερωθεί  η πενταετία όπως και στο δημόσιο, ως το απώτατο όριο παραγραφής των αξιώσεων. Για να μπορεί ο πολίτης να ανταποκρίνεται».  Οσον αφορά  στην επικείμενη λήξη λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει μόνιμα ανοιχτή;  «Δεν μπορεί στην εποχή του Πιερακάκη, να  κλείνουν  ηλεκτρονικές πλατφόρμες που εξυπηρετούν τους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας