ecopress
Με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ μετά και από τα αλλεπάλληλα και επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων... Αδήλωτα τετραγωνικά: σε ποιους θα επιστραφούν δημοτικά τέλη

Με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ μετά και από τα αλλεπάλληλα και επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ από τις αρχές του 2022 θα αντιμετωπιστούν δίκαια και ενιαία με την επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν από τους δήμους. Τι αναφέρει η νέα διάταξη, ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν να λαμβάνουν από τους ΟΤΑ.

Λύση στο πρόβλημα με τις άδικες και «βαριές» αναδρομικές επιβαρύνσεις έως 200% στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έσπευσαν να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους στους Δήμους την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου του 2022, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 44 του Ν. 4954/2022/ΦΕΚ Α΄136/9.7.2022..

Εγκαιρη παρέμβαση

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο γι  έγκαιρη και τεκμηριωμένη παρέμβαση της προς τον αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα -και όχι άδικα – καθώς ήταν η πρώτη που εντόπισε το πρόβλημα και προέβην σε αντίστοιχες επιστολές για το ζήτημα.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες

Το θέμα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτεςοι οποίοι λόγω «νομοθετικού κενού» κλήθηκαν να καταβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα σε βάθος έως και 14 ετών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι τα δήλωσαν αργότερα απαλλάχτηκαν.

Παίρνουν πίσω τα ποσά

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τα ποσά που πλήρωσαν αφού προηγουμένως υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο συνοδευόμενη με τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που να αποδεικνύουν την επιβάρυνση.

Η νέα διάταξη

Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

Άρθρο 44

Υποβολή δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου – Ισχύς άρθρου 66 ν. 4830/2021.

Το άρθρο 66 του ν. 4830/2021 (Α’ 169) καταλαμβάνει και τις δηλώσεις για τον καθορισμό της επιφάνειας ή της χρήσης ακινήτου με ορθά στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.1.2022 έως και τις 23.3.2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης του ν. 4915/2022 (Α’ 63). Χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλόμενων, σύμφωνα με τα άρθρα 66 του ν. 4830/2021 και 18 του ν. 4915/2022, επιστρέφονται κατόπιν αίτησής τους.

Η επιστολή  προς το ΥΠΕΣ

Για την επίλυση του προβλήματος, η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή παρέμβασή της προς τον κ. Πέτσα στις έξι Απριλίου 2022 ζητούσε τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Από τα συνημμένα από 5.4.2022 έγγραφα του Τμήματος Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου σας, θα δείτε ότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, εξ αιτίας της εξόφθαλμα εσφαλμένης παρερμηνείας της πρόσφατης ρύθμισης που εισηγηθήκατε στη Βουλή για τα αδήλωτα τετραγωνικά (άρθρο 18 Ν.4915/24.3.2022).

Ενώ με τη νέα διάταξη αλλάξατε την προθεσμία υποβολής δήλωσης, αντικαθιστώντας το «έως 31.12.2021» με το «έως 30.6.2022», καλύπτοντας όλους όσους έχουν κάνει ή θα κάνουν δηλώσεις μέχρι 30.6.2022, η υπηρεσία σας ισχυρίζεται ότι δεν καλύπτονται όσοι υπέβαλαν δηλώσεις προ της δημοσίευσης του νόμου (δηλαδή για το ενδιάμεσο διάστημα 1.1 έως 24.3.2022) και συνεπώς όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά τέλη 14 ετών, συν τα βαρύτατα προβλεπόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.!!!

Η ερμηνεία αυτή όχι μόνον είναι απόλυτα εσφαλμένη, αλλά είναι και κυριολεκτικά καταπιεστική για τους πολίτες, αφού ταυτόχρονα παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της χρηστής διοίκησης, επιχειρώντας να εισάγει δυσμενή ρύθμιση σε βάρος εκείνων των πολιτών που έσπευσαν προηγουμένως στους Δήμους να λάβουν βεβαιώσεις για κατάρτιση δικαιοπραξιών με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, και δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για άνιση μεταχείριση, αλλά και ματαίωση συμβολαίων, δικαστικές αντιδικίες κλπ.

Γι΄αυτό και ο Δήμος Αθηναίων, που έχει μακρά παράδοση σεβασμού των δημοτών του, για λόγους ακριβώς χρηστής διοίκησης, προς τιμήν της ηγεσίας και των υπηρεσιών του, εφαρμόζει τη διάταξη αυτή αδιάκριτα για όλους τους πολίτες, χωρίς να «τιμωρεί» άδικα όσους υπέβαλαν ενωρίτερα τις δηλώσεις τους, πριν από τη δημοσίευση της παραπάνω διάταξης.

Εν όψει των ανωτέρω σας παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία να διευκρινίζεται ότι η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει όλες τις δηλώσεις αδήλωτων τετραγωνικών που θα υποβληθούν έως 30.6.2022, χωρίς να εξαιρεί τους πολίτες που υπέβαλαν τέτοιες δηλώσεις προγενέστερα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ – UIPI

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας