ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη ηλεκτρονικό εμπόριο στη Βουλή δίνεται παράταση για την εκκαθάριση των δηλώσεων... Αδήλωτα τετραγωνικά: παράταση εκκαθάρισης «φουσκωμένων» λογαριασμών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη ηλεκτρονικό εμπόριο στη Βουλή δίνεται παράταση για την εκκαθάριση των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών  από τους Δήμους.

Η προθεσμία που είχε οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν οι Δήμοι να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των δηλώσεων μέχρι 30.11.2020, ώστε ακολούθως να γίνει ο καταλογισμός των νέων αυξημένων και αναδρομικών τελών από τις αρχές του νέου χρόνου.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ, η οποία προωθείται στη Bουλή, τόσο λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν την περίοδο της καραντίνας, όσο και της εκρεμμότητας να προσλάβουν οι Δήμοι ειδικό προσωπικό για την εκκαθάριση με τετράμηνες συμβάσεις,  προβλέπεται ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση εκκαθάρισης των δηλώσεων παρατείνεται μέχρι 31.01.2021. Δίνεται δηλαδή προθεσμία 2 μηνών προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και οι νέοι λογαριασμοί στους ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να φθάνουν από την άνοιξη.

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα αποστέλλονται στη διάρκεια της νέας χρονιάς, σταδιακά από τους Δήμους στους ιδιοκτήτες και θα είναι «φουσκωμένοι», καθώς θα αφορούν την αναδρομικότητα των πρόσθετων  δημοτικών τελών και φόρων από τα επιπλέον τετραγωνικά τα οποία δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ. Αρμόδιες  πηγές αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να μην εκτιναχτεί η αναδρομικότητα των πρόσθετων δημοτικών τελών και  να μην γίνουν  σε μεγάλο βάθος χρόνου οι εκκαθαρίσεις των δηλώσεων.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, όσο αυξάνεται ο χρόνος εκκαθάρισης, αυξάνεται και η αναδρομικότητα των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης από τη δήλωση των πρόσθετων τετραγωνικών. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί αναδρομικά 11 μηνών και όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων, θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση.

60 εκατομμύρια τετραγωνικά

Σημειώνεται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά έχουν δηλωθεί από την άνοιξη που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Οι δήμοι έχουν λαμβάνειν 115 εκ ευρώ  ετησίως από τις 2.710.217 δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Νούμερο που αντιστοιχεί στα 60.630.700  επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, με το ποσοστό αύξησης των δηλωμένων επιφανειών να ανέρχεται στο 35,15%.  Από τις  2.710.217 δηλώσεις αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα.

Ρυθμίσεις για θέματα ΟΤΑ

Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση του υπουργε΄λιου Εσωτερικών περιλαμβάνεται και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού.

-«Είναι όλα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ιδίως για τους ΟΤΑ α΄βαθμού, τους δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στη δεύτερη φάση της πανδημίας», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, και εξήγησε ότι με την τροπολογία:

– ρυθμίζονται θέματα των δανείων που έχουν οι δήμοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τον Απρίλιο είχε αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ανασταλούν 3 δόσεις των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και τώρα επεκτείνεται αυτή η δυνατότητα για άλλες τρεις δόσεις και δίνεται η δυνατότητα να αρχίσει η αποπληρωμή τους το 2022 αντί για το 2021. Ήταν αίτημα και της ΚΕΔΕ το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

– δίνεται διέξοδος σε δήμους που, κατά κύριο λόγο δεν έχουν δημοτική αστυνομία, να μπορούν να αναθέτουν σε διοικητικούς υπαλλήλους καθήκοντα ελέγχου για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, κυρίως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο φόρτος στην ΕΛΑΣ.

– επανέρχεται η διάταξη που είχε ισχύσει στο πρώτο lockdown ώστε να είναι δυνατό με απόφαση δημάρχου να εξαιρούνται από την 5ήμερη εργασία ορισμένες υπηρεσίες των δήμων. «Η διάταξη εισάγεται υπό το πρίσμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά την καταβολή των αργιών», είπε ο κ. Λιβάνιος και εξήγησε ότι η διάταξη είναι χρήσιμη σε υπηρεσίες όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” που λειτουργεί 7 ημέρες εβδομάδα.

– εξαιρούνται από την καταβολή αντιτίμου δομές των δήμων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως είναι τα ωδεία.

– εισάγεται διάταξη για την αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται, παρότι τα σχολεία είναι κλειστά, ως ελάχιστο δείγμα για εκείνους που κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά για την ασφάλεια των παιδιών.

– δίνεται παράταση θητείας σε διάφορους φορείς και σωματεία για τη διενέργεια των εκλογών τους. Η διάταξη, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Εσωτερικών και προσέθεσε ότι υπάρχουν αθλητικά σωματεία ή πολιτιστικοί σύλλογοι ή εξωραϊστικοί σύλλογοι που είχαν ζήτημα νομιμοποίησης ακόμη και για την εκταμίευση των πόρων επειδή είχε τελειώσει η θητεία ΔΣ αλλά λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουν οι εκλογές.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας