ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Μετά την ολοκλήρωση των εκκαθάρισης των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της  ΚΕΔΕ, θα ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος δηλώσεων και... Αδήλωτα τετραγωνικά: πότε και πως ανοίγει η δεύτερη ευκαιρία

Της Ντίνας Καράτζιου/

Μετά την ολοκλήρωση των εκκαθάρισης των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της  ΚΕΔΕ, θα ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος δηλώσεων και τακτοποιήσεων. Το ecopress παρουσιάζει τα ακριβή νούμερα που αφορούν την εξέλιξη της διαδικασίας εκκαθάρισης, η οποία θα κρίνει τη χρονική στιγμή της επανέναρξης αλλά και την έλευση των πρώτων φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος στους ιδιοκτήτες.

Με βραδείς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία της εκκαθάρισης των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, καθώς μέχρι στιγμής, έχουν εκκαθαριστεί οι μισές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο των 45% των δηλώσεων έχει εκκαθαριστεί από τους δήμους, ενώ ακόμη ένα 30% βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Βεβαίως, τα ποσοστά όπως αναφέρουν από την ΚΕΔΕ απαιτούν κανονικοποίηση, καθώς ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει και  τις δηλώσεις οι οποίες αποθηκεύτηκαν και δεν υποβλήθηκαν ποτέ (9%), αλλά και εκείνες που απορρίφθηκαν Συνεπώς και σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο  των 2.754.563 δηλώσεων που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, 1.223.174 εκ. δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί, άλλες 808.055 (30%)  βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επεξεργασία για το 16% των δηλώσεων, ήτοι 440.796 δηλώσεις

Υπενθυμίζεται, ότι η  αρχική ημερομηνία κατά την οποία οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ήταν η 31η  Ιανουαρίου 2021. Ακολούθησε και δεύτερη επιμήκυνση που έληγε στις 31 Μαρτίου 2021 και εντέλει νομοθετήθηκε ως τελική ημερομηνία η 30η Ιουνίου, για την οποία γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει και νέα παράταση.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Η αποστολή τωνπρώτων φουσκωμένων  λογαριασμών  ρεύματος με   σε χιλιάδες  ιδιοκτήτες που φανέρωσαν τα κρυμμένα τετραγωνικά, θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο, και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σε 24 δόσεις τα επιπλέον τετραγωνικά, με συσσωρευμένη αναδρομικότητα. Ήδη για  τις δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία οι δήμοι  προχώρησαν  στην ενημέρωση των εταιρειών  ενέργειας, ούτως ώστε  να περάσουν τα νέα εμβαδά στους λογαριασμούς ρεύματος. Παράλληλα διευθετήθηκε το τεχνικό ζήτημα που υπήρχε στο ΔΕΔΔΗΕ,  το μηχανογραφικό σύστημα του οποίου δεν μπορούσε  να εγγράψει αναδρομική χρέωση πάνω από 29 ευρώ.

Οι χρεώσεις

Οι εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ έκαναν λόγο για ετήσια αύξηση εσόδων που ανέρχεται στα 1,2 εκ. ευρώ.  Σε Η αναδρομικότητα των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, έχει ισχύ από 1/1/2020. Σύμφωνα με το νόμο 4746/2019, η υποβολή της δήλωσης, οδηγεί και  οριστική διαγραφή επιπλέον επιβαρύνσεων και αναλογούντων πρόστιμα από τα  περασμένα έτη. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν στην ΚΕΔΕ δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους  γλίτωσαν από την πληρωμή υπέρογκων προστίμων, τα οποία, ανέρχονται σε 1,5 δις.

Τ α επιπλέον δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, κυμαίνονται για  τις οικίες από  1 έως 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό γιατί, κάθε δήμος εφαρμόζει τη δική του πολιτική χρέωσης. Για τα επαγγελματικά είναι σχεδόν πενταπλάσιες και κυμαίνονται από 5 έως έξι ευρώ το τ.μ.

Επαναλειτουργία με αλλαγές

Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, προκρίνεται η λύση στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%. Πρόκειται για μία πρόταση επαναλειτουργίας που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ και έχει υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση.  Σε κάθε περίπτωση το πράσινο  φως για την επαναλειτουργία της πλατφόρμα θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών που τηρεί στάση αναμονής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της  πρώτης φάσης  λειτουργίας

Υπέρογκα πρόστιμα

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι παραμένει αδήλωτο ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιφανειών ειδικά στην Περιφέρεια, οι ιδιοκτήτες, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ έχουν πολλές φορές επισημάνει μέσω δημοσίων παρεμβάσεων τους, τη μεγάλη αναγκαιότητα  επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.  Το θέμα επανέφερε η ΠΟΜΙΔΑ και στην πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα, με κεντρικό προσκεκλημένο τον  αν. υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών στις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της, έχει αναφερθεί πολλές φορές στα υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ενεργοποιούνται με μια σειρά διατάξεις, που επανήλθαν σε  ισχύ μετά τη λήξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Πρόστιμα, που στο παρόν οικονομικό κλίμα και στη δίνη των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, δημιουργούν μόνο αδιέξοδο που ισοδυναμεί με δημεύσεις περιουσιών.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας