Αυθαίρετα: αφετηρία ο ν. 4178/2013 για λύσεις με περιβαλλοντικό ισοδύναμο
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Ιουλίου 2025 Αργύρης

Σήμερα είναι πραγματικότητα τα ψηφιακά εργαλεία για το περιβαλλοντικό ισοδύναμο που εισήγαγε ο πρώτος νόμος των αυθαιρέτων 4178/2013 τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, στο συνέδριο με θέμα: «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού» και υπογράμμισε ότι στις κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος.
Για την σημασία των ψηφιακών συστημάτων και ιδιαίτερα της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, ώστε να επιλυθούν οριστικά, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο πλήθος πολεοδομικών θεμάτων και μεταξύ αυτών το πρόβλημα των αυθαιρέτων, μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ανατρέχοντας στη θητεία του ως υπουργός Περιβάλλοντος και εισηγητής του νόμου 4178/2013, του γνωστού και «νόμου Καλαφάτη». Του πρώτου νόμου για τα αυθαίρετα, που κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έθεσε σε στερεή νομική βάση την καταγραφή, τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με όρους περιβαλλοντικού ισοδυνάμου και πόρους για μεγάλης έκτασης περιβαλλοντικά έργα.
Σε αυτή την κατεύθυνση είπε ο κος Καλαφάτης ότι σχεδιάστηκαν ψηφιακά έργα, που υλοποιούν την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣτΕ από την περίοδο ψήφισης του νόμου 4178 « σε μία εποχή πολύ πριν από τη σημερινή έκρηξη της εφαρμογής των ψηφιακών υπηρεσιών», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αυτά τα ψηφιακά εργαλεία σήμερα έχουν υλοποιηθεί από το ΤΕΕ και μπορούν να δώσουν λύσεις και αποτελέσματα.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ακόμη, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ότι «η κυβέρνηση βάζει τις νέες τεχνολογίες στην αιχμή της εφαρμογής της πολιτικής της, προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικόητας».
Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται για την βελτίωση της ανάπτυξης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, προς όφελος του πολίτη.
Ο κ. Καλαφάτης, ως πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις που «έτρεξε» στη θητεία του, επισημαίνοντας, ότι «είχαμε δρομολογήσει σημαντικές πολιτικές, οι οποίες τρέχουν σήμερα με την μετεξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή».
«Στην Ευρώπη ήδη γίνεται μία τεράστια συζήτησή για τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι για την αναπτυξιακή πολιτική των κρατών», ανέφερε.
Όπως τόνισε: «Εμείς δεν έχουμε παρά να εντάξουμε στη φαρέτρα μας τέτοιου είδους τεχνολογιών, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης, συμπληρώνοντας ότι “το ΤΕΕ πρωτοπορεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια, που αλλάζει το DNA του κράτους για την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των μηχανικών, με βάση την επιστημονική δουλειά και την καινοτομία».
Δείτε τις εργασίες του Συνεδρίου στο link: https://www.youtube.com/watch?v=eqZmt9BsLZQ
Σχετικά Άρθρα
- Αυθαίρετα: ανοιχτή υποβολή δικαιολογητικών τακτοποίησης αντί παράτασης
- Αυθαίρετα: λήγουν προθεσμίες για ολοκλήρωση υπαγωγών
- Αδικίες για μικρές κατασκευές από το κλείσιμο υπαγωγών μεγάλων αυθαιρέτων
- Αυθαίρετα: τι θα γίνει με τις υπαγωγές, που λήγουν στο τέλος του έτους
- ΥΠΕΝ: σε γραμμή αναμονής ΝΟΚ, οικισμοί, εκτός σχεδίου, αυθαίρετα κατηγορίας 5
- ΥΠΕΝ: πρώτα κατεδαφίσεις και μετά νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων
