ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Έτοιμο να κρασάρει είναι το ψηφιακό σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ, καθώς υπό την πίεση ασφυκτικών προθεσμιών, στην τελική ευθεία προς το... Αυθαίρετα: τι θα γίνει με τις υπαγωγές, που λήγουν στο τέλος του έτους

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Έτοιμο να κρασάρει είναι το ψηφιακό σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ, καθώς υπό την πίεση ασφυκτικών προθεσμιών, στην τελική ευθεία προς το τέλος της χρονιάς υποβάλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς από τους μηχανικούς στοιχεία και δικαιολογητικά υπαγωγών αυθαιρέτων. Στο μεταξύ το υπουργείο ΠΕΝ επισήμως κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Τι λένε οι πληροφορίες για την τελική αντιμετώπιση του θέματος παλαιών και νέων υπαγωγών αυθαιρέτων.

Δεν θα γίνει από το ΥΠΕΝ επίσημη ανακοίνωση για παράταση στην ηλεκτρονική  υποβολή δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών (στις διατάξεις των Ν.4178/2013 & Ν.4495/2017), πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους, ακριβώς για να μην ανακοπεί το κύμα υποβολής δικαιολογητικών αυθαιρέτων στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες του ecopress, οι οποίες ταυτοχρόνως αναφέρουν ότι:

Ανώτατη αρμόδια πηγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες της, στο σχετικό ερώτημα τι θα γίνει με τις υποθέσεις που έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν μέχρι 31/12/2022 τις υπαγωγές στους νόμους των αυθαιρέτων, απαντά κατηγορηματικά ότι: «θα δοθεί παράταση».

Έχει «κλειδώσει» η παράταση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει συζητηθεί εγκαίρως στο ΥΠΕΝ και από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά έχει «κλειδώσει» η απόφαση να δοθεί παράταση. Σημειώνεται ότι έχει  προηγηθεί σχετική προαναγγελία του Ευθύμιου Μπακογιάννη, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ο οποίος σε εκδήλωση του ΤΕΕ/ ΤΔΚ δήλωσε ότι:

-«O υπουργός ήδη έχει δώσει εντολή να υπάρξει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, που είχαν υποχρέωση μέχρι 31/12/2022 για τις υπαγωγές στους νόμους των αυθαιρέτων». Δείτε εδώ στο ecopress

Τα Χριστούγεννα των μηχανικών

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση, που με τά μέχρι σήμερα δεδομένα  θα ανακοινωθεί στο «και πέντε» -ενδεχομένως και στο «παραπέντε», υπό την προϋπόθεση όμως ότι  οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΝ θα συμμεριστούν ότι οι μηχανικοί δικαιούνται  να σταματήσουν να δουλεύουν και τις άγιες ημέρες για να περάσουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες τις γιορτές και αργίες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους, προγραμματίζεται να νομοθετηθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της εκπνοής της.

Εκ των υστέρων νομοθέτηση

Όχημα νομοθετικής ρύθμισης της παράτασης για τις υπαγωγές αυθαιρέτων θα είναι το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις αστικές αναπλάσεις και την αποκατάσταση, στατική ενδυνάμωση και επανάχρηση του ιστορικού κτιριακού πλούτου της χώρας (διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων), το οποίο προγραμματίζεται εντός του Δεκεμβρίου να τεθεί σε διαβούλευση και  να κατατεθεί στην τελική μορφή του για ψήφιση στη Βουλή από το νέο χρόνο. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητείται να περιληφθεί πλήθος εκκρεμών πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων και παρατάσεων, μεταξύ αυτών και για τα δικαιολογητικά υπαγωγών αυθαιρέτων.

Επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις αναπλάσεις θα περιληφθεί και η επισήμως εξαγγελθείσα από το ΥΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγή σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (μεγάλα αυθαίρετα χωρίς άδεια ή με οικοδομική άδεια και μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις).

Σημειώνεται ότι τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επανέλθει το δικαίωμα τακτοποίησης για αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ  Νίκος Ταγαράς στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στην ΠάτραΔείτε εδώ στο ecopress Ακολούθως  ο κ Ταγαράς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η  υπαγωγή μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 σε τακτοποίηση θα γίνεται σε δύο φάσεις, με προσωρινή υπαγωγή και οριστική υπαγωγή μετά από έλεγχο από ελεγκτή δόμησης. Ο υφυπουργός είπε ακόμη  ότι με τη σχετική ρύθμιση, που κατατίθεται το Δεκέμβριο στη Βουλή, η τακτοποίηση θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2026 και όσο περνάει ο καιρός τα πρόστιμα θα αυξάνονται.  Δείτε εδώ στο ecopress

Με την ταυτότητα κτιρίου

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το υπουργείο έχει αποφασίσει να δοθεί μια νέα χρονική παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαιρέτων, ταυτοχρόνως δεν είναι αρνητικό και εξετάζεται η πρόταση των φορέων των μηχανικών και περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ, που προτείνουν τα συνοδευτικά στοιχεία και δικαιολογητικά των υπαγωγών στους N.4178/13 και Ν.4495/17 να υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα κατά τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου και μέχρι την ημερομηνία που επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης των κατηγοριών 1 έως και 4 του αρ. 96 του ίδιου Νόμου, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Το θέμα έθεσε πρώτο το ΤΕΕ Τμήμα Πελοποννήσου, προς τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά με επιστολή την οποία απέστειλε η πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη Πολ. Μηχ/κός Ε.Μ.Π.- Μ.Sc Δείτε εδώ στο ecopress ενώ ακολούθησαν παρόμοιες προτάσεις και από άλλους φορείς των μηχανικών.

Οι περιπτώσεις που παίρνουν παράταση

Υπενθυμίζεται ότι ειδικότερα οι περιπτώσεις για τις οποίες η προθεσμία ανάρτησης των δικαιολογητικών τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει στο τέλος του έτους και αφορούν στην ανακοίνωση της παράτασης από το γγ του ΥΠΕΝ είναι:

Για περιπτώσεις υπαγωγών σε προγενέστερους νόμους (ν. 4178/2013, 4014/2011) που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017

ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής παραβόλου

Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022
Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου έως και την 31η.12.2020 Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022
Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η.1.2021 και εφεξής Ανάρτηση δικαιολογητικών εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας  Κτιρίου, ο μηχανικός θα οφείλει να προβεί αμελλητί στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής ανεξαρτήτως των ανωτέρω προθεσμιών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας