ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Οι πρόεδροι των συλλόγων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων μιλούν στο  ecopress και κρίνουν ανεδαφική και ανέφικτη την απόφαση του ΥΠΕΝ για... Αυθαίρετα: τι λένε αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι στο ΥΠΕΝ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Οι πρόεδροι των συλλόγων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων μιλούν στο  ecopress και κρίνουν ανεδαφική και ανέφικτη την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα.

Αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις  χιλιάδων μηχανικών που τείνουν να πάρουν καθολική μορφή  βρίσκεται το ΥΠΕΝ, μετά την αμετάκλητη όπως τουλάχιστον την παρουσίασε απόφαση του, να μη δοθεί νέα παράταση στο Ν.4495/17 σε ότι αφορά την Κατηγορία 5 και στις άλλες κατηγορίες  αυθαιρέτων με τα σημερινά πρόστιμα.

Στο μεταξύ επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών Δείτε εδώ στο ecopress.

 

Σφοδρές αντιδράσεις που φαίνεται ότι τείνουν να πάρουν καθολική μορφή  προκαλεί  η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στην οποία αναφέρει, ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων «κατηγορίας 5».

Χιλιάδες μηχανικοί που ασχολούνται με το αντικείμενο της αυθαίρετης δόμησης διά των εκπροσώπων των θεσμικών τους οργάνων, αντιτείνουν, ότι καλούνται να εκπληρώσουν μία απόλυτα ανέφικτη αποστολή, η οποία περιλαμβάνει με σειρά ασφυκτικών προθεσμιών, ήτοι τα αδήλωτα τετραγωνικά, την εξαίρεση δασικών εκτάσεων με την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και την υποστήριξη της πολιτείας, σε ένα εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, η οποία όπως αναφέρουν παρουσιάστηκε υπεραπλουστευμένη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ. Ξυνομηλάκης,

Οι αντιδράσεις

To  ecopress μίλησε με εκπροσώπους κλάδων των μηχανικών για το θέμα, οι οποίοι πέρα από τις επιμέρους επισημάνσεις και την κριτική στην απόφαση του ΥΠΕΝ, όλοι ανεξαιρέτως  επισημαίνουν ως μείζονα αναγκαιότητα την εφαρμογή της ταυτότητας των κτιρίων. Παραθέτουμε (με αλφαβητική σειρά των ειδικοτήτων μηχανικών) τις απόψεις τους.

Αρχιτέκτονες: Προσβάλλει τους μηχανικούς απέναντι στους πολίτες

«Εμείς δεν  έχουμε ζητήσει παρατάσεις. έχουμε ζητήσει εφαρμογή της ταυτότητας των κτιρίων. Κύριοι την ταυτότητα των κτιρίων μπορείτε να την ανεβάσετε αύριο το πρωί; Αν δεν μπορείτε να την ανεβάσετε, μην επικαλείστε θεσμούς, μην επικαλείστε τάξη. Από το 2011 δεν έχουμε αεροφωτογραφίες στο σύστημα» αναφέρει στο  ecopress ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης.  «Όταν επικαλείται κάποιος το θέμα θεσμικής τάξης, χωρίς να μας έχει καλέσει ποτέ το σύλλογο αρχιτεκτόνων, να μας ζητήσει να του εξηγήσουμε»,. Και προσθέτει: Προσβάλλει τους μηχανικούς απέναντι στους πολίτες, λέγοντας ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου. Διερωτώμαι λοιπόν: Εάν έχω δηλαδή έχω τη δυνατότητα αγοράσω αριθμούς πρωτοκόλλου από το σύστημα,- διότι και το γεωγραφικό εντοπισμό μπορώ να αλλάζω και τα στοιχεία μπορώ να αλλάζω στο πληροφοριακό σύστημα-. και μετά τη λήξη του συστήματος πουλάω  αριθμούς πρωτοκόλλου; Εξωθεί τον κόσμο στο να παρανομεί». Και προσθέτει: «Πρακτικά αν θέλει κανείς να δουλέψει σωστά και τίμια είναι ανέφικτο. Αν δεν έχω στοιχεία δεν μπορώ να ανεβάσω σωστές δηλώσεις. Αν δεν έχω αρχεία πολεοδομίας να μπορώ να δουλεύω, αν δεν έχω αεροφωτογραφίες, αν δεν έχω σωστά τοπογραφικά αν δεν πάω να δω το ακίνητο, δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις. Γιατί εδώ ουσιαστικά εδώ μου λέει να κάνω αιτήσεις και να μην πάω να το δω!  :« Η έλλειψη των δεδομένων και των στοιχείων που έπρεπε το κράτος να είχε χορηγήσει σε μηχανικούς και ιδιώτες, η αδυναμία των υπηρεσιών της διοίκησης και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συνεχιζόμενη πανδημία, δεν είναι ούτε θεσμική αταξία, ούτε φαύλος κύκλος, για τα οποία συκοφαντείται ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα των ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών», καταλήγει.

Πολιτικοί Μηχανικοί: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων θα θεραπεύσει παθογένειες

«Όπως έχει τεκμηριωθεί σε βάθος από το Τεχνικό Επιμελητήριο, η έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα αποτελέσει την είσοδο σε μια εποχή κανονικότητας, πραγματικής νομιμότητας και κράτους δικαίου στον τομέα των ακινήτων», αναφέρει στο ecopress , ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ)  κ. Βασίλης Μπαρδάκης. Και υπογραμμίζει: «Όλες οι ρυθμίσεις που προσπαθούν να θεραπεύσουν παθογένειες του παρελθόντος – όπως οι διατάξεις τακτοποίησης αυθαιρέτων – πρέπει να εντάσσονται σε μια στρατηγική ενιαίας αντιμετώπισης. Συνεπώς, είναι σκόπιμο όλα τα σχετικά μέτρα να εναρμονίζονται με την προθεσμία ένταξης στο σύστημα της  Ηλεκτρονικής Ταυτότητας ή τουλάχιστον με τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του (01.01.2021). Άλλωστε, η πανδημία αύξησε τη δυσχέρεια επίλυσης αρκετών υποθέσεων. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί διακρίνονται για τη μεθοδικότητά τους, και την εξοικείωση τους στη χρήση νέων υπολογιστικών εργαλείων και τεχνολογιών. Όμως, παρά τις ικανότητες και τις δεξιότητες, η «τέλεια καταιγίδαδεν είναι διαχειρίσιμη. Η Πολιτεία θα πρέπει να εναρμονίσει όλες τις σχετικές προθεσμίες».

Τονίζει ακόμη, ότι «Από την μεριά μας, είναι γνωστό ότι την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης οδηγηθήκαμε σε εξοντωτικές εκπτώσεις και άρα σε (οικονομική) υποτίμηση των υπηρεσιών Μηχανικού. Ο εξορθολογισμός των αμοιβών πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος, ο οποίος θα διευκολύνει τις συνεργασίες και την ένταξη νέων Πολιτικών Μηχανικών στην αγορά εργασίας.

Προ κρίσης, όταν επικρατούσαν πιο λογικές αμοιβές και υπήρχαν στοιχεία αυτορρύθμισης, η αύξηση των απαιτήσεων οδηγούσε σε ταχύτερη ένταξη νέων Μηχανικών στο επάγγελμα.  Στο ίδιο πνεύμα είναι σκόπιμη η αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων ή απασχόλησης νέων Μηχανικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει και οι διαχειριστές των προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, κ.α.) να αυξήσουν την επιλεξιμότητα των δραστηριοτήτων Πολιτικού Μηχανικού.

Τοπογράφοι: Τεράστιος φόρτος για τους μηχανικούς

«Υπάρχουν πολεοδομίες που θέλουν δύο μήνες για να δώσουν απλά αντίγραφα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της πανδημίας. Εάν συνυπολογιστεί και η λήξη της προθεσμίας των αδήλωτων τετραγωνικών, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο φόρτος στα γραφεία των μηχανικών είναι τεράστιος», τονίζει στο ecopress , ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης.«Συνεπώς, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος το αρμόδιο υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητα του και να κουνά το δάκτυλο στους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πόσο μάλλον, όταν και το ίδιο δεν τηρεί τα λεγόμενα του. Αναφέρομαι στην  ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ώστε να εντοπιστούν τα νέα αυθαίρετα μετά τον Ιούλιο του 2011, τα οποία επιφέρουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος. Επίσης, .
η οριστική και καθολική οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας. Το προκαταρκτικό υπόβαθρο είναι έτοιμο από το 2008, αλλά και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε ρέματα, αιγιαλό και γενικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, που απαγορεύεται η τακτοποίηση τους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις. Τέλος, αναμένουμε ακόμη την ενεργοποίηση του δειγματοληπτικού ελέγχου των δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ», καταλήγει.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας