ecopress
Νομοθετική λύση για την τακτοποίηση  των αυθαιρέτων της  κατηγορίας 5, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με προληπτικούς ελέγχους για κάθε μία  υπαγωγή και όχι... Αυθαίρετα: νέες υπαγωγές κατηγορίας 5 από φθινόπωρο, με προληπτικό έλεγχο

Νομοθετική λύση για την τακτοποίηση  των αυθαιρέτων της  κατηγορίας 5, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με προληπτικούς ελέγχους για κάθε μία  υπαγωγή και όχι εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς ελέγχους ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου  ο υφυπουργός ΠΕΝ , είπε στη Βουλή τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις ή και χωρίς οικοδομική άδεια) θα ανακοινωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο τονίζοντας  ότι «οι έλεγχοι που θα κάνουμε για την κατηγορία 5 δεν θα είναι δειγματοληπτικοί. Όλες οι υπαγωγές θα ελέγχονται για να είμαστε εντάξει σε σχέση και με τη νομιμότητα και με την αυθαιρεσία αλλά και με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Ειδικότερα ο κ Ταγαράς σημείωσε ότι με τη  νέα νομοθετική ρύθμιση, που μετά τη διακοπή της σχετικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2020, θα δώσει νέα δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, διατηρείται η «κόκκινη γραμμή» και δεν θα αφορά αυθαίρετα , που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.  «Αυτό δεν αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς, αναφέροντας τα βασικά σημεία, στα οποία θα στηρίζεται η επαναλειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5:

– Η τακτοποίησης θα γίνεται  δεσμευτικά και αποκλειστικά μέσω της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου, στην πλατφόρμα της οποίας θα δηλωθούν κανονικά όλα τα υπό τακτοποίηση αυθαίρετα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

– Θα γίνεται έλεγχος σε όλες τις υπαγωγές δηλώσεων για την κατηγορία 5. Ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω δηλώσεων δεν θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία, αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατεύθυνση, ενώ καμία υπαγωγή δε θα εισέρχεται στην πλατφόρμα, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος.

-Τα χρήματα, τα οποία θα συγκεντρώνονται από τις υπαγωγές, στόχος είναι να κατευθύνονται στην κάλυψη αποζημιώσεων για οικόπεδα, που έχουν δεσμευτεί με ρυμοτομική απαλλοτρίωση, με στόχο τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία κοινόχρηστων κοινωφελών χώρων ή την υλοποίηση παλαιότερων σχεδίων πόλης,  ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Έλεγχοι και αεροφωτογραφίες

Στο μεταξύ εκκρεμεί να αρχίσουν  δειγματοληπτικοί έλεγχοι και για τις υπαγωγές αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών, μεταξύ αυτών και της κατηγορίας 5, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταγαράς στη Βουλή, αυτή την περίοδο  το υπουργείο ΠΕΝ  επεξεργάζεται λύση, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο δορυφορικό υλικό διασταύρωσης των στοιχείων

– «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε θα πρέπει να έχουμε ακριβείς αεροφωτογραφίες ή τουλάχιστον υλικό πολύ κοντά στην 28η Ιουλίου 2011, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις με τις υπαγωγές που ήδη έχουν μπει στο σύστημα, διότι ο χρόνος αναφοράς είναι αυτή η ημερομηνία», είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ  και σημείωσε ότι:

-«Το  υπουργείο κάνει τις απαραίτητες κινήσεις,  ώστε να προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και να εντοπίσουμε αν πράγματι οι υπαγωγές αυθαιρέτων που έχουν περαστεί με τον 4178 και με τον 4495 είναι ως προς το χρόνο αναφοράς νόμιμες ή όχι. Γι΄αυτό και επεξεργαζόμαστε λύση να βρεθούν αυτοί οι χάρτες» σημείωσε προαναγγέλλοντας ότι «οι έλεγχοι που θα κάνουμε για την κατηγορία 5 δε θα είναι δειγματοληπτικοί. Όλες οι υπαγωγές θα ελέγχονται για να είμαστε εντάξει σε σχέση και με τη νομιμότητα και με την αυθαιρεσία αλλά και με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Ο κ Ταγαράς ξεκαθάρισε ότι μετά από την τρίμηνη παράταση, που έχει δοθεί, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινά υποχρεωτικά η  Ψηφιακή Ταυτότητα Κτιρίου σημειώνοντας ότι ,  υπεγράφη από τον ίδιο και ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2021  και έκτοτε δεν ανεστάλη ποτέ.

-«Εξακολουθεί και είναι το κύριο εργαλείο μέσα από το οποίο θα γίνονται όλες οι διαδικασίες. Αυτό το οποίο έγινε είναι να δοθεί μια δεύτερη εναλλακτική διαδρομή για να γίνονται μεταβιβάσεις  έως τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του αυξημένο όγκου τους και των αναγκών και στα συμβολαιογραφεία και στον τεχνικό κόσμο» είπε ο κ Ταγαράς.

Πρόβλημα και με τα δημόσια κτίρια

Τεράστιο ζήτημα με βαριά αυθαίρετα, τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί αντιμετωπίζουν και οι ΟΤΑ σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ταγαράς μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα συγκεκριμένου δήμου στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος έχει ενημερώσει το υπουργείο πως έχει στην κατοχή του 14 κτίρια, εκ των οποίων τα 9 σχολεία και το ένα το δημαρχείο χωρίς άδεια, γεγονός το οποίο τα αποκλείει από την ένταξή τους σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης: «Επεξεργαζόμαστε λύσεις γιατί υπάρχει θέμα. Υπάρχει μια πραγματικότητα που χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και λύσης.

Υπάρχουν και ιδιωτικά κτίρια και υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με ισότητα και δικαιοσύνη. Υπάρχει μια πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε όλοι μαζί βεβαίως με ασφάλεια δικαίου απέναντι στις ιδιαιτερότητες νομιμότητας και των επιταγών του ΣτΕ, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε και τα μάτια σε μια πραγματικότητα σε περιοχές με στάσιμους οικισμούς, σε ΟΤΑ που έχουν δημόσια κτίρια και θέλουν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση» υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Σωκράτης  Φάμελλος

«Τα ζητήματα στην κατηγορία 5 είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι ένα παλιό ζήτημα. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από την εμμονή και επιμονή του κ. Χατζηδάκη να κλείσει τη διαδικασία τακτοποιησης των αυθαιρέτων χωρίς να ακούσει ούτε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ούτε την αντιπολίτευση, ούτε την αγορά, τους μηχανικούς και ιδιοκτήτες», επεσήμανε ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι «Αυτό είναι βαθύτατα προσβλητικό για την κοινωνία. Δε λύνουμε το πρόβλημα στους πολίτες, αλλά λύνουμε το πρόβλημα στις κατασχεμένες περιουσίες των πολιτών που είναι στις Τράπεζες. Και μάλιστα έρχεστε σε συνέχεια μετά από 3 μήνες και λύνετε το πρόβλημα των αυθαιρέτων για τις προβλεπόμενες κατασχέσεις των τραπεζών μέχρι το 2024. Κλείνετε το μάτι στις τράπεζες, αλλά στους πολίτες δε δίνετε αυτήν τη δυνατότητα και δεν μπορούν να μπουν καν στο εξοικονομώ αν δε λυθεί αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας