ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Η βούλησή μας είναι ότι όσο αργεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αυθαίρετό του, όσο καθυστερεί την τακτοποίηση, τόσο... Αυθαίρετα: ανακοινώσεις ΥΠΕΝ για κλιμακωτά πρόστιμα και παράταση δηλώσεων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Η βούλησή μας είναι ότι όσο αργεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αυθαίρετό του, όσο καθυστερεί την τακτοποίηση, τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα τα οποία θα χρειάζεται να πληρώνει».

Με αυτή τη δήλωση, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm», ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” με τίτλο “ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο του 2020 θα καθιερωθεί σύστημα κλιμακωτών προστίμων για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Ο ίδιος είπε ότι στο μεταξύ διάστημα θα δοθεί και με επίσημη απόφαση παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, ώστε να μην υπάρχει κενό στις τακτοποιήσεις, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε στις 8 Νοεμβρίου 2019.

-«Θα δοθεί μια παράταση καταρχάς για έξι μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, κι από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα είναι σε μια πιο μόνιμη βάση» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ , δίνοντας το μήνυμα ότι στο ΥΠΕΝ ετοιμάζεται δέσμη μέτρων, με βάση τα οποία θα δοθεί πάγια λύση για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, με κατεύθυνση την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία θα είναι διαρκώς ανοιχτή αλλά με κλιμακωτά πρόστιμα για τις τακτοποιήσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ακόμη ότι «θα κινηθούμε με βάση το πνεύμα των προηγούμενων νόμων, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, με βάση το καταληκτικό όριο τακτοποίησης αυθαιρέτων, που είναι το 2011». Παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης λέγοντας ότι «το θέμα  είναι πιο σύνθετο και δεν θέλω σήμερα να μπω σε λεπτομέρειες” απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση  για «τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά το 2011 εαν θα έχουν τύχη τακτοποίησης ή εάν θα κατεδαφιστούν». Πάντως πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για τα αυθαίρετα θα ανακοινωθούν άμεσα αφού μεσολαβήσει συνάντηση του με το ΤΕΕ και την ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως έχει γράψει από τις 6 Νοεμβρίου 2019 , δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress και επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη, στο ΥΠΕΝ  ετοιμάζεται ρύθμιση για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενώ στο μεταξύ  για να καλυφθεί η παράταση δηλώσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2020 θα  εκδοθεί η  υπουργική απόφαση με αναδρομική νομοθετική ισχύ, ώστε όπως λένε από το ΥΠΕΝ να μην υπάρξει « νομοθετικό κενό».

Τα μέτρα

 Τα μέτρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ  σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες προβλέπουν ότι:

-Θα δοθεί  παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων έως τον Ιούνιο του 2020,  ώστε να μην υπάρξει κενό, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού νόμου,  καθώς θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία είναι ήδη θεσμοθετημένη και  θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2020.

-Η διάρκεια της παράτασης θα συνδέεται με το χρόνο ενεργοποίησης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων στα μέσα του 2020 και θα είναι τουλάχιστον έξι μηνών, ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

-Η διαδικασία τακτοποίησης για μικρές πολεοδομικές παραβάσεις αυθαιρέτων  θα μείνει ανοιχτή αλλά μετά  την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα ισχύουν μεγαλύτερα πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά και εξετάζεται να υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου, την έκταση της παράβασης και την καθυστέρηση τακτοποίησης.

Ο κ Χατζηδάκης δηλώνει σχετικά ότι «ναι μεν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αν εντάσσονται στις διαδικασίες τακτοποιήσεις όποτε θέλουν αλλά τους καλούμε να το κάνουν εγκαίρως , διότι όσο πιο αργά θα γίνεται η τακτοποίηση του αυθαιρέτου ενδεχομένως να προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες» .

-Παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων  το 2011. Για τα αυθαίρετα αυτής της περιόδου, όπως και για τα μεγάλα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, εξετάζεται να καταβάλουν πρόστιμα και να τακτοποιούνται με αγορά συντελεστή δόμησης, μέσω της Τράπεζας Γης, που είναι θεσμοθετημένη και υπάρχουν προτάσεις από το ΤΕΕ να ενεργοποιηθεί σε νέα ψηφιακή βάση.

-Για τις δηλώσεις του νόμου 4178/13 και την ολοκλήρωση υπαγωγής τους συζητείται μεταξύ άλλων η χορήγηση κλιμακωτής τρίμηνης παράτασης ανάλογα µε την ημερομηνία μεταφοράς.

-Εξετάζεται να µη συσχετίζεται η ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου που νοείται σήμερα ως ημερομηνία υπαγωγής στον νόμο µε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ώστε να διευκολυνθεί ο τεχνικός κλάδος στις δηλώσεις.

-Παράταση θα δοθεί και στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών σε δηλώσεις που έγιναν έως τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και ίσχυε η έκπτωση 20% στο ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Βάσει του ισχύοντος νόμου, οι μηχανικοί υποχρεούνται μέσα σε διάστημα ενός έτους από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

-Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την ΠΟΜΙΔΑ, με στόχο όπως λέει το ΥΠΕΝ «να μην υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Σχετικά προκρίνεται η ένταξη στην ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, να γίνεται στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων των ακινήτων.

Τι είπε ο ΥΠΕΝ

Στη συνέντευξη του, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm και  τους δημοσιογράφους Ανδ. Παπαδόπουλο και Κ. Παπαχλιμίντζο ο υπουργός  ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης  στις σχετικές ερωτήσεις για τα αυθαίρετα απάντησε ως εξής:

Δημ.: Κύριε Χατζηδάκη, σήμερα το πρωί είδαμε ένα πρωτοσέλιδο στα «Νέα», που μιλάει για μια νέα νομοθετική παρέμβαση σε σχέση με τα αυθαίρετα. Είναι ένα θέμα της αρμοδιότητάς σας, το έχετε εξαγγείλει κι εσείς μετά τη συνάντηση που είχατε με τον κ. Στασινό, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, πρόσφατα σας είχα ακούσει να το λέτε. Πείτε μας λίγο, πότε θα έρθει αυτός ο νόμος και ποια θα είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Κ.Χ.: Ο στόχος μας είναι να μην αργήσει αυτή η παρέμβαση. Θέλω να έχω ξανά συνάντηση με τον κ. Στασινό, αλλά και με τον κ. Παραδιά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, γιατί αφορά και αυτούς. Κοιτάξτε, οι συνάδελφοί σας, εκείνο το οποίο με ρωτούσαν ήταν «θα κάνετε παράταση για τα αυθαίρετα ή δεν θα κάνετε;». Αναντίρρητα χρειάζεται να γίνει μια παράταση, αλλά ρωτάω τον καθένα: Αυτό είναι το όραμά μας για τα αυθαίρετα; Να πηγαίνω εγώ κάθε έξι μήνες στη Βουλή και να δίνω παράταση; Προφανώς χρειάζεται μια πιο σφαιρική πολιτική και αυτήν επεξεργαζόμαστε. Θα κινηθούμε με βάση το πνεύμα των προηγούμενων νόμων, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, με βάση το καταληκτικό όριο τακτοποίησης αυθαιρέτων, που είναι το 2011. Από αυτό δεν πρόκειται να ξεφύγουμε. Κι από εκεί και πέρα θα δούμε όλες τις άλλες λεπτομέρειες, μετά και τη συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να πάμε σε ένα μέτρο το οποίο θα είναι σφαιρικό και το οποίο θα μπορεί να δώσει λύση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, χωρίς να ξεφύγουμε από μερικές βασικές συνταγματικές και πολεοδομικές αρχές.

Δημ.: Άρα από το 2011 και μετά τα αυθαίρετα που χτίστηκαν δεν έχουν καμία ελπίδα; Θα κατεδαφιστούν; Στα προ του 2011 τώρα θα δώσετε μια τελευταία ευκαιρία, το λέω σωστά;

Κ.Χ.: Όχι, αυτό είναι πιο σύνθετο και δεν θέλω σήμερα να μπω σε λεπτομέρειες. Θα δοθεί μια παράταση καταρχάς για έξι μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, κι από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα είναι σε μια πιο μόνιμη βάση. Αλλά μπορώ να σας πω ότι βούλησή μας είναι ότι όσο αργεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το αυθαίρετό του, όσο καθυστερεί την τακτοποίηση, τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα τα οποία θα χρειάζεται να πληρώνει.

Δημ.: Βάζετε κάποια καταληκτική ημερομηνία σε όλο αυτό;

Κ.Χ.: Όταν θα γίνουν ανακοινώσεις, θα τα δείτε.

Δημ.: Όχι, δεν λέω για το πότε θα έρθει το νομοσχέδιο.

Κ.Χ.: Κατάλαβα τι με ρωτήσατε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας