ecopress
Το ΥΠΕΝ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέο κύμα πιέσεων από χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πήραν ρεύμα το μακρινό 2000 με χαρτί γιατρού και τώρα ζητούν... Αυθαίρετα: ανοίγει θέμα για τα κατηγορίας 5 από το ρεύμα με χαρτί γιατρού

Το ΥΠΕΝ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέο κύμα πιέσεων από χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πήραν ρεύμα το μακρινό 2000 με χαρτί γιατρού και τώρα ζητούν  επαναφορά της  δυνατότητας υπαγωγής σε τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 για να γλιτώσουν υπέρογκα πρόστιμα. Τι απαντά ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι «αμαρτίες» στη διαχείριση των αυθαιρέτων που επιφύλαξε η πολιτεία από το μακρινό 2000 έρχονται στην επιφάνεια και σχηματίζουν νέο κύμα πιέσεων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα τακτοποίησης της κατηγορίας 5, που έχει καταργηθεί από το 2020. Πρόκειται για χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη τη χώρα στα οποία την περίοδο του 2000 δόθηκε η δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο ενέργειας με ιατρικές βεβαιώσεις, που τεκμηρίωναν ότι στην οικογένειά τους υπάρχει ένας άνθρωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή η οποία θα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έκαναν χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης αφενός καταγράφηκαν στα κιτάπια της Πολεοδομίας, ώστε να «τρέχουν» έκτοτε τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αφετέρου στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εντάχθηκαν στους νόμους τακτοποίησης των αυθαιρέτων μέχρι το 2020, που έκλεισε αυτή η δυνατότητα για τα κατηγορίας 5 (μεγάλα αυθαίρετα με υπερβάσεις η χωρίς οικοδομική άδεια). Το αποτέλεσμα είναι ότι βγαίνουν τώρα από τα συρτάρια της Πολεοδομία υπέρογκα πρόστιμα έως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια

 

Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης έβγαλε από το συρτάρι της ανοιχτούς λογαριασμούς 25ετίας με 1.500 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και τους έστειλε  ειδοποιητήρια που έχουν προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναστάτωση, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραλήπτες τους. Μετά το σάλο που ξέσπασε ο Δήμος αποφάσισε μονομερώς να προχωρήσει σε «πάγωμα» των προστίμων και να στραφεί προς το ΥΠΕΝ ζητώντας επαναφορά της δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.

Το πρόβλημα έχει εκδηλωθεί στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης αλλά είναι πανελλαδιοκής εμβέλειας και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα και είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις θα διευρυνθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, που συμπίπτει να είναι και περίοδος προεκλογική για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τι δηλώνει ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης

Με νέα δήλωση του ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε τη γραμμή που έχει διαμορφώσει το υπουργείο ότι «πρώτα θα γκρεμιστούν αυθαίρετα αρχίζοντας από το 2022 και προς τα πίσω και μετά θα ανοίξει το θέμα των νομιμοποιήσεων για αυθαίρετα κτίσματα προ του 2011»

ΥΠΕΝ: πρώτα κατεδαφίσεις και μετά νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

-«Η διαχείριση του πολύ μεγάλου αριθμού αυθαιρέτων που βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων “τακτοποίησης” είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, ιδιαίτερα για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 και τις οικιστικές πυκνώσεις. Όμως δεν πρόκειται να ανοίξουμε τη συζήτηση αυτή, προτού βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον νέα αυθαίρετη δόμηση», δήλωσε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης στην «Καθημερινή» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο και συμπλήρωσε ότι:

«Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου περιλαμβάνεται ένα σύνολο ρυθμίσεων για τη νέα διαδικασία εντοπισμού και κατεδάφισης αυθαιρέτων. Προβλέπουμε μια διαδικασία μέσα από την οποία όλα τα νέα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται άμεσα, γιατί θέλουμε οι άνθρωποι να σταματήσουν να χτίζουν παράνομα. Όπως με την είσπραξη των φόρων δεν μπορεί να υπάρχει ένας ελεγκτής πάνω από κάθε πολίτη, έτσι και με τη δόμηση, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική αντίληψη. Αν συμπεριλαμβάναμε στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε θα έχανε την πειστικότητά του».

Όσο για τις οικιστικές πυκνώσεις, το υπουργείο πρόσφατα αποκάλυψε ότι η ρύθμιση οικειοθελούς δήλωσης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

-«Δεν πέτυχε γιατί ο κόσμος δεν πήγε να δηλώσει το αυθαίρετό του, επειδή η ρύθμιση δεν έδινε δυνατότητα απευθείας νομιμοποίησης. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση για τις περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετοι οικισμοί -και πάντα υπό προϋποθέσεις- είναι η δημιουργία νέου δάσους, μέσα από τη λογική του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δηλαδή της παροχής αντιστάθμισης. Όμως δεν βρισκόμαστε κοντά στο να παρουσιάσουμε ένα νέο πλαίσιο, ούτε είναι στις προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κος Σκυλακάκης.

Νέα ευκαιρία για τα κατηγορίας 5 

Παγώνει την κοινοποίηση των προστίμων αυθαιρέτων και αναζητά λύση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός

Την απόφαση να παγώσει η κοινοποίηση προστίμων σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων και να ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε μια τελευταία ρύθμιση τακτοποίησης, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (12/3) ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, έπειτα από συνάντηση που είχε με την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, υπό το βάρος μιας απίστευτης κατάστασης απόγνωσης έχουν περιέλθει περίπου 1.400 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στην διαδικασία τακτοποίησης για αυτού του είδους αυθαίρετα… κατηγορίας δηλαδή πέντε, μέχρι το 2020 που αυτή έπαψε να υφίσταται.

«Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και σκοπός μας είναι οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας αυθαιρέτων κτισμάτων 5, όπου τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης είναι υπέρογκα, (έως και 1.000.000€), να μπορέσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση τακτοποίησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Αυτό και ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μια τελευταία ευκαιρία για όλους όσοι για διάφορους λόγους, όπως ήταν η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, κ.α., έχασαν αυτή τη δυνατότητα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εισακουστεί, αλλά μέχρι να έχουμε την οριστική διαμόρφωση του τοπίου, ο Δήμος Ηρακλείου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποστολή προστίμων.».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας