Αυθαίρετα: Αναστέλλονται τα πρόστιμα που βγάζουν …. Μάτι
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομία 22 Απριλίου 2019 Αργύρης
Την αναστολή των προστίμων σε αυθαίρετα στο Μάτι ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη του ότι «η επιβολή των προστίμων, που έγινε από τις πολεοδομίες, ήταν μια πράξη η οποία κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή».
Τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παλλήνης που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται και ένα επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο. Τα ποσά, που αφορούν περίπου 70 σπίτια, σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά στις 150.000, σε άλλες κοντά στις 250.000, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Ειδικότερα την αντιμετώπιση του προβλήματος επιβολής προστίμων σε αυθαίρετα στο Μάτι προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά. Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα αφορούν αποκλειστικά σε κατοικίες που βρίσκονται στο ρέμα Παππά και όχι στην πυρόπληκτη περιοχή και ανακοίνωσε ότι η επιβολή τους θα ανασταλεί με τροπολογία.
«Το ρέμα Παππά έχει εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για το Μάτι. Το άρθρο, το οποίο αναφέρεται στο ρέμα Παππά, ορίζει ρητά ότι αναστέλλεται οποιαδήποτε δραστηριότητα δόμησης 20 μέτρα δεξιά και αριστερά από τη βαθιά γραμμή του ρέματος, η χάραξη της οποίας θα ολοκληρωθεί από τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος σε λίγες εβδομάδες. Η επιβολή των προστίμων, που έγινε από τις πολεοδομίες, ήταν μια πράξη η οποία κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή. Αυτό, αναγνώρισε και το ΣΥΠΟΘΑ και ουσιαστικά πάγωσε τα πρόστιμα έως ότου χαραχθεί η βαθιά γραμμή του ρέματος», επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Ανακοίνωσε δε, ότι «πρόθεσή μας είναι στο άρθρο που αναφέρεται στο ρέμα Παππά, να προσθέσουμε τροπολογία για την αναστολή των προστίμων».
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Αναφορικά με τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πριν από ένα μήνα ώστε να προχωρήσει ο δεύτερος κύκλος κατεδαφίσεων και έχουν ενημερωθεί περίπου 3.000 ιδιοκτήτες στην Αττική ότι επίκειται κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους.
Ταυτόχρονα με τον παραδοσιακό μηχανισμό της κατεδάφισης των αυθαιρέτων από την Πολιτεία, υπογράμμισε ο Υπουργός, έχει ενισχυθεί ο μηχανισμός της αυτοκατεδάφισης. «Καθώς τα πρόστιμα για τη διατήρηση αυθαιρέτου είναι πλέον πάρα πολύ υψηλά, ο μοναδικός τρόπος που έχει κάποιος για να τα αποφύγει είναι να δώσει 500 ευρώ και να κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίσμα του. Έχουμε ήδη εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν την αυτοκατεδάφιση», επισήμανε.
Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «το θεσμικό πλαίσιο σήμερα είναι απόλυτα θωρακισμένο και αποθαρρύνει τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Ο τελευταίος νόμος του 2017 επιτρέπει, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, να ταυτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές έως το 2011 υπό ορισμένους όρους: ότι δεν βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση. Το υπάρχον σύστημα έχει θωρακιστεί πλήρως και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιοδήποτε αυθαίρετο να επιβιώσει». Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας δείτε εδώ το βίντεο
Πρόστιμο που φτάνει ακόμη και τις 400.000 ευρώ
Μέχρι σήμερα, εννέα μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που συγκλόνισε τη χώρα, η ανοικοδόμηση παραμένει στα χαρτιά και, αντί για βοήθεια, το κράτος μοιράζει πρόστιμα-μαμούθ στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.
Μετά τη φωτιά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας βρέθηκαν στο Μάτι για να διαπιστώσουν τη νομιμότητα των κτισμάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε, και προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη πετυχαίνοντας ο ένας μετά τον άλλο αναστολή της καταβολής των χρημάτων που τους έχουν καταλογιστεί.
Τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παλλήνης που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται και ένα επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο. Τα ποσά, που αφορούν περίπου 70 σπίτια, σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά στις 150.000, σε άλλες κοντά στις 250.000, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Τα έγγραφα με θέμα «Διαβίβαση Εκθεσης Αυτοψίας και Διακοπή Οικοδομικών Εργασιών», παράλληλα με την κοινοποίησή τους στους πυρόπληκτους, διαβιβάστηκαν, μεταξύ άλλων, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, στον Δήμο Μαραθώνα, στο Δασαρχείο Πεντέλης και την Πολιτική Προστασία. Εκτός από τις οικοδομές που έχουν χτιστεί κοντά στο αμφισβητούμενο ρέμα, η Πολεοδομία μοιράζει πρόστιμα ακόμα και για μαντρότοιχους που κρίθηκαν υψηλότεροι από το προβλεπόμενο οδηγώντας τους κατοίκους σε πλήρη απόγνωση.
«Τα πρόστιμα άρχισαν να έρχονται όταν δεν είχαμε ακόμα ρεύμα και νερό», λέει ένας από τους πυρόπληκτους στον Ελεύθερο Τύπο.
«Τη μία, καλούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, για τα οποία εισέπρατταν κανονικά τους φόρους- να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι για τους 100 θανάτους. Την άλλη, μας στέλνουν να πληρώσουμε τεράστια ποσά που κανείς μας δεν διαθέτει μετά από αυτό που ζήσαμε. Αντί να έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση των περιουσιών μας, είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε. Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν, ειδικά όσους έχουμε τολμήσει να αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις, γιατί ο πολύς κόσμος φοβάται και δεν μιλάει, αφού κάποιοι τους απειλούν ότι θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια», επισημαίνει.
Σε ένα από τα έγγραφα αυτά η Πολεοδομία ζητεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να καταβάλει εφάπαξ 258.317,40 ευρώ και επιπλέον 126.652,73 ανά έτος. Σε άλλο έγγραφο απαιτείται εφάπαξ ποσό 157.952,10 ευρώ και 78.526,25 ευρώ ανά έτος.
Οι κάτοικοι συγκρότησαν μετά τη φωτιά συντονιστική επιτροπή προκειμένου να θέτουν τα θέματα που προκύπτουν στους αρμόδιους φορείς και να αναζητούνται λύσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως μέχρι σήμερα μόνο οι κάτοικοι συντονίστηκαν, αφού στο εννιάμηνο που μεσολάβησε «το Μάτι παραμένει ίδιο», όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Οι εργασίες κατεδάφισης έχουν σταματήσει, όπως και οι εργασίες για την απομάκρυνση του αμίαντου, που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά.
Σχετικά Άρθρα
- Φορολογικά πρόστιμα: δικαιώθηκαν 3 στους 10 που κατέθεσαν προσφυγές
- ΥΠΕΝ: “ψαλίδι” 70% στα ευρωπρόστιμα για παράνομες χωματερές
- Εφορία: ποιούς κυνηγάει για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα
- Αυθαίρετα: πρόστιμα Πολεοδομίας έως 900.000 ευρώ, μετά από 25 χρόνια
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5
- Αυθαίρετα: ανοίγει θέμα για τα κατηγορίας 5 από το ρεύμα με χαρτί γιατρού