Αυθαίρετα: τι ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τις παρατάσεις δηλώσεων και υπαγωγής
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 3 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Έχει κλειδώσει η παράταση για την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4495/17 και αντίστοιχα για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων του νόμου 4178/13 από το ΥΠΕΝ, ωστόσο εξακολουθούν να εξετάζονται σενάρια για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων και εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις.
Σε δημοσιογραφικό ερώτημα του ecopress, που τέθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, σχετικά με τις παρατάσεις των προθεσμιών αυθαιρέτων, καθώς την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 έληξε η προθεσμία που ίσχυε για την ολοκλήρωση υπαγωγής αυθαιρέτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία της 8ης Νοεμβρίου 2019, που λήγει και η προθεσμία για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Νομοθετική ρύθμιση
Παράλληλα δημοσιογραφικές πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ εξετάζονται σενάρια για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η πολιτική απόφαση του αρμόδιου υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, να υπάρξει πάγια νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με κατεύθυνση την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.
Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η παράταση που θα δοθεί για τις δηλώσεις και τις υπαγωγές αυθαιρέτων, αφενός μεν θα καλύψει τη διαδικασία, ώστε να μην υπάρχει νομοθετικό κενό, μέχρι τα μέσα του 2019, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων αφετέρου δε να υπογραμμιστεί, ότι αυτή η παράταση θα είναι η τελευταία και όσοι ενδιαφερόμενοι δεν την αξιοποιήσουν θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια υψηλότερα πρόστιμα.
Στο ΥΠΕΝ εξετάζεται η διαμόρφωση ολοκληρωμένης νομοθετικής ρύθμισης, προς υλοποίηση των κατευθύνσεων, που ήδη έχει ανακοινώσει ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση, που πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό. Στο μεταξύ καθώς τρέχει ο χρόνος και δημιουργούνται αβεβαιότητες για το εάν η ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, που καταρτίζεται στο ΥΠΕΝ θα καταστεί δυνατόν να ψηφιστεί στη Βουλή, να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και να τεθεί εγκαίρως σε ισχύ, πριν την εκπνοή της προθεσμίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, εξετάζεται παράλληλα η λύση άμεσης έκδοσης υπουργικής απόφασης για τις παρατάσεις και εν συνεχεία οι παρατάσεις να καλυφθούν εκ των υστέρων, με νομοθετική ρύθμιση αναδρομικής ισχύος.
Τα δεδομένα
Τα δεδομένα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει και θα εντάξει στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του το ΥΠΕΝ είναι:
-Θα δοθεί παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, ώστε να μην υπάρξει κενό, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού νόμου, καθώς θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία είναι ήδη θεσμοθετημένη και θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2020.
-Η διάρκεια της παράτασης θα συνδέεται με το χρόνο ενεργοποίησης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων στα μέσα του 2020 και θα είναι τουλάχιστον έξι μηνών, ή και μεγαλύτερης διάρκειας.
-Η διαδικασία τακτοποίησης για μικρές πολεοδομικές παραβάσεις αυθαιρέτων θα μείνει ανοιχτή αλλά μετά την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα ισχύουν μεγαλύτερα πρόστιμα. Ο κ Χατζηδάκης δηλώνει σχετικά ότι «ναι μεν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αν εντάσσονται στις διαδικασίες τακτοποιήσεις όποτε θέλουν αλλά τους καλούμε να το κάνουν εγκαίρως , διότι όσο πιο αργά θα γίνεται η τακτοποίηση του αυθαιρέτου ενδεχομένως να προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες» .
-Παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων το 2011 και δεν θα τακτοποιούνται σε καμία περίπτωση μεταγενέστερες πολεοδομικές παραβάσεις.
-Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την ΠΟΜΙΔΑ, με στόχο όπως λέει το ΥΠΕΝ «να μην υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Σχετικά προκρίνεται η ένταξη στην ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, να γίνεται στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων των ακινήτων.
Παράβολα και δηλώσεις
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» της Μ. Λιλιοπούλου δημοσιεύτηκε ότι, σύμφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχικά θα ανακοινωθεί η παράταση στην προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον ισχύοντα νόμο, µε πιθανότερη ηµεροµηνία εκπνοής της νέας προθεσμίας την 30ή Ιουνίου 2020, ενώ υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο να µη συσχετίζεται η ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου που νοείται σήμερα ως ημερομηνία υπαγωγής στον νόμο µε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ώστε να διευκολυνθεί ο τεχνικός κλάδος στις δηλώσεις. Οι οριστικές ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τον χρόνο ολοκλήρωσης του συστήματος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η οποία τοποθετείται στα μέσα του 2020.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα για τις δηλώσεις του νόμου 4178/13 και την ολοκλήρωση υπαγωγής τους συζητείται μεταξύ άλλων η χορήγηση κλιμακωτής τρίμηνης παράτασης ανάλογα µε την ημερομηνία μεταφοράς.
Παράλληλα, παράταση θα δοθεί και στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών σε δηλώσεις που έγιναν έως τον Νοέμβριο του 2018, οπότε και ίσχυε η έκπτωση 20% στο ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Βάσει του ισχύοντος νόμου, οι μηχανικοί υποχρεούνται μέσα σε διάστημα ενός έτους από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιπτώσεις.
Σχετικά Άρθρα
- Αυθαίρετα: λήγουν προθεσμίες για ολοκλήρωση υπαγωγών
- Αυθαίρετα: λήγει η ολοκλήρωση υπαγωγών-αίτημα παράτασης
- Αυθαίρετα: ανοιχτή υποβολή δικαιολογητικών τακτοποίησης αντί παράτασης
- ΥΠΕΝ: παράταση για τα δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαιρέτων
- Αυθαίρετα: τι θα γίνει με τις υπαγωγές, που λήγουν στο τέλος του έτους
- ΤΕΕ/ΤΚΜ: νομοθετικές λύσεις για υπαγωγές αυθαιρέτων και επαναφορά κατηγορίας 5