ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ιδιοκτήτες και μηχανικοί βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με την εκπνοή των προθεσμιών για την έκπτωση  των προστίμων αυθαιρέτων και... Αυθαίρετα: Τι εξετάζεται για εκπτώσεις προστίμων και ολοκλήρωση υπαγωγών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ιδιοκτήτες και μηχανικοί βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με την εκπνοή των προθεσμιών για την έκπτωση  των προστίμων αυθαιρέτων και την ολοκλήρωση της υπαγωγής των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/13.

Εκπνέουν οι παρατάσεις … των παρατάσεων. Συγκεκριμένα :

  • Η  έκπτωση ύψους 10% στο ενιαίο πρόστιμο τακτοποίησης ισχύει  έως τις 8 Απριλίου 2019. Εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση  οι ιδιοκτήτες στη συνέχεια θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου  έως τη λήξη του πολεοδομικού νόμου 4495/17, δηλαδή έως και τις 8 Νοεμβρίου 2019, αλλά θα επιβαρυνθούν µε προσαύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%.
  • Στις αρχές Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων μελετών για τις εκκρεμείς δηλώσεις του ν.4178/13. Παρά την εξάμηνη παράταση, που ήδη έχει δοθεί με προηγούμενη ρύθμιση του ΥΠΕΝ όσον αφορά την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου  αυθαιρέτων, του 4178/2013 έχουν  υποβληθεί και παραμένουν ακόμη, χωρίς μεταφορά στο νέο νόμο, 700.000. Για αυτά τα 700 χιλιάδες και πλέον αυθαίρετα οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Σημειώνεται ότι αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη.

Πηγές ΥΠΕΝ

Από επίσημες πηγές του ΥΠΕΝ γίνεται γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης «είναι κατ αρχήν αντίθετος και στις δύο περιπτώσεις  να δοθούν νέες παρατάσεις». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ως εκτίμηση τους ότι «είναι μικρή έως μηδενική  η πιθανότητα να δοθεί παράταση για την  έκπτωση  των προστίμων αυθαιρέτων», που λήγει στις 8 Απριλίου 2019, και ότι «με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν και τους λόγους που προβάλλονται  σίγουρα θα εξεταστεί και μάλλον θα δοθεί μικρή παράταση για την ολοκλήρωση των υπαγωγών του ν.4178/13». Και στις δύο περιπτώσεις εάν θα δοθεί η όχι νέα παράταση θα αποφασιστεί και θα γίνει γνωστό λίγες ώρες πριν την εκπνοή των αντίστοιχων προθεσμιών.

Συμβουλή

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» εμμέσως αλλά σαφώς δίνει μήνυμα για τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

-«Αυτές τις ημέρες τελειώνει η προθεσμία που έδωσε το ΥΠΕΝ µε πολλές δόσεις και εκπτώσεις στα πρόστιμα για να δηλωθούν τα αυθαίρετα κτίσματα και τα ακίνητα µε αυθαιρεσίες. Θα συμβούλευα οποιονδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο µε αυθαιρεσία να μιλήσει µε έναν μηχανικό της επιλογής του, να του αναθέσει τη δήλωση και να ολοκληρώσει τη διαδικασία τις επόμενες ημέρες».

Διπλή παράταση

Ανεξάρτητες πηγές  δεν αποκλείουν να βαρύνει ιδιαίτερα στις τελικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ, το γεγονός ότι οι δύο προθεσμίες για τα αυθαίρετα, εκτός των άλλων επιχειρημάτων που προβάλλονται εκπνέουν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και από τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι πιέσεις για να δοθούν νέες παρατάσεις, ιδίως για την έκπτωση του προστίμου.

Πάντως  η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών – Οικολόγοι Μηχανικοί και Συνεργαζόμενοι», με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη ζήτησε ήδη να δοθεί διπλή παράταση. Στην επιστολή της σημειώνει ότι:

-«Στις αρχές Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων μελετών για τις εκκρεμείς δηλώσεις του Ν.4178/13. Επιπλέον στις 8 Απριλίου λήγει και η έκπτωση 10% για τις δηλώσεις του 4495/17. Αντιλαμβανόμενοι την δυσκολία που έχουν οι συνάδελφοι μηχανικοί να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες κυρίως λόγω της υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, όπου οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των φακέλων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ» που απαιτεί την συλλογή και επεξεργασία ενός πολύ μεγάλου όγκου δικαιολογητικών, σας ζητούμε, ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτονόητα δημιουργούνται, την παράταση και στις δύο προθεσμίες, πάντοτε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών».

Νέα πρόταση

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης,  πρόεδρος του πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος» μεταξύ άλλων σημειώνει ότι:

-«Δεν πρέπει συνεχώς να επιβραβεύονται οι µη συνεπείς. Οι νόμοι για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι σε ισχύ από το 2011 δηλαδή 8 χρόνια. Για αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση. Το µόνο που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει είναι η νομοθέτηση μιας συνεχούς ρύθμισης για τις μικρές παραβάσεις, που πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τις γνωρίζουν µόνο όταν μεταβιβάζουν κάποιο ακίνητο. Η δεύτερη προθεσμία αφορά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δικαιολογητικών και των σχεδίων του προηγούμενου νόμου. Η αλήθεια είναι ότι οι μηχανικοί είχαν αρκετό διάστημα να το κάνουν. Παρ’ όλα αυτά η λήξη αυτής της προθεσμίας τυχαίνει να συμπίπτει µε τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων του κτηματολογίου. Ο φόρτος εργασίας στα γραφεία των μηχανικών είναι μεγάλος για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι κρίμα να υπάρξουν αστοχίες στις δηλώσεις αυθαιρέτων για µη ουσιαστικούς λόγους. Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση, η οποία θα είναι τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη λήξη της υποβολής δηλώσεων στο κτηματολόγιο. Ο τεχνικός κόσμος οφείλει να είναι υπεύθυνος και δίπλα στην κοινωνία, αλλά συγχρόνως δίκαιος και αντικειμενικός. Δεν μπορεί πάντα να δίνονται παρατάσεις στις παρατάσεις».

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας