ecopress
Οι μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ εκτοπίζουν από τα κορεσμένα δίκτυα τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων και των μικρών επενδυτών, οι όροι δανειοδότησης  για έργα εξοικονόμησης... Αυτοδιοίκηση: τα εμπόδια για ενεργειακές κοινότητες και έργα φωτισμού

Οι μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ εκτοπίζουν από τα κορεσμένα δίκτυα τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων και των μικρών επενδυτών, οι όροι δανειοδότησης  για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό είναι δρακόντειοι και καλύπτονται μόνον από τον ένα στους δέκα Δήμους, ανέφερε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ως σημαντικά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Ο Γρηγόρης Κωσταντέλλος μιλώντας από  το βήμα του 2ου  Συνεδρίου, με θέμα  «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;», που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Δοίκησης ΕΜΠ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στο Μουσείο Ακρόπολης τόνισε ότι:

«Οι δήμοι ως εγγύτερος φορέας διοίκησης προς τον πολίτη προσπαθούν με τα μέσα τα οποία μας δίνει η γενική διοίκηση να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους αλλά αυτή η αποστολή δεν είναι πάντα εύκολη, διότι δίνονται εργαλεία τα οποία πολλές φορές είναι ατελέσφορα ή δυσλειτουργικά».

Ενεργειακές κοινότητες 

-«Μας δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων αλλά την ίδια στιγμή νομοθετείται δυνατότητα των μεγάλων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ να καταλαμβάνουν ηλεκτρικό χώρο στα περιορισμένα και κορεσμένα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα είναι οι δήμοι που θέλουν να φτιάξουν ενεργειακές κοινότητες αλλά και μικροί ιδιότητες να μην έχουν ηλεκτρικό χώρο, διότι ο περασμένος χώρος καταλαμβάνεται από τους μεγάλους επενδυτές» είπε ο δήμαρχος του Δήμου 3Β.

Έργα φωτισμού και εξοικονόμησης

Ο κ Κωσταντέλλος μίλησε ακόμη για τα εμπόδια που υπάρχουν για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. «Δεν δίνονται δυνατότητες είπε o  δήμαρχος 3 Β, να πάμε σε ευέλικτα σχήματα με συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης» σημειώνοντας πως αυτά συμβάινουν παρά τις κατευθύνσεις που υπάρχουν, να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση στον φωτισμό των Δήμων, πράγμα που απαιτεί εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού με led  και εξήγησε ότι:

-«Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις έξυπνο φωτισμό, καθώς οι όροι με τους οποίους δίνεται η χρηματοδότηση για τέτοια έργα, ώστε να συναφθεί δάνειο Δήμος και να γίνει το έργο είναι δρακόντειοι και δεν μπορείς να πάρεις δάνειο. Ακόμη και όταν είναι εγγυημένη η επιστροφή αυτού του δανείου πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις τους οποίους μόνον ένας στους δέκα δήμους έχει».

«Δεν έχουμε τα εργαλεία»

-«Για να προχωρήσουμε στη χώρα μας που βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο σημείο, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε έργα Πράσινης μετάβασης αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε τα εργαλεία και δεν έχουμε τα εργαλεία ακόμη ή δεν έχουμε πλήρη εργαλεία» είπε ο ομιλητής.

Επανάσταση της λογικής

Ο δήμαρχος σχολιάζοντας αναφορά του υφυπουργός Περιβάλλοντος κ Αμυρά νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση,  ότι μαζεύτηκε φέτος 1,5 εκατ. τόνοι  από ξερή βιομάζα μέσα από τα δάση σημείωσε ότι: «αυτό  επί 15 χρόνια δεν μπορούσε να γίνει διότι όποιος Δήμος η άλλος θεσμικός φορέας τολμούσε να μπει μες στο δάσος και να ανοίξει ένα δασικό δρόμο για να μαζέψει τη ξερή μάζα πήγαινε στον Εισαγγελέα αυτόφωρο».

Ο κ Κωσταντέλλος κατέληξε την ομιλία του αναφέροντας ότι «στη χώρα μας χρειάζεται να κάνουμε πράξη ένα πολύ ωραίο σλόγκαν, το οποίο λέει ότι: είναι αναγκαία η επανάσταση της λογικής και του αυτονόητου. Δεν την κάναμε ποτέ είναι καιρός να την κάνουμε τώρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας