Αγοραπωλησίες ξενοδοχείων: νέα «φρενίτιδα» του real estate
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομία 7 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Αμείωτο και συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα μας , κυρίως από ξένα επενδυτικά σχήματα και κεφάλαια. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς του real estate, αναφέρουν στο ecopress, ότι« πρόκειται για το πιο ‘’hot κομμάτι’’ αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά».
Ξένα επενδυτικά σχήματα τα οποία θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τουριστικό κλάδο προχωράνε σε αγορές ξενοδοχειακών μονάδων, ή ακόμη και σε αγορές μεγάλων κτιρίων, τα οποία, στη συνέχεια θα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία. «Το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται. Τις πρώτες κινήσεις τις είδαμε πριν από δύο χρόνια. Ο χώρος όχι μόνο δεν έχει κορεστεί , αλλά τώρα διευρύνεται.
Αυτή την εποχή, αγοράζονται συνεχώς ξενοδοχεία ή κτίρια που στη συνέχεια θα ανακαινιστούν για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες. Γενικώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία», αναφέρει στο ecopress ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηματομεσιτών Αττικής και μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος κ. Λευτέρης Ποταμιάνος.
Μεγάλο δέλεαρ οι χαμηλές τιμές
Το φυσικό κάλλος της Ελλάδας και η κατάταξή της ως μία χώρα που διαθέτει κάποιους από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι, για αυτή τη φρενίτιδα αγοραπωλησιών ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, το μεγάλο δέλεαρ για αυτό το υψηλό ενδιαφέρον, είναι οι χαμηλές τιμές που πωλούνται –ακόμη-, κάποια από αυτά τα ακίνητα:
-«Προφανώς εξασφαλίζονται σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες, για την εκάστοτε εταιρεία, ωστόσο είναι και χαμηλές τιμές σε σχέση με αντίστοιχους προορισμούς του ίδιου επιπέδου στο εξωτερικό, κι αυτό φαίνεται να είναι ένα μεγάλο κίνητρο για αυτές. Ξενοδοχεία που πουλιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος τρία και τέσσερα και πέντε και έξι εκατομμύρια ευρώ, σε άλλους αξιόλογους προορισμούς σαν την Ελλάδα, πωλούνται τα υπερδιπλάσια λεφτά. Και θα σας φέρω για παράδειγμα την Ιμπιζα ή τη Μαγιόρκα, που είναι ευρωπαϊκοί προορισμοί, αντίστοιχες αγοραπωλησίες είναι πιο πολύ πιο υψηλές».
Ρεκόρ εισροών ξένων κεφαλαίων από αγορές ακινήτων
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ουδείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αγοραπωλησιών μικρών ή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ή κτιρίων που προορίζονται για αυτό τον σκοπό. Τα τελευταία στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος για τις εισροές ξένων κεφαλαίων από αγορές ακινήτων, παρουσίασαν μία απίστευτη αύξηση της τάξεως του 94,6% , το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Πέραν της δεδομένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί λόγω της« χρυσής βίζας», αλλά και τις μαζικές αγορές ακινήτων από ξένα επενδυτικά σχήματα είτε για την εκμετάλλευσή τους μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbn), είτε για να μεταπωληθούν σε φυσικά πρόσωπα καθώς η χώρα θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι μερίδιο σ΄αυτή τη σημαντική αύξηση, έχει η ολοένα αυξανόμενη αγορά ξενοδοχειακών μονάδων.
Ποιοι αγοράζουν
Ισραηλινοί, έχουν κάνει σημαντικές αγοραπωλησίες στο κέντρο της Αθήνας (Πατησίων), Ευρωπαίοι και Λιβανέζοι επενδυτές, είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στην αγορά ξενοδοχειακών μονάδων, υπογραμμίζει ο κ. Ποταμιάνος.
Όσον αφορά το status αυτών των εταιρειών, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά επενδυτικά funds στα οποία έχει περάσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Αυξημένο μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο τους με ξενοδοχειακά ακίνητα, αποκτούν τα τελευταία δύο χρόνια και οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ)
Ποιοι και γιατί πουλούν
Η μεγάλη προσφορά για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, έχει δυο ερμηνείες: Πρώτον, κάποιοι έλληνες ξενοδόχοι, είχαν μπει σε μία διαδικασία δανεισμών ή και επεκτάσεων, την οποία δεν μπόρεσαν να αντέξουν, και δεύτερον κάποιοι, περνώντας τα χρόνια, είτε δεν είχαν διάδοχο να πάρει τα ηνία, ή τα παιδιά τους έχουν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, οπότε οι επιχειρήσεις έμειναν ανενεργές.
Που αγοράζουν
Το κέντρο της Αθήνας με αιχμή αυτή την εποχή την Πατησίων, ( Ο ισραηλινός όμιλος Fattal δημιουργεί ξενοδοχείο απέναντι στο Μουσείο ενώ στη θέση του Θεάτρου Αθήναιον ανεγείρεται η νέα μονάδα του γαλλικού ομίλου Accor), αλλά «και τα 14 νησιά Που έχουμε διεθνείς προορισμούς με πτήσεις τσάρτερ, στα μέρη δηλαδή που παραχωρήθηκαν τα αεροδρόμια στη Fraport είναι τεράστια η ζήτηση», προσθέτει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηματομεσιτών. Το ενδιαφέρον όμως συνεχώς διευρύνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Κάτω από την Πατησίων το επόμενο κύμα αγοραπωλησιών
Ο ίδιος θα μας πει, ότι αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων και στις περιοχές του κέντρου, που μέχρι σήμερα φέρουν ατύπως την ταμπέλα της υποβαθμισμένης περιοχής.« Δηλαδή, ενώ μέχρι πρόσφατα όλοι ζητούσαν από την Πατησίων και πάνω, τώρα έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον από την Πατησίων και κάτω. Δηλαδή σε περιοχές, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν υποβαθμισμένες. Κι αυτό γίνεται γιατί ανέβηκαν οι τιμές στο πάνω κομμάτι. Ισραηλινές και Λιβανέζικες εταιρείες, ψάχνουν για αγορά ξενοδοχειακών μονάδων πέριξ της Βικτωρίας, πλατεία Βάθης».
Σχετικά Άρθρα
- Πως επιδρά η πανδημία και η ενεργειακή κρίση στην κτηματαγορά
- Ομόνοια: στο προσκήνιο παλιά, μικρά και φθηνά ακίνητα
- Οικονομικών: για δημόσια περιουσία και βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Αναπτυξιακός νόμος: ξεκινούν αιτήσεις για τουριστικές επενδύσεις
- Έκρηξη κόστους κατασκευής, αγοράς και μεταβίβασης νεόδμητων κατοικιών
- Τουριστικές επενδύσεις σε νησιά, μεγαλύτερες από τους οικισμούς τους