ecopress
Το κόστος κατασκευής αυξήθηκε άνω του 50% σε έναν χρόνο ενώ από το 2023 έρχεται  νέα μεγάλη επιβάρυνση για τους αγοραστές νεόδμητου ακινήτου  από... Έκρηξη κόστους κατασκευής, αγοράς και μεταβίβασης νεόδμητων κατοικιών

Το κόστος κατασκευής αυξήθηκε άνω του 50% σε έναν χρόνο ενώ από το 2023 έρχεται  νέα μεγάλη επιβάρυνση για τους αγοραστές νεόδμητου ακινήτου  από το τέλος της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις 31/12/2022, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αυξήσεις συμπαρασύρουν έξοδα μεταγραφής ακινήτου στο Κτηματολόγιο, φόρους μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά.

Οι κατασκευαστές κτιρίων συνεχώς μειώνουν το εμβαδόν των νέων κατοικιών από 100 τ.μ.-120 τ.μ. προ έτους σε 65 τ.μ.-85 τ.μ. σήμερα που χρησιμοποιούν και οι digital nomads.

Αυτά αναφέρει ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ένωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος και αναλύει τους παράγοντες και τις εξελίξεις που διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα στην οικοδομή και την κτηματαγορά.

Ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ένωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος καλεί το οικονομικό επιτελείο αν αντιμετωπίζει ως πηγή ανάπτυξης την κτηματαγορά στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει εκ νέου την παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ως τις 31/12/2025.

Εκρηκτικό μείγμα στην οικοδομή και την κτηματαγορά

Τους παράγοντες που διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα στην οικοδομή και την κτηματαγορά παρουσιάζει ο Δημήτρης Καψιμάλης, με άρθρο του στα «Νέα» σημειώνοντας αναλυτικά τα ακόλουθα:

Η ανέγερση νέων κτιρίων και ειδικά κτιρίων κατοικιών είναι συνδεδεμένη με τους κάτωθι παράγοντες, ο συνδυασμός τω οποίων αποτελεί εκρηκτικό μείγμα.

 – Η αύξηση του κόστους κατασκευής νεόδμητων κατοικιών άνω του 50% σε έναν χρόνο. Επίσης με υψηλό κόστος ανακαινίζονται και τα παλαιοτέρα ακίνητα.

 -Το εργατοτεχνικό προσωπικό έχει μειωθεί διότι τα χρόνια της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό ή άλλαξε επάγγελμα και η κατάσταση θα γίνει δραματική όταν η Ουκρανία αρχίζει να ξανακτίζεται, όταν αρχίσει να υλοποιείται το έργο στον Δήμο Ελληνικού της Αττικής (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχεία, υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και κ,λπ.).

-Υψηλές τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στους δήμους με μετρό και φυσικά πέριξ της Ακρόπολης αφού την Αθήνα θα επισκέπτονται στο μέλλον 10.000.000 ξένοι επισκέπτες ετησίως.

-Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρό ενδιαφέρον, για την παραθαλάσσια Θεσσαλονίκη και τις πολυτελείς κατοικίες στα νησιά κυρίως.

-Σε περιφερειακές πόλεις με πανεπιστήμια ενδιαφέρον για μίσθωση κυρίων μικρών διαμερισμάτων.

– Μεγάλη αύξηση των τιμών των ενοικίων των νεόδμητων ακινήτων, αφού αυξήθηκε το κόστος κατασκευής και οι αξίες των οικοπέδων κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

-Νέα μεγάλη επιβάρυνση για τους αγοραστές νεόδμητου ακινήτου από το τέλος της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις 31/12/2022, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αυξήσεις συμπαρασύρουν έξοδα μεταγραφής ακινήτου στο Κτηματολόγιο, φόρους μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά.

-Πώληση ακινήτων από funds και τράπεζες χιλιάδων ακινήτων παλαιάς κατασκευής χωρίς ενίσχυση της αντισεισμικότητας αυτών.

-Ανησυχία για την αποτυχία του διαγωνισμού για πώληση του project «Αριάδνη» των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα και τιμή προσφοράς τα 730 εκατομμύρια ευρώ.

-Το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει υποστεί μείωση τα χρόνια του COVID1 9 και οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται με βάση τα μεγάλα ποσοστά του πληθωρισμού.

 -Αβέβαιο το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως και του πολέμου στην Ουκρανία που απέκτησε μονιμότητα.

Για τους πιο πάνω λόγους οι κατασκευαστές κτιρίων συνεχώς μειώνουν το εμβαδόν των νέων κατοικιών από 100 τ.μ.-120 τ.μ. προ έτους σε 65 τ.μ.-85 τ.μ. σήμερα που χρησιμοποιούν και οι digital nomads.

Για όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα δεν υπάρχει φορέας ή οργανισμός που να χαράσσει το μέλλον του real estate στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και να ενημερώνεται και ο επενδυτής για το μέλλον της επένδυσής του.

Αν το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει ως πηγή ανάπτυξης την κτηματαγορά, πρέπει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει εκ νέου την παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ως τις 31/12/2025.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας