ecopress
Τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε επτά ειδικότητες θα έχουν οι νέοι σπουδαστές των έξι Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, λαμβάνοντας επαγγελματικές γνώσεις και... Αγροδιατροφή: ξεκίνησαν εγγραφές στα ΙΕΚ-του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε επτά ειδικότητες θα έχουν οι νέοι σπουδαστές των έξι Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, λαμβάνοντας επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες όσων προκειμένου να απασχοληθούν σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις  ή εκμεταλλεύσεις. Ποιές είναι οι κατευθύνσεις των σπουδών και οι προθεσμίες εγγραφής.

Τα ΔΙΕΚ λειτουργούν σε εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευσή τους.   Το διδακτικό προσωπικό των ΙΕΚ, με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, υλοποιεί το πρόγραμμα σπουδών σε:

*Σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια

* Πιλοτικής κλίμακας παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις των ΙΕΚ, όπως τυροκομείο, οινοποιείο, εργαστήριο ξυλογλυπτικής, θερμοκήπια, βουστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο κ.ά.

*Χώρους που περιβάλλουν τα ΙΕΚ και χρησιμοποιούνται στα εργαστηριακά μαθήματα, όπως αγροί, αμπελώνες, κήποι κ.ά.

Εξι ΙΕΚ

Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

 Η φοίτηση

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί πέντε εξάμηνα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και το ένα εξάμηνο αφορά την πρακτική άσκηση. Με δαπάνες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Οι εγγραφές

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, με τον μέγιστο αριθμό των σπουδαστών ανά έτος, να μπορεί να φτάσει έως και τα 225 άτομα. Δυνατότητα εγγραφής έχουν κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων αλλά και επιτυχόντες υποψήφιοι, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι στα ΔΙΕΚ του οργανισμού «προάγονται οι επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες όσων επιθυμούν να ειδικευτούν, να δραστηριοποιηθούν ή να απασχοληθούν σε αγροδιατροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι ο οργανισμός «αποτελεί τον μοναδικό διαπιστευμένο φορέα Erasmus + στον τομέα της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας». Μεγάλη είναι η ζήτηση των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που λειτουργούσαν πριν από τα ΔΙΕΚ, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρουτουνιάν «σε κάποιες ειδικότητες τα ποσοστά αγγίζουν το 100%».

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας