ecopress
Επί έξι χρόνια καθυστερεί η καταβολή του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας,... Αιολικά πάρκα: «φέσι» εξαετίας στους οικιακούς καταναλωτές 111 Δήμων

Επί έξι χρόνια καθυστερεί η καταβολή του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν ο αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ζητώντας εξηγήσεις για την μεγάλη καθυστέρηση  καταβολής του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενο της ερώτησής τους:

-«Η πρόβλεψη ανταποδοτικού τέλους που αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των κατοίκων περιοχών όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ ανά την επικράτεια. Πρόκειται μάλιστα κατά κανόνα για μικρούς οικισμούς σε ορεινές περιοχές.

Το ανταποδοτικό τέλος από τα αιολικά πάρκα προβλέφθηκε στον ν. 4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και στις κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις. Η τελευταία πληρωμή του τέλους αυτού πραγματοποιήθηκε το 2015 και ήδη με μεγάλη καθυστέρηση της τότε Κυβέρνησης, η οποία είχε παραλάβει έτοιμη την ΚΥΑ με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014 με την καταβολή των ανταποδοτικών τελών που αντιστοιχούσαν στα έτη 2011-2014 ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Έξι χρόνια μετά, καμία νέα καταβολή δεν έχει γίνει. Σε σχετικές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας την καταβολή των ανταποδοτικών τελών, το Υπουργείο απάντησε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των ενστάσεων για τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων ώστε να γίνει μια δίκαιη διανομή, στη συνέχεια επικαλέστηκε την έκδοση νέας ΚΥΑ και τη συγκρότηση νέων επιτροπών και εν γένει την εξέλιξη μιας μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Ωστόσο, δυστυχώς, η γραφειοκρατία αυτή έχει λειτουργήσει έως σήμερα σε βάρος των δικαιούχων καταναλωτών στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωρών της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, οι οποίοι μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό είναι ηλικιωμένοι ή ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας. Έχουν επιλέξει να μείνουν και να στηρίξουν τον τόπο τους μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και αναμένουν με αγωνία την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους είναι κρίσιμης σημασίας για πολλά νοικοκυριά, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Το πρόβλημα μάλιστα διογκώνεται εν μέσω της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Οι βουλευτές καλούν τον ΥΠΕΝ να απαντήσει:

  • Πότε εντέλει θα καταβληθεί το ανταποδοτικό τέλος Αιολικών Πάρκων στους δικαιούχους καταναλωτές, κατοίκους ορεινών χωριών της χώρας; ‘Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες;
  • Θα υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό των χρεών που τυχόν έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ με τα ανταποδοτικά τέλη;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλίσει ότι οι πληρωμές στο μέλλον δεν θα πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα χωρίς καθυστερήσεις;

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας