ecopress
Τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 ανακοινώθηκαν  κατά την πανηγυρική, ετήσια συνεδρία της, που και φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.... Ακαδημία Αθηνών: τα βραβεία θετικών επιστημών για το 2021

Τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 ανακοινώθηκαν  κατά την πανηγυρική, ετήσια συνεδρία της, που και φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Στη συνεδρία, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Το χαμηλής κινητικής ενέργειας ηλεκτρόνιο και η σύγχρονη επιστημονική τεχνολογία». Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Στ. Ζερεφός, ανέγνωσε των έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2021, ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις και ανήγγειλε την προκήρυξη νέων βραβείων.

Οι τιμητικές διακρίσεις για το 2021 από την Ακαδημία Αθηνών για την Τάξη των θετικών επιστημών είναι οι εξής:

 1. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, απονέμεται στον καθηγητή Σεραφείμ Πούλο για την εργασία του «Το θαλάσσιο σύστημα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας: Επισκόπηση των φυσικογεωγραφικών και ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών».
 2. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία, απονέμεται στον αριστούχο πτυχιούχο του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Τσικούρα.
 3. Βραβείο Πραξιτέλους Αργυροπούλου, απονέμεται στους Βασίλειο Μπέλλο, Ιωάννη Ναλμπάντη και Γεώργιο Τσακίρη για την εργασία τους «Εκτίμηση τριβών πυθμένα στο πλαίσιο της προσομοίωσης πλημμύρας».
 4. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, απονέμεται στην Χρυσοθέμιδα Παρασκευοπούλου, για την εργασία της «Ανάλυση της χρονικά εξαρτώμενης συμπεριφοράς (της βραχόμαζας) γύρω από υπόγεια ανοίγματα (σήραγγες) χρησιμοποιώντας την μέθοδο σύγκλισης-αποτόνωσης».
 5. Λυκούργειο Βραβείο, απονέμεται στον Κοσμά Τσακμακίδη, για την εργασία του «Κβαντικά καθοδηγούμενη αυτο-οργανωμένη κρισιμότητα και χωρο-εντοπισμός φωτός εκτός ισορροπίας».
 6. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, απονέμεται στους Βασίλειο Κυριάκου, Ιωάννη Γκαραγκούνη και Μιχαήλ Στουκίδη, για την εργασία τους «Ηλεκτροχημική Διεργασία Haber-Bosch».
 7. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, απονέμεται στον Πλάτωνα Μαγκριώτη, για την εργασία του «Πρόοδος στην Ασύμμετρη Σύνθεση Υποκατεστημένων σε άνθρακα ΠιπεραζινικώνΦαρμακοφορικών Ενώσεων και οξειδωτικά σχετιζόμενων Ετεροκυκλικών Ενώσεων».
 8. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, απονέμεται στον Αδάμ Γ. Στεφανάδη, για το δίτομο έργο του «Το Ελληνικό Κράτος της Θάλασσας – Η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α΄1897-1941, Τόμος Β΄ 1941-2017».
 9. Βραβείο Αντιναυάρχου Δημητρίου Φωκά και της συζύγου του Έλλης Φωκά, απονέμεται στον Δημήτριο Γκαλών για το βιβλίο του «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου. Η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) ιδωμένη μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων μερών».
 10. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στους Γεώργιο Ζάκκα (προϊστάμενο), Σπυρίδωνα Πετράκο, Κωνσταντίνο Σαμαρτζή, Νικόλαο Σουρλή και Κωνσταντίνο Τσαγκαρούλη, για την προσφορά τους στα ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ).
 11. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονέμεται στον Δρα Ραφαήλ Μωυσή, σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας.
 12. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλιοθηκών και εκδότη Κωνσταντίνο Στάικο, για το σύνολο του διακεκριμένου εκδοτικού του έργου.
 13. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον ομότιμο καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο (Κίτσο) Λούη, για το βιβλίο του «Ιστορίες Γενετικής (στην……..καθομιλουμένη)».
 14. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νήσου Θήρας, σε επιβράβευση της 30ετούς και συνεχώς αυξανόμενης πολύτιμης συνεισφοράς τους στον τομέα της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 15. Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στην συγγραφέα – ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για το βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας