ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στοιβάζονται στις ΔΟΥ  οι δηλώσεις γονικών παροχών ο όγκος των οποίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα... «Φράκαραν» οι μεταβιβάσεις για γονικές παροχές-δωρεές  

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στοιβάζονται στις ΔΟΥ  οι δηλώσεις γονικών παροχών ο όγκος των οποίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να μην καταφέρουν τελικά να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις πριν το τέλος του έτους με ότι αυτό συνεπάγεται λόγω της επικείμενης αλλαγής στις τιμές ζώνης των ακινήτων. Τι ζητούν ιδιοκτήτες, τι σχεδιάζεται για να αποφορτιστεί η κατάσταση.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Ecopress» αναφέρουν ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν σηκώσει μολύβια και η πλειοψηφία εξ αυτών δεν δέχεται ανάθεση καινούριου συμβολαίου που να μπορεί να υπογραφεί μέχρι τις 31 12 2021. Υποστηρίζεται ακόμη ότι ροκανίστηκε πολύτιμος χρόνος  λόγω της αργοπορίας που θεσμοθετήθηκε η παράταση μηχανικού και  η πλατφόρμα αδήλωτων τετραγωνικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μία σειρά πολλαπλών δικαιολογητικών, των οποίων η έκδοση καθυστερεί σημαντικά,  καθιστούν την ολοκλήρωση μεταβιβάσεων που αφορά γονικές παροχές και δωρεές ανέφικτη μέχρι το τέλος του έτους. Το τελειωτικό χτύπημα της γραφειοκρατικής διαδικασίας έρχεται από την ατέρμονη αναμονή στις ΔΟΥ.  Εκεί οι δηλώσεις φόρου γονικής παροχής συσσωρεύονται κατά εκατοντάδες στα γραφεία των υπαλλήλων που δεν προλαβαίνουν να τις ελέγξουν, να τις θεωρήσουν και να τις στείλουν πίσω στους συμβολαιογράφους. Αποτέλεσμα, ο μέσος όρος αναμονής, φτάνει στην  καλύτερη περίπτωση, τον ένα μήνα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές

Διπλάσια έξοδα

Οι μεγάλοι χαμένοι της ελληνικής γραφειοκρατίας σ΄αυτήν την περίπτωση θα είναι οι πολίτες που θέλουν να μεταβιβάσουν -και δεν θα προλάβουν- ακίνητα σε περιοχές που θα υπάρχει μεγάλη διαφορά προς τα πάνω στην αντικειμενική αξία. Γιατί μπορεί να καλύπτονται από  το υφηλό αφορολόγητο, αλλά είναι διπλάσια τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα τέλη μεταγγραφής.

Τρίμηνη παράταση

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ΠΟΜΙΔΑ θα ζητήσει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τρίμηνη  παράταση για βεβαίωση μηχανικού και αντικειμενικές αξίες ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν μ΄αυτούς τους ευνοϊκούς όρους όπως πολλές φορές έχει επισημάνει να προλάβουν οι πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των μεταβιβάσεων.

Ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας

Από την άλλη πλευρά, το φρακάρισμα στις γονικές παροχές και δωρεές  σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με  άμεση ηλεκτρονικοποίηση της  διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα στις  αρχές Δεκεμβρίου να ανοίξει η πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να εκδοθεί από την ΑΑΔΕ διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο νομοθετικό πλαίσιο των γονικών παροχών και δωρεών μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ η οποία θα διευκρινίζει όλα τα ζητήματα της νέας ρύθμισης. Η εγκύκλιος θα απαντάει σε απορίες και ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές αρχές από τους ενδιαφερόμενους όπως για παράδειγμα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονές θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού ποσού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονέας έχει με το παιδί του κοινό λογαριασμό και ο γονιός θέλει να δωρίσει χρήματα στο παιδί του χωρίς να πληρώσει φόρο.

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας