ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Μόνο σε 12 από τους 169 δήμους της χώρας, που υπέβαλαν ενστάσεις, εγκρίθηκε το αίτημα επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών... Ακίνητα: μόνο σε 12 από 169 Δήμους μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Μόνο σε 12 από τους 169 δήμους της χώρας, που υπέβαλαν ενστάσεις, εγκρίθηκε το αίτημα επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών – Δεν αναμένονται μεγάλες μειώσεις καθώς οι τιμές στην αγορά έκαναν άλμα μετά το 2022.

Οι 12 δήμοι

Το αίτημα επανεξέτασης των αντικειμενικών αξιών εγκρίνεται για τους Δήμους:

-Αγίων Αναργύρων – Καματερού,

-Βριλησσίων,

-Χαλανδρίου,

-Γλυφάδας,

-Πειραιά,

-Ιθάκης,

-Καρπάθου,

-Λουτρακίου,

-Σύμης,

-Πύργου,

-Ρόδου και

-Λέρου

Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν υπέβαλαν αιτιολογημένα το αίτημα τους, όπως ήταν υποχρεωμένοι, οι ενστάσεις απορρίφθηκαν οριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκαν και τα αιτήματα των δήμων Μυκόνου και Αστυπάλαιας, καθώς παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστεί η ένστασή τους, δεν ανταποκρίθηκαν.

Η διαδικασία για τους 12 δήμους

Στα τέλη Μαρτίου θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στους 12 δήμους, όπου η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε τις ενστάσεις διαπίστωσε υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα με τις αντικειμενικές αξίες έχει ανοίξει, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων.

Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός. Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να αναμένονται μεγάλες ανατροπές.

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Οι αποφάσεις για στοχευμένες διορθώσεις θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους καθώς για το τρέχον έτος τα ραβασάκια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων έως τις αρχές Απριλίου.

Αιτήματα για «κούρεμα»

Υπενθυμίζεται ότι 169 Δήμοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, υπέβαλαν ενστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ή ακόμη και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018.

Η αρχή έγινε από το Δήμο Αθηναίων ο οποίος ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου.

Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας